Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
hojky maminky, potřebuji od vás radu. není tu některá mezi váma, která těsně před termínem si prošla tím co já??, odloučila se vám některá předčasně placenta a museli jste jít ihned na sál a jít na císaře a dítko vám museli vyndávat a pak resuscitovat??mě se tohle stalo minulej týden, syna mám v nemocnici v olomouci, já jsem ze zlínska a chtěla bych vědět, jestli jste některá neprodělala to co my a měli jste apgarové skore v 1.min = 00 v 5min.=03 a v 10.min= 06 a máte zdráve dítko? jedeme dnes odpoledne do olomouce dnes mě propustili od nás z porodnice a tak bych chtěla i trošku uklidit. dr. říkal, že syna už zkoušeli odpojit od dýchacích přístrojů a už si i nějakou dobu dýchal sám, ale já mám strach. mě je jedno, jetli to bude mít nějaké následky, ale jde mě o to, aby to hlavně přežil. dr. říkala,že byl bez kyslíku max. 3minuty více ne! prosím napište mě jen dobré zkušenosti, vy co máte špatné nepiště prosím, snad mě chápete.
Ahoj,primou zkusenost nemam,ale moje velmi dobra kamaradka ano.Placenta se ji odloucila doma,jeji manzel byl v praci,tak mi zavolala,at prijdu (bydleli jsme vedle sebe),kdyby nahodou prijela sanitka driv,nez jeji manzel,at pohlidam jejich deti.
Byly to kusy placenty,vsude plno krve,sanitka prijela za deset minut po me,ta doba mi prisla neskutecne dlouha,zdravotnici byly docela v soku,necekal to ani jeden,ze to je tak hrozne.
Jeji mala byla v nemocnici necele dva mesice,agbar nic moc,mela komplikace a dnes je to naproste zdrave „zviratko“
.
Snad jsem ti pomohla a nebudu se podepisovat,nevim,zda by kamaradka byla nadsena z toho,ze o ni mluvim na netu
.
Zanulinku, zkušenosti nemám, jen jsem Tě chtěla uklidnit, že v Olomouci jsou opravdu špičkoví lékaři v péči o nedonošená miminka nebo miminka s porodními komplikacemi. Synek bude určitě v pořádku, držím pěstičky…
holky děkuji byla jsem včera zamalým a poprvé jsem ho viděla. no je tak nádherný a navic už si dýchá sám, takže je to super, už jen dr. říkal, že zítra půjde na rezonanci, zda to zanechá nějaké důsledky a ve čtvrtek ho ještě prohlídka nějaký doktor a možná v pátek už ho převezou sem k nám, a na otázku zda to syn přežije a bude žít, tak se dr. zasmál a řekl, to se nebojte to bude žít!! takže jsem moc štastná že o něj nepřijdeme!!!!
děkuji. už se dnes za ním moc těším, hlavně i proto, že se mě sputilo mlíčko, takže odsavam každé dvě hodiny a už mám pro něho i namraženo, takže jsem štástná, že budepít mlíčko od maminky
Zanulinko, držím moc palce. neumím si předstvait co si musela prožít. Věřim že malej bude v pořádku, děti jsou prostě bojovníci a jak mu dáš tvoje mlíko,to bude paráda.
držte se ![]()
včera jsme za Tadeáškem byli v OLomouci a ještě týden tam bude, protože se bohužel neuvolnilo místo na rezonanci, takže půjde na ní až příští týden, ale už mu vysadili veškeré antibiotika a odbojili hadičku z bříška a kontrolní hadičku co …měl na hlavičce a dr. říkal, že už ho z inkubatoru během pár dní předělají do postýlky, takže jsme byli moc rádi. zítra se na něj moc těšíme, má mít zítra ještě kontrolu očiček, tak uvídíme, jak to dopadne, ale prý už jistě příští týden půjde do zlína, ale ještě přemýšlí, jestli mě na pár dní do olomouce nepřijmou, tak uvidíme. jinak jeho váha je teď 2300g, prý moc nechce papkat,ale jak budu s ním, tak to určitě brzo dožene, přece jen už nemá antibiotika, tak ten jeho žaludeček bude snad papkání brát lépe. mlíčko jsme mu včera zavezli, tak snad mu bude více chutnat od maminky než cizí.dnes tam jedeme znovu tak se moc těším
Tak moc gratuluju k dobrým zprávám…je fajn vědět, že se stav zlepšil a nemusí mit antibiotika a další hadičky. já myslim že váha je optimální na to co si prožil a určitě to dožene raz dva až budete spolu
tak držím palce a´t jste zcela v pořádku
Vydrž a všechno dobře dopadne !!Ve kterém TT se vám to stalo ?Mně se to stalo v prvním těh., ve 36.TT. Placenta byla celé t.špatně prokrvená.Malý byl o jeden týden menší.Naštěstí se mi to,co Tobě,stalo přímo v nemocnici,kde jsem byla kvůli tlaku.Prostě gestoza jako pes.....Hned mne vzali na sál a císařem malého vytáhli.Problémy neměl,museli jsme se jen rozkojit aby přibral.Myslím,že máme,my mámy a naše děti,obrovské štěstí,že to takhle dopadlo.Při předčasném odloučení placenty dítě normálně nepřežije-potvrdili mi to všichni Dr.,kterým jsem o tom vyprávěla.....Ještě Tě uklidním-druhé těh.proběhlo absolutně bez problémů,i když mne strašili,že se „TO“ bude opakovat.Porodila jsem 21měsíců poté,přirozeně a v klidu.
Drž se !! Malý přibere,a bude Ti dělat jen radost!Narodil se a mělo to tak být !!!! ![]()
No to je fakt, po třech týdnech jsme se dostali domů a naštěstí je vše ok. byl bez kyslíku 5minut(řekli nám 3minty,ale prý nás nechtěli strašit,…)a po první resuscitaci se nic nedělo, takže mu museli dát adrenalit a začít nanovo a pak už mu naskočilo srdíčko a začal dýchat. naštěstí je všechno vpořádku i doktoři byli velmi překvapeni, že tohle bylo už dlouho a většinou děti které jsou už 3minuty bez kyslíku tak mívají následky a náš tadeášek má sraženinku v žílečce v hlavičce která se mu pomocí píchání clexanu rozpustí. no ale je to hrůza co se může stát. ten den jsem byla na kontrole a vše bylo vpořádku a večer se stalo tohle…
První fotečka je z olomouce 4dny po porodu.
Zanulinku-on mozek dětí je naštěstí dosti odolný vůči nedostatku kyslíku.Švagrová ležela na porodnici,s gestozou,přenášela-a sestra šla měřit ozvy,které už nebyly slyšet-nastal šílený frmol,akutní císař,všichni měli strach,že mimčo nevzkřísí.Dnes je neteři 19 let,maturuje,podala si přihlášky na vš,je hrozně rozumná,na svůj věk si toho hodně dokáže zařídit,je samá brigáda,spousta kamarádů kolem ní.A druhé těhotenství bez komplikací,bez gestozy,porod přirozený,apgar 10-10-10 a druhá neteř je úpně jiná.Učí se na trojky,sama si máloco zařídí,prostě takový průměr.Je jí 14 let.
Takže nevěš hlavu,přidušení po porodu může,ale také nemusí nic znamenat.Vše se uvidí časem,ve vývoji.
A jak dopadla magnetická rezonance?Kromě staženiny žádný špatný nález?A oči také dobrý?A neuroložka chválí?
jojo jinak všechno vpořádku ale na neurologii jdeme za 3týdny. cvičíme vojtovu metodu pro jistotu a za 3 týdny se rozhodne, zda pokračovat nebo ne