Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Flash píše:
U nás smrkání taky problém. Sám nechce. A od nás mu vadí, že se kapesník dotýká pusy, moc zatlačím na nos, nebo toho vysmrkne moc a je hysterický, že to chce hned utřít
Tak to je přesně jak ten můj.
Sám se nechce vysmrkat ani za nic a když už mu tedy vnutím ať se vysmrká, tak si nos jen zvenku zdálky utře a jde vyhodit suchý kapesník. Když ho vysmrkám já, tak přesně jako tvůj ječí že toho údajně vysmrknul moc a chce to hned utřít- ale do dvou kapesníků, protože má přece dvě nosní dírky a druhou dírku chce za každou cenu utřít do nového suchého kapesníku. ![]()
@Renny80 píše:
@Flash Ano, a kdyz mu neslo jezdit na kole, tak mi to bojkotoval a schvalne delal teatralni sceny, ze z toho pada a hystericky jecek. A jak to zvladl, tak byl taaak stastny. Jj, ale v tech projevech je to fakt lepsi. Uz se vice stydi na verejnosti ztropit scenu. Holt to chce zvlastni pristup. Je zajimave, ze to jsou vetsinou kluci. Ja to davala za vinu dlouhemu porodu. Maly byl uz jako miminko strasne plactivy.
To jo, tady se ozvaly jenom maminky od kluků. Holky možná taky bývají přecitlivělé, ale není to tolik vidět, spíš si pláčou doma do polštáře, nebo prostě jen tak tiše pláčou. Kamarádka má dceru, které je právě takto hodně plačtivá, ale nikdy nedělá takové scény (aspoň né na veřejnosti) jako třeba můj syn. A přitom se říká, že právě holky jsou hysterky… Jinak tvůj příspěvek mě nejvíc uklidnil, snad to i u nás bude věkem lepší v těch projevech. Jinak já jsem taky měla blbý porod a malý byl jako miminko dráždivý, lekavý, citlivý na zvluky, plačtivý, propínal se při pláči do luku- byla jsem s ním kvůli tomu tenkrát i na neurologii, tam mi jen řekli že to prostě některé děti dělají.
Nase holka je hysterka. Pri kazdem bebi rev, jako by ji palili cigaretou. Od mimina nema rada hlasite zvuky (stekani psa, sekacka, fen, mixer, susak na verejnych WC, bourka, pokud na sebe lidi krici).
Jeste k tomu je heeerecka.
Naucili jsme se rozlisovat, kdy hraje komedii (to jeji projevy ignorujeme a jen v klidu vysvetlujeme) a kdy ji to fakt vadi a tam se ji snazime vyjit vstric a naucit se s tim pracovat.
Citlovost na zvuky, celková přecitlivělost a neobvyklé chování, které některé z vás popisují připomínají znaky autismu. Dělám v PPP, tak do toho vidím a s touto problematikou se setkávám často. Chtělo by to diagnostiku u odborníka.
Naše dítě to mělo také. Včetně toho, že si nedošlo na velkou. Na škole v přírodě 5 dní. Neutřelo si zadek, protože se mu při prvních pokusech stalo, že si ušpinil ruku a to nesnesl. Ani třeba držet v ruce chleba, pokud se od něj umístil máslem. Problém s hlukem, strachy. Jen teda neměl tu hysterii, to má zase druhé dítě.
S utíráním zadku to byl skutečně problém - ale kupodivu se to v 8,5 letech najednou naučil.
Předtím nic nepomáhalo. Všechny problémy se postupně utlumily nebo přešly. Ale bylo to děsné. Na druhou stranu je ale velice chytrý a takovéto problémy bývají u nadaných časté.
@Anonymní píše:
Citlovost na zvuky, celková přecitlivělost a neobvyklé chování, které některé z vás popisují připomínají znaky autismu. Dělám v PPP, tak do toho vidím a s touto problematikou se setkávám často. Chtělo by to diagnostiku u odborníka.
Pozor na to, že toto může být i u mimořádně nadaných a chybně se to diagnostikuje jako aspergerův syndrom. My měli celkem osvícenou psycholožka, které mi řekla, že pokud je to asperger, budou se problémy po nástupu do školy a dále zhoršovat. Pokud je to jen k nadání, budou se zlepšovat. Dali jsme dítě sic do soukromé školy, ale když si nešlo kamarády (což trvalo přes půl roku), problémy se postupně utlumovaly a teď už je to dítě absolutně bezproblémové. ![]()