Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@autorka44 píše:
Takže žila som v strachu, keď som bola s bývalým, môže to byť z toho? Alebo zo strachu zo svokry? S ex som trpela od 2002 do 2011, svokru poznám od 2012, mts prvá sa mi objavila na jeseň 2016 - skôr ten ex je na vine, si myslím.
To by ale nebyla vína ex, ale tvoje, protože jsi dovolila, aby ti někdo ublížil. Nikdo tě nenutil v tom žít. To je jako by šťastný lidí nikdy rakovinu neměli, takhle to ale nefunguje.
@autorka44 píše:
Takže žila som v strachu, keď som bola s bývalým, môže to byť z toho? Alebo zo strachu zo svokry? S ex som trpela od 2002 do 2011, svokru poznám od 2012, mts prvá sa mi objavila na jeseň 2016 - skôr ten ex je na vine, si myslím.
Já myslím, že ani teď nejsi úplně v pohodě, podle tvých ostatních příspěvků, tě hodně rozčiluje syn, manžel, máma.. Nebo se pletu? Každopádně na vině není nikdo, je jen hnusná náhoda, znám nekuřáky, lidi co žili zdravě a onemocněli rakovinou..
Dnes si moje dieťa milované rozprávalo nahlas rozprávku a zakončilo to slovami „A tak maminka dostala rakovinu.“ A usmievalo sa pri tom. Takže sa zase super cítim, fakt. Neviem, ako mám reagovať na také niečo. Už raz povedal: „Nakreslil som koronavírus, aby maminka umrela.“
@autorka44 píše:
Dnes si moje dieťa milované rozprávalo nahlas rozprávku a zakončilo to slovami „A tak maminka dostala rakovinu.“ A usmievalo sa pri tom. Takže sa zase super cítim, fakt. Neviem, ako mám reagovať na také niečo. Už raz povedal: „Nakreslil som koronavírus, aby maminka umrela.“
Tak mu vysvětli co to znamená když někdo umře..
@BohunkaP píše:
To Ti nikdo s jistotou neřekne - můžeš k tomu mít například nějaké vrozené dispozice, přesná příčina se těžko dá zjistit.Osobně jsem velmi naladěna na „psychosomatickou vlnu“, tj. věřím na to, že nemoc je ukazatelem toho, že něco není v pořádku po psychické stránce a protože tomu není věnována pozornost, manifestuje se to fyzicky… o to závažněji, čím je to hlubší a čím déle ignorovaný problém.
Z nejobecnějšího hlediska se dá říct, že plíce symbolizují vztah s okolím ve smyslu komunikace - někdo resp. něco nám brání volně dýchat nebo naopak, my jsme ti, kdo to nedovolují někomu jinému. Pokud je toto pojetí blízké i Tobě, pak se zamysli nad tím, co konkrétně Tobě ta nemoc ukazuje - v tom směru musíš sama sebe rozebrat hodně do hloubky a podívat se na svůj život komplexněji, nejen ze zdravotního hlediska (něco ve smyslu „když se rozsvítí na autě kontrolka oleje, jejím vypnutím si nepomůžeš - je potřeba odstranit příčinu, tj. musíš dolít olej“).
Tak tyhle kecy miluju. Jaký psychologický problém má třeba půlrocní miminko s leukémií? Jdi se bodnout nádhero. A jestli jsi v tomto případě schopná tvrdit, že je to vina matky, tak doufám, že tě nikdy nepotkám. Znám onkopacientu několik, bohužel. A s výjimkou jednoho, který skutečně v pohodě být nemohl, to byli lidé vyrovnaní, přátelští a spokojení se svým životem. Nechápu tuhle potřebu vzbuzovat v nich pocit viny.
@autorka44 Doktorka Tesařová odpovídala, že to je špatná otázka. Že bohužel se musíme ptát,,A proč ne já?" Každý třetí člověk u nás onemocní nějako formou rakoviny. Je to příšerné, chápu, jak se cítíš, strašně moc ti držím palce, at zvládneš léčbu - a věř, že ji zvládneš, jde to. Jen to je strašně náročné. Vnu nehledej. Prostě jsi onemocněla, proč to tak je ti nikdo nepoví. Nejsi ničím vinna. Opravdu ne. Kašli na tyhle řeči. A jdi do boje s odhodláním. Uvidíš, bude to dobré. Bude, musí!
@autorka44 S dítětem o tom promlu. Vysvětli mu co znamená umřít a hlavně, že ty se nechystáš. Pro ty děti je to prostě slovo, mluví o tom, co kde slyší. Doted vidím vykulené oči tříleté při větě,,A mamince tákhle užíznou prsa"! Prostě ty děti to berou jako novinku v životě, zajímá je to, ale nechápou. Neboj bude to dobré, určitě bude. Ted se ti tomu nechce věřit, život je fakt svině, to se nedá jinak říct, ale bude to dobré.
Děda zemřel na rakovinu slinivky. Nekuřák, abstinent. Tatínek zemřel na rakovinu plic před půl rokem, 20let nekouřil, v mládí dělal nějaký čas horníka.
@Alušáček píše:
Já myslím, že ani teď nejsi úplně v pohodě, podle tvých ostatních příspěvků, tě hodně rozčiluje syn, manžel, máma.. Nebo se pletu? Každopádně na vině není nikdo, je jen hnusná náhoda, znám nekuřáky, lidi co žili zdravě a onemocněli rakovinou..
Má malý dítě a rakovinu plic. Myslím, že není v pohodě. Chtěla bych někoho takového vidět.
@inkakřivák píše:
@autorka44 S dítětem o tom promlu. Vysvětli mu co znamená umřít a hlavně, že ty se nechystáš. Pro ty děti je to prostě slovo, mluví o tom, co kde slyší. Doted vidím vykulené oči tříleté při větě,,A mamince tákhle užíznou prsa"! Prostě ty děti to berou jako novinku v životě, zajímá je to, ale nechápou. Neboj bude to dobré, určitě bude. Ted se ti tomu nechce věřit, život je fakt svině, to se nedá jinak říct, ale bude to dobré.
no, to neviem, či sa nechystám - mám problémy s prehltaním /polykáním/ potravy… bud riadne pokusať, alebo sa dusim, ani väčšie tabletky neprehltnwm, také jesť nesmiem a pred malými musím vypiť pol pohára vody a každú zapiť pol pohárom vody
@autorka44 Neboj se, bude to lepší. Teď je to šok, nervy v háji, ale musíš jít do té bitvy rozhodnutá vyhrát. Takže dítěti říct, že žádné umírání neplanujes, a hotovo. Vysvětlit, že přece budeš chodit k paní doktorce a ta ti pomůže. Já ti věřím a vím že se bojíš, že jsi v šoku a vyděšená a malujes si černé scénáře. Ale věř, že bude líp. Bude. A za pár let už budeš dělat úplně jiné plány.
Lenže ja to mám už od decembra 2016 a už mi zlyhala druhá liečba
Tak budu mi kvoli problemom s prehltaním - polykáním - dávať sondu do žaludka…
Najprv tadiaľ pôjdu lieky a ked sa nádor nezmenší, aj potrava