Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krize středního věku není chřipka, je to důsledek osobnostní struktury, očekávání, vzorců chování.
Takže pokud nebyl baven svéprávnosti, tak jeho chování plyne z jeho voleb.
A ne - vyhovovat někomu nevede ke spokojenému manželství a ne, není jasně omezená doba trvání, je mi líto.
Manželské krize nejde překonat vyhnitím - tím se prohlubují, je mi líto. Budete muset spolu řešit to že ani jeden nebudete v současné situaci spokokjení a že budete muset hledat jiná řešení, jiné zplůsoby fungování, které povedou ke spokojenost na obou stranách.
Kdesi jsem četla článek, že obecně kolem 55 - 60 se to mírní, že člověk se smíří a je ta křivka životní spokojenosti kupodivu nejvyšší za celý život.
A jak víte, že je to krize středního věku? Třeba je to jen touha po změně každodenní rutiny.
@Anonymní píše:
Můžu být ráda, že si nenašel jinou a že jsem stále jeho objektem zájmu já. Ale fakt mi připadá přehnané chtít, aby všechno bylo jako zamlada, stejné množství různých zábav bez dětí. Musím vyhovět, nerada bych ho vyštvala. Asi za to nemůže. Můžu doufat, že se to přežene samo?
Tak určitě jednoho dne o tu energii přijde a bude s radostí ležet v papučích na gauči, ale kdy přesně, to je dost individuální. Nečetla jsem diskuzi, takže jestli se to tam objevilo, omluva z mé strany, ale z úvodního a velmi stručného příspěvku nevím, kolik mu je (a kolik je Tobě), o charakteru oněch aktivit taky nic konkrétního nepíšeš (o jaké jde aktivity, jak často, s kým, atd.)… Těžko se vyjádřit.
A taky vubec nezminujes, jestli od doby, co jsi se stala matkou, jsi nezpapučovatěla ty a netoci se veskery tvuj svet a zajem jen kolem deti. Pak to nelze nazyvat krizi stredniho veku ale manzelovou logickou potrebou. No proste moc malo i formaci.
@Anonymní píše:
Můžu být ráda, že si nenašel jinou a že jsem stále jeho objektem zájmu já. Ale fakt mi připadá přehnané chtít, aby všechno bylo jako zamlada, stejné množství různých zábav bez dětí. Musím vyhovět, nerada bych ho vyštvala. Asi za to nemůže. Můžu doufat, že se to přežene samo?
Chtělo by to trochu více rozvést
Co ti přijde přehnané? To asi nebude krize středního věku, ale druhá míza ![]()
@Anonymní píše: Jak dlouho trvá krize středního věku?
Je to individuální. Ale jisté je, že u muže se krize středního věku dostavuje těsně po krizi mladšího věku, a nepozorovaně pak přechází do krize staršího věku.
Něco o tom vím. Jsem muž.
@Anonymní píše:
Krize středního věku trvá až do pozdního věku. Pak přijde mužský přechod a krize pozdního věku.