Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám skoro 8 letou dceru a už nějakou dobu má menší prsa, mysleli jsme že je to tím že je trošku oplácaná, ne vyloženě tlustá(129cm a 29kg). No ale ted přišla s tím že ji jedno bolí. K dr určitě zajdem, jen jsem se chtěla zeptat jestli máte někdo nějaké zkušenosti s tím že takhle brzy rostly vašim dcerám prsa? Na internetu jsem našla že se pak berou nějaké léky na zastavení puberty. Budu ráda za jakékoli zkušenosti. Děkuji.
Já mám spolužačku, která dospívala velmi brzy..Už v 9 letech měla prsa jako ženská a menstruaci(tu dostala práve v 9), ochlupené podpaží a pohlavní orgány..
Když jsme jezdili se školou ve 3.třídě na plavání, ona se převlékala zvlášť..Byla rarita.
Myslím ale, že je plně zdravá, na nic se neléčila. Děti zatím nemá.
Moje sestřenice měla taky už v osmi „prsa“, řešili to s Dr., ale hormony taky nedostala, podle mě dokud nemá MS, tak to nebude takovej problém ![]()
Ahoj.Dneska děvčátka dospívají dřív,prsa+menzes kolem 10 let není nic úplně výjmečného…
když já jsem byla dítě,bylo to běžné až kolem 13-14 let…
Jsou prostě vyspělejší dříve…
Vím že dneska už bývá puberta dříve a kdyby měla dcera např 150 cm tak to asi neřeším ale právě že jsem slyšela i četla že pak děti přestanou růst a můžou zůstat malé. Když dostane ms tak už je pozdě to řešit to už se nezastaví
. Mám ještě 10 letou dceru ta je trošku menší, puberta naštěstí v nedohlednu a ta zase neroste tak bude dostavat růstový hormon. No nemůžou mi aspon některé děti růst jak jiné děti? ![]()
Od sestřenice dcera teď dostala měsíčky, je jí 8! Doktorka sestřenici řekla, že je to z toho, že maso, hlavně kuřecí je dopované hormonama a puberta v 8-mi letech je už dnes normální.
Za chvilku budou menstruovat 5-ti leté
Chudinky holčičky.
Ewule0712 píše:
Od sestřenice dcera teď dostala měsíčky, je jí 8! Doktorka sestřenici řekla, že je to z toho, že maso, hlavně kuřecí je dopované hormonama a puberta v 8-mi letech je už dnes normální.
Za chvilku budou menstruovat 5-ti letéChudinky holčičky.
NO tak to je teda šílené
. Mě rostly prsa až okolo 13-14 a ms taky tak.
Jinak tady to nějaké holčičce zastavovali taky v osmi, té začly růst chloupky tak ji to zbrzdili aby nepřestala růst. Tak tohle se mi fakt nezdá aby to bylo normální při ms už se vyroste jen pár cm. ![]()
Já měla prsa od nějakejch 11
a ms taky tak… Ale i po tom, co jsem ms dostala jsem ještě poporostla i do výšky… Takže u mě to neplatilo, že se přestane růst… ![]()
Jinak my kvůli těm hormonům kupujem kuřecí maso jen hooooodně sporadicky… ![]()
Mě už prsa rozhodně bolela ve třetí třídě. V pátý už jsem byla jedna z nejvyspělejších ve třídě. Ale byly jsme tam tak 3-4.
Zas tak nenormální to není.
Prsa jsem měla vždycky největší, ale bohužel z toho mám mindrák. Jak se všichni pozastavovali, že už jsem vyspělá a tak. Tak na to bacha, kdyby náhodou.
Já to poprvé dostala v 11-ti a to se všichni divili jak je to brzo. kamarádka má dceru, bylo jí 9 a taky jí rostou prsa, ale jen ty. Myslím ale, že i když jsem měla ms, tak jsem vyrostla, měřím 176cm.
A s tím, že dostanou holky ms tak brzo - doktorka ještě sestřenici řekla, že to může klidně dostat jen jednou a další ms mít až za rok.
Já si pamatuju, že moje spolužačka dostala MS někdy ve 4 třídě, měla i prsa a ochlupení, ona byla hodně vyspělá a byla to tehdy docela u nás raritka. Ale nikdo to neřešil, u doktora nikdy nebyli, vyrostla úplně normálně. Řekla bych, že teď je to ale určitě častější, podle toho co potkávám kolem sebe na ulici za holky, tak bych jim kolikrát řekla min. 15 a oni mají třeba teprve 11 roků. Já byla zase opačný extrém, MS jsem dostala v 16 letech, ještě v prváku na střední jsem byla plochá jak prkno.
Ewule0712 píše:
Já to poprvé dostala v 11-ti a to se všichni divili jak je to brzo. kamarádka má dceru, bylo jí 9 a taky jí rostou prsa, ale jen ty. Myslím ale, že i když jsem měla ms, tak jsem vyrostla, měřím 176cm.
A s tím, že dostanou holky ms tak brzo - doktorka ještě sestřenici řekla, že to může klidně dostat jen jednou a další ms mít až za rok.
já měřím 178 zhruba
Do výšky to růst nezastavilo určitě, do šířky (to bohužel
) taky ne ![]()
Tak jsem mluvila s naší endokrinoložkou a až půjdu s druhou dcerou na kontrolu tak mám vzít i tuhle
. Aspon budeme mít jistotu.
Dobry den mohla bych vědet, jak to všechno dopadlo??Mame stejny problém
,děkuji ![]()