Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Dobry den, kdyz se clovek umyslne predavkuje paralenem, co pak nasleduje? Jak dlouho je v nemocnici a pak na psychiatrii? Jde o dite 15 let.
to ti nikdo neřekne. Záleží i na tom, kolik těch prášků si to dítě vzalo. Může si úplně odrovnat játra a to pak asi úplně rychle domů nepůjde.
Pokud bylo přes 12 tablet, mohou odcházet játra, ledviny.
Prolej ji vodou.
Nechápu, proč se ptáš zde, pokud je to aktuální téma.
@Eustress píše:
Pokud bylo přes 12 tablet, mohou odcházet játra, ledviny.
Prolej ji vodou.
Nechápu, proč se ptáš zde, pokud je to aktuální téma.
Tipla bych si, že to dítě už je v nemocnici, ale autorka se ptá, co tam můžou být za následky…
@LilyJane píše:
Tipla bych si, že to dítě už je v nemocnici, ale autorka se ptá, co tam můžou být za následky…
Ano, dite uz je v nemocnici, zatim mi nic moc nerekli, tak se ptam. Zajima me, jak dlouho mame pocitat s hospitalizaci v normalni nemocnici a nasledne i na psychiatrii. Vzhledem k tomu, ze slo o umysl, tak psychiatrie je vice nez pravdepodobna… Prej muze dojit i k selhani jater, to se pak resi pouze transplantaci? A co se deje s clovekem v dobe, kdy se ceka na transplantaci? Musi byt po celou dobu hospitalizovan?
Pokud je v nemocnici, nasadí dialýzu, může být nakonec vše OK.
Jak je to vlastně s transplantací orgánů lidem, kteří si některý odrovnali záměrně?
Jsou standardním čekatelem?
@MrsNorris píše:
Jak je to vlastně s transplantací orgánů lidem, kteří si některý odrovnali záměrně?Jsou standardním čekatelem?
ono jde spíš o prognózu, tu bude mít aktivní alkoholik, co si vyrobil cirhózu o dost horší, než dítě, co se v atace psychiatrické příhody pokusilo o sebevraždu
@MrsNorris píše:
Jak je to vlastně s transplantací orgánů lidem, kteří si některý odrovnali záměrně?Jsou standardním čekatelem?
Záleží co udělali. Myslím, že psycholog nebo psychiatr musí potvrdit, že je ten člověk vhodným adeptem pro transplantaci - že to co udělal, už neudělá. Ale jistá si tím nejsem.
@MrsNorris píše:
Jsou standardním čekatelem, nelze to rozlišovat. Vyjímka jsou alkoholici. Problém je, že játra jaksi nemají v mrazáku v zásobě, ale zas nebývá problém s dárci z rodiny.
@Anonymní píše:
Ano, dite uz je v nemocnici, zatim mi nic moc nerekli, tak se ptam. Zajima me, jak dlouho mame pocitat s hospitalizaci v normalni nemocnici a nasledne i na psychiatrii. Vzhledem k tomu, ze slo o umysl, tak psychiatrie je vice nez pravdepodobna… Prej muze dojit i k selhani jater, to se pak resi pouze transplantaci? A co se deje s clovekem v dobe, kdy se ceka na transplantaci? Musi byt po celou dobu hospitalizovan?
Sice nevím kolik tabletek spolykalo, ale nevěřím, že při jednom předávkování by došlo k selhání jater a k nutné transplantaci i když se jedná o dítěte.
Je to pro vás sice těžké, ale nemaluj čerta na zeď a hodně sil ![]()
Já jsem si prožila závislost na lécích (ibalgin, ibubrofen), krabička 100 tablet na 1 měsíc. Polykala jsem je několik měsíců v kuse. Sice mi bylo okolo 25 let, takže orgány asi fungují jinak než u dítěte. Ale krom zvýšených jaterních hodnot, při krevním obrazu, které jsem měla ještě donedávna. Se z toho játra dostala v pohodě, neberu ani žádné léky
@Anonymní píše:
Sice nevím kolik tabletek spolykalo, ale nevěřím, že při jednom předávkování by došlo k selhání jater a k nutné transplantaci i když se jedná o dítěte.
Je to pro vás sice těžké, ale nemaluj čerta na zeď a hodně silJá jsem si prožila závislost na lécích (ibalgin, ibubrofen), krabička 100 tablet na 1 měsíc. Polykala jsem je několik měsíců v kuse. Sice mi bylo okolo 25 let, takže orgány asi fungují jinak než u dítěte. Ale krom zvýšených jaterních hodnot, při krevním obrazu, které jsem měla ještě donedávna. Se z toho játra dostala v pohodě, neberu ani žádné léky
je rozdíl postupně (to tvoje bylo v podstatě tři za den) a naráz
Udává se, že smrtelné mohou být již dávky 3 g paracetamolu u dětí, 7 g (= 14 tablet léku) u dospělých a 4 až 6 g u alkoholiků, protože chronický alkoholismus zvyšuje toxicitu paracetamolu o 50–70 %.
@MrsNorris píše:
no v případě předávkování paralenem může být ta transplantace život zachraňující výkon, takže se může dostat do urgentního pořadí. V případě dítěte by možná stačila část jater od rodiče. U alkoholiků s cirhozou je to jinak, ti musí mít potvrzenou abstinenci a tedy navštěvovat psychiatra.
@Anonymní píše:
záleží kolik toho dítě snědlo a jak rychle se dostalo do nemocnice.
@Anonymní píše:
Je to pro vás sice těžké, ale nemaluj čerta na zeď a hodně silJá jsem si prožila závislost na lécích (ibalgin, ibubrofen), krabička 100 tablet na 1 měsíc. Polykala jsem je několik měsíců v kuse. Sice mi bylo okolo 25 let, takže orgány asi fungují jinak než u dítěte. Ale krom zvýšených jaterních hodnot, při krevním obrazu, které jsem měla ještě donedávna. Se z toho játra dostala v pohodě, neberu ani žádné léky
Tak si přečti statistiky, kolik transplantací jater připadá na onemocnění a kolik na “paralen”. Asi budeš překvapená.
Dobry den, kdyz se clovek umyslne predavkuje paralenem, co pak nasleduje? Jak dlouho je v nemocnici a pak na psychiatrii? Jde o dite 15 let.