Přechodný pobyt, doba čekání

23
23.11.22 09:24

Přechodný pobyt, doba čekání

Zdravím, je tu některá která vyrizovala přechodný pobyt pro svého manžela. Chtěla bych se zeptat po jaké době ho váš manžel dostal? Čekáme už skoro rok a stále nic
Není nějaký způsob jak to urychlit? Dopis jsme posílali, furt tam voláme a nic… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
23.11.22 10:37
@Kate7777 píše: Zdravím, je tu některá která vyrizovala přechodný pobyt pro svého manžela. Čekáme už skoro rok a stále nic …

To je podivný stav. Ministerstvo sděluje, že žádost o vydání povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka občana EU, který sám není občanem EU, se vyřizuje ve lhůtě do 60 dnů ode dne zahájení řízení. Jsou-li oba občany EU, pak tuším že lhůta je 30 dnů.

Otázka je zda řízení bylo vůbec zahájeno. Není-li žádost úplná, nebo chybí některá příloha, úřad vyzve osobu k odstranění nedostatku a poskytne k tomu přiměřenou lhůtu. Řízení se zahajuje až po tom co je žádost úplná.

Odvolání proti zamítavému rozhodnutí je možné podat do 15 dnů ode dne doručení, pak je ještě možno podat žalobu. V případě nečinnosti spráního orgánu by přicházela v úvahu žaloba na ochranu proti nečinnosti správního orgánu.

Většinu problémů ale způsobuje to, že osoba neudala správnou adresu, nebo na dané adrese nebyla umístěna domovní schránka označená jménem příjemce, nebo si osoba nevyzvedla písemnost včas; z toho důvodu nedoplnila žádost, nebo promeškala lhůtu.

• Citovat
  • Upravit
7228
23.11.22 12:11
@Tala20 píše:
To je podivný stav. Ministerstvo sděluje, že žádost o vydání povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka občana EU, který sám není občanem EU, se vyřizuje ve lhůtě do 60 dnů ode dne zahájení řízení. Jsou-li oba občany EU, pak tuším že lhůta je 30 dnů.

Otázka je zda řízení bylo vůbec zahájeno. Není-li žádost úplná, nebo chybí některá příloha, úřad vyzve osobu k odstranění nedostatku a poskytne k tomu přiměřenou lhůtu. Řízení se zahajuje až po tom co je žádost úplná.

Odvolání proti zamítavému rozhodnutí je možné podat do 15 dnů ode dne doručení, pak je ještě možno podat žalobu. V případě nečinnosti spráního orgánu by přicházela v úvahu žaloba na ochranu proti nečinnosti správního orgánu.

Většinu problémů ale způsobuje to, že osoba neudala správnou adresu, nebo na dané adrese nebyla umístěna domovní schránka označená jménem příjemce, nebo si osoba nevyzvedla písemnost včas; z toho důvodu nedoplnila žádost, nebo promeškala lhůtu.

Toť teorie, praxe bývá o dost horší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
23.11.22 12:15
@Kate7777 píše:
Zdravím, je tu některá která vyrizovala přechodný pobyt pro svého manžela. Chtěla bych se zeptat po jaké době ho váš manžel dostal? Čekáme už skoro rok a stále nic
Není nějaký způsob jak to urychlit? Dopis jsme posílali, furt tam voláme a nic… :zed:

U nás to trvalo cca rok a půl, byli jste na pohovoru? Byla vás doma zkontrolovat cizinecké policie?
U nás nakonec pomohla bezplatná právní poradna pro cizince… a taky asi to, že jsem byla v 9 měsíci s druhým dítětem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5017
23.11.22 12:30

U nás to také trvalo delší dobu než je lhůta pro vyřízení, ale manžel poté zašel osobně na OAMP (myslím, že si šel prodloužit překlenovací štítek) a tam se mu omlouvali a poté za pár dnů dostal kladné rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
23.11.22 15:41

@welovefashion na pohovor si nas zatím nepozvali ale prý ho nevyžadují vždy :nevim:
Kontrola už u nás byla a vše prý v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
23.11.22 15:49
@Kate7777 píše:
@welovefashion na pohovor si nas zatím nepozvali ale prý ho nevyžadují vždy :nevim:

Odkud manzel je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
23.11.22 16:32
@alejandra píše:
Odkud manzel je?

Nejsem anonym, tak to tu zmiňovat nebudu, ale není z Evropy ani USA. A další věc je teda, že není manžel, s tím taky měli trošku problém, což by tedy neměli diskriminovat nesezdané páry, ale my jim na rovinu řekli, že se nechceme brát kvůli papírům…

Trvalý pak dostal o dost rychleji, to byla v podstatě jen formalita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
23.11.22 16:38
@Kate7777 píše:

Nás kontrolovali 2×, a ještě se i vyptávali sousedů :zed:

I ten pohovor jsme měli, asi po 8 měsících od žádosti, víš co, já chápu, že to prověřit musí, ale mě přijde, že těmito průtahy se hlavně snaží o to, aby to ten pár nebo ta partnerka vzdala, protože to přece jen negativně ovlivňuje vztah… Protože jinak by jim ty 2 měsíce přece musely stačit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
23.11.22 16:39
@welovefashion píše:
Nejsem anonym, tak to tu zmiňovat nebudu, ale není z Evropy ani USA. A další věc je teda, že není manžel, s tím taky měli trošku problém, což by tedy neměli diskriminovat nesezdané páry, ale my jim na rovinu řekli, že se nechceme brát kvůli papírům…Trvalý pak dostal o dost rychleji, to byla v podstatě jen formalita…

no já se ptám, protože mému manželovi ten přechodný pobyt dali hned. Ale on je z EU, takže předpokládám, že to bylo jednodušší a byl to tedy už manžel. Pokud to je mimo Evropu, tak to může být složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
23.11.22 17:46
@alejandra píše:
no já se ptám, protože mému manželovi ten přechodný pobyt dali hned. Ale on je z EU, takže předpokládám, že to bylo jednodušší a byl to tedy už manžel. Pokud to je mimo Evropu, tak to může být složitější.

Tak lidem z EU dávají automaticky, tam opravdu není problém ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5017
23.11.22 19:42
@Kate7777 píše:

My s manželem také na žádném pohovoru nebyli. Stačila jim jen kontrola u nás doma. Ani sousedů se neptali. (Manžel je z Asie)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.11.22 00:16
@Yasmina21 píše:
My s manželem také na žádném pohovoru nebyli. Stačila jim jen kontrola u nás doma. Ani sousedů se neptali. (Manžel je z Asie)

Já doteď nevím, proč nám dělali problémy, oni to neřeknou, partner žádal až když bylo prvnímu dítěti víc jak rok… Jako už je to dlouho, tak třeba se věci posunuly k lepšímu, alespoň bych v to ráda doufala, protože to byl fakt stres…

Jinak, že si myslíš, že se sousedů neptali, tak třeba ptali a ani o tom nevíš ;) mě se u nás v domě asi před rokem ptali na jedny cizince, co tu bydlí, ale rozhodně jsem za nima nešla a neříkala jim to, jen jsem potvrdila, že je tu vídám…a já vím, že se ptali, protože mám se starou sousedkou na kterou narazili nadstandardní vztahy ;) Jinak bych o tom taky nevěděla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5017
24.11.22 11:15

@welovefashion Občas mi to přijde, že u každého páru mívají jiný postup. Asi jak kdo to má zrovna na starost. Taky už je to 5 let, co jsme žádali.

Jestli se ptali u sousedů ani netuším, ale popravdě ani nevím, jestli by pochodili. To by se museli trefit zrovna do někoho, kdo nás znal. :D
Spolupráce s OAMP je ale skutečně na nervy… Ještě že už tam tak často nechodíme a můžeme se objednat. Dříve tam člověk stál od 6 hodin venku ráno frotu, aby se dostal na řadu alespoň do zavíračky a ochota u přepážky nulová…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová