Předávání dítěte

Anonymní
6.10.19 01:23

Předávání dítěte

Dobrý den jsem po rozvodu a mám v péči skoro 2 letou holčičku. Bývalý manžel si dceru vyzvedáva a vrací se svou současnou přítelkyní což by mi vůbec nevadilo. Problém je ten, že mi začali při vracení dcery dělat naschvály. Neustále říkají, jak je vidět, že dcera u mě nechce být a chce být u nich. Dnes mi dokonce bývalý manžel řekl, že dcera chce být u jeho nové přítelkyně a ne u mě. Jsem si jistá, že je to od nich provokace. Mohu se nějak bránit zažádat například předávání jen mezi matkou a otcem, když dcera ještě nemluví? A druhý dotaz je jestli může dceru od bývalého manžela převzít babička nebo dědeček pokud já nemohu kvůli práci. U rodičů momentálně s dcerou bydlím, ale bývalý manžel naposledy odmítl mé mamce dceru předat se slovy, že ji předá jen mě. Mohu si zažádat o to aby ji mohli přebírat i prarodiče? Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44364
6.10.19 05:25

Pokud je v rozsudku předání matce, tak ji nemusí vydat nikomu jinému. Pokud se nedohodnete a děláte si naschvaly, je v rozsudku řešena každá blbost. Takže ano, můžeš si zažádat, ale budeš čekat na soud. Jdi s tím rozsudkem na OSPOD, tam mu mohou zavolat a pokusit se mu domluvit. Co se týče nové přítelkyně, tomu, aby ho doprovázela, asi nezabranis. Je svobodný člověk a doprovázet ho může, kdo chce. Co se týče provokaci vůči Tobě, příp. manipulaci dcery, musela bys to dokázat, aby z toho mohly být vyvozeny nějaké dusledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
6.10.19 05:33

Nemůžeš zabránit tomu, aby otec měl novou partnerku a ta společně s ním byla součástí života Vaší společné dcerky. To předávání nevím, zda půjde soudně shcválit, aby dcerku předávali ( přebírali) jiní lidé než rodiče. To by potom totž mohl chtít i otec dítěte, aby dcerku například vyzvedávala za něj jeho nová partnerka - to by se Ti taky nelíbilo. Pokud budeš trvat na tom, že budeš dcerku předávat či přebírat pouze od otce, tak se vyhneš kontaktu s partnerkou otce, ale ta bude třeba sedět v autě a stejně bude mít vliv na otce dcerky i na dcerku.
Je to složité, je to těžké - nemám osobní zkušenost - promluvila bych si s bývalým partnerem mezi 4 očima a snažila se domluvit na nějaké klidné rovině, vím, že po rozchodu je to téměř nemožné, člověk projektuje do debat i své zklamání, rozčarování a bolest.
Drž se a zkus neposlouchat jejich žvásty, které mají jediný cíl - ublížit Ti. Hlavně na ně nereaguj ublíženě, to je to o co jde a co jim dělá radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12007
6.10.19 07:26

To me fakt vzdycky dokaze nasrat, kdyz tady ctu, jak jeden z rodicu nebo dokonce oba delaji naschvaly skrz dite :pocitac: v prvni rade se zkusit normalne domluvit jako lidi a rodice spolecneho ditete, pak pripadne kontaktovat prislusne organy a resit to jinak, kdyz to nejde po dobrym :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27105
6.10.19 07:28

Je to smutne, kdyz se dospeli nedomluvi a odnasi to dite :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
6.10.19 07:36

Dobrý den jen bych chtěla reagovat na to že z jeho přítelkyni problém nemám chápu že je součástí jeho života a když je dcera u otce bude tam samozřejmě také. Kdyby předávání probíhalo bez naschválu z jejich strany právě přes dítě který ještě neumí ani mluvit tak bych neměla žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
6.10.19 07:50

@nonina Dobrý den jen bych chtěla reagovat na to že z jeho přítelkyni problém nemám chápu že je součástí jeho života a když je dcera u otce bude tam samozřejmě také. Kdyby předávání probíhalo bez naschválu z jejich strany právě přes dítě který ještě neumí ani mluvit tak bych neměla žádný problém Vím že za tím je snaha ublížit mě bohužel si myslím že to bude ubližovat spíše dceři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
6.10.19 07:56

My máme v rozsudku formulaci „otec předává v bydlišti nezletilé“ takže může předávat i jiným osobám. Dítě je už starší, tak se předává samo a už jsme předávali z organizačních důvodů i jinde. A k předávání si může vzít kohokoliv. To si nejde vymínit, kdo u toho bude nebo nebude, ty si taky můžeš vzít doprovod nebo svědka nebo kohokoliv. Vítr z plachet mu vezmi tím, že na ty provokace nereaguj. Vůbec! Když to nebudeš živit, přestane ho to časem bavit. Prostě jen pozdrav, převezmi dítě, měl by ti podat podstatné informace např. o zdraví a tím to končí. žádný diskuze u koho dítě chce nebo nechce být vůbec nezačínej, nekomentuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
6.10.19 10:09
@Monys1991 píše:
@nonina Dobrý den jen bych chtěla reagovat na to že z jeho přítelkyni problém nemám chápu že je součástí jeho života a když je dcera u otce bude tam samozřejmě také. Kdyby předávání probíhalo bez naschválu z jejich strany právě přes dítě který ještě neumí ani mluvit tak bych neměla žádný problém Vím že za tím je snaha ublížit mě bohužel si myslím že to bude ubližovat spíše dceři.

Tak právně lze zajistit, aby přítelkyně u předání nebyla, dělá se to soudním návrhem na úpravu styku, kde soud může stanovit, kdo se styku, případně předání může nebo nesmí zúčastnit. Ale musí pro to být velmi vážné důvody.
Ohledně předávání rodičům pečující osoby - otec je povinen předat dítě i pověřené osobě. Pokud nepředá, pak je třeba podat návrh na výkon rozhodnutí za porušení rozsudku.
Ale než tyto věci řešit soudně, pak by bylo dobré se nejprve zamyslet nad tím, proč to dělá. Chce být s dcerou více? Chce střídavou péči, soud to na žádost matky nedal? Nebo je nespokojen s výživným? I to se dá řešit. Tam může být odstranitelný zdroj jeho prudění.
Takže zkus jednat, vyhovět jeho přání a tím eliminovat důvod jeho protestů. Samozřejmě vzájemně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
6.10.19 11:10

K těm kecum, ze ani ne dvouleté dite se vyjádřuje v tom smyslu, ze chce bydlet raději s nimi… Už to vidím. Kdyby trávila další vikend s prarodiči a líbilo se ji tam, tak zase bude chtit bydlet s babičkou a dědečkem (nebo jinou osobou) Na toto vůbec nereaguj. Převezmi dite a nijak tu konverzaci neprizivuj.
Co se tyce toho předávání konkr. osobě, rodič muze pověřit někoho jiného, aby dite převzal v případě, ze mu v tom něco bráni. To by zase musel určit soud v rozsudku a domáhat by se toho měl otec - pokud trvá na tom, ze dite nude předávat pouze matce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna