Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prídem domov z nemocnice po naozaj ťažkej operácii a vidím, že manžel nespravil to, o čo som ho trikrát za sebou prosila v telefóne a podrobne mu vysvetľovala, ako to má urobiť. Mal len pozbierať suchú bielizeň a uložiť ju do tašiek. Nechcela som po ňom ani skladanie a nedajbože žehlenie!!! Takmer ma skrútilo od zlosti. No a dieťa bolo u mojej mamy, takže času mal dosť - a aj bez mojej prosby a vysvetlenia.
Prídem domov z nemocnice po naozaj ťažkej operácii a vidím, že manžel nespravil to, o čo som ho trikrát za sebou prosila v telefóne a podrobne mu vysvetľovala, ako to má urobiť. Mal len pozbierať suchú bielizeň a uložiť ju do tašiek. Nechcela som po ňom ani skladanie a nedajbože žehlenie!!! Takmer ma skrútilo od zlosti. No a dieťa bolo u mojej mamy, takže času mal dosť - a aj bez mojej prosby a vysvetlenia.
@autorka44 no tak sis vzala neschopného chlapa no
je mi líto. Tak tam to prádlo nech a řekni mu to znova
@autorka44 Je mi moc líto, co tě v životě potkalo
![]()
Na chlapa se vyprdni, nekaz si život rozčilováním s někým, kdo za to nestojí. ![]()
No nad ním treba stáť a hovoriť mu presne, čo mám kam uložiť a podobne. No neviem, ked umriem, ako to zvládne s výchovou syna a domácnosťou.
Ako dlho sa dá žiť s tou hadičkou do žalúdka? Lebo zatiaľ mám dojem, že prehltanie sa mi nezlepšuje, práve naopak. Mohla by som aj dvadsať rokov žiť tak, že by som si dávala jedlo len cez sondu? Alebo to je dlhé obdobie?
@autorka44 Co vím, tak jsou lidé, kteří jsou živi jen „jídlem“ či různými drinky přes peg. Takže určitě to jde.
Liek nezabral, už ani tekuta strava sa mi nedarí prehltať, tvoria sa mi sliny a musim všetko povypluvať
Chodím na ožarovanie…S jedením je to na prd, trvá to veľmi dlho - treba to pomixovať a presitkovať, lebo sa krmim cez hadičku a nesmú tam byť hrudky, aj pijem tadiaľ, jedlo a nápoje len ochutnávam a potom musím vypľuť
Dnes jsem si na Tebe vzpomněla, jak to zvládáš. Jsem ráda, že jsi se ozvala.
Co si pamatuji i otci jsme jídlo mixovali.
@autorka44 píše: Čo myslíte, prečo to chytilo u mňa akurát pľúca, keď nikdy v živote som si ani len nepotiahla z cigarety, nepracovala som vo fajčiarskom prostredí, na disko som chodievala tiež do nefajčiarskeho prostredia, neskôr tak pol roka už áno, ale nebolo to až tak cítiť. Tak prečo pľúca práve?
Proč, to ti nikdo neřekne. Roli hraje víc faktorů: genetické vlohy (geneticky daná oprava požkozených buněk či jejich zánik, aby se tyto špatné buňky nepomnožily + zevní faktory jako vzduch, radon, azbest, různé druhy záření, potrava, cigarety, imunita). Není jedna příčina, co spustí nádorové onemocnění. Jsou nádory plic, které se vyskytují i u mladých pacientů (adenokarcinomy). V péči mám několik mladých pacientů nekuřáků. Možnosti léčby jsou už dnes široké podle stadia onemocnění. Nejlepším řešením je operace, pokud to jde. Často tyto nádory u nekuřáků jsou ale citlivé na biologickou léčbu, protože tyto nádory mají určité mutace, na které se využívají specifické léky či imunoterapie. Rozhodně nedoporučuji alternativní léčbu. Držím ti palce…at léčbu dobře zvládneš…
Biologická liečba mi prestala prvá účinkovať po roku a pol, druhá tiež tak nejako, tretí liek ani nezabral - teraz chodievam na ožarovanie