Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den všem,
jsem možná magor, vyšiluji kvůli zbytečnostem, ale nedá mi to.
Začala jsem brát před měsícem rybí tuk, ve kterém je vitamin D - podle balení jedna dávka obsahuje 20µl, v závorce bylo napsáno 200%, pokud jsem pochopila, znamená to denní dávku (?).
Od začátku školního roku jsem brala ještě hořčík v tabletách, kvůli stresu a únavě. Jenže mi došel, a tak jsem sáhla po tabletách, ve kterých je kombinace hořčíku, vápníku a zinku. Dneska jsem podrobněji prostudovala příbalový leták a dočetla jsem se že se v tomto doplňku stravy nachází 5µl vitaminu D1, v závorce bylo 100%. Tyto prášky beru v kombinaci s rybím tukem 7 dní.
A teď k otázce: můžu se tímto množstvím vitaminu D předávkovat? A jak se to projeví?
Moc děkuji za jakékoli reakce.
https://vitaminy.doktorka.cz/…ni-vitaminem
Vzhledem k tomu, že vit. D je rozpustný v tucích a tělo je nevyloučí močí, tak se předávkovat lze. Mrkni na ty hodnoty a hoď si to do kalkulačky.
@baaranova píše:
Dobrý den všem,
jsem možná magor, vyšiluji kvůli zbytečnostem, ale nedá mi to.
Začala jsem brát před měsícem rybí tuk, ve kterém je vitamin D - podle balení jedna dávka obsahuje 20µl, v závorce bylo napsáno 200%, pokud jsem pochopila, znamená to denní dávku (?).
Od začátku školního roku jsem brala ještě hořčík v tabletách, kvůli stresu a únavě. Jenže mi došel, a tak jsem sáhla po tabletách, ve kterých je kombinace hořčíku, vápníku a zinku. Dneska jsem podrobněji prostudovala příbalový leták a dočetla jsem se že se v tomto doplňku stravy nachází 5µl vitaminu D1, v závorce bylo 100%. Tyto prášky beru v kombinaci s rybím tukem 7 dní.
A teď k otázce: můžu se tímto množstvím vitaminu D předávkovat? A jak se to projeví?
Moc děkuji za jakékoli reakce.
A kvůli tomu sis založila fejka. No, co také čekat od inteligenta, který zcela bezdůvodně zobe suplementy a ani neví, jaká je doporučená denní dávka.
@baaranova Vzhledek ke kratke dobe uzivani a relativne male davce se o predavkovani hovorit neda. Vit D se nekdy bere v „mega-davce“ jednou za mesic, takze par dni uzivat vic nevadi ani trochu. Pokud se bojis, udelej par dni pauzu a je to.
Jaka ze je ta merici jednotka? Nema to byt mcg?
Jinak ne, predavkovat jsi se nemohla.