Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosím o radu. Podle prvního ultrazvuku v 6 týdnu jsem 33+4 tt a podle utz ve 12. týdnu asi 34+2 tt. Poslali mě do nemocnice že se otevírám a že dítě je už nějaké větší. Prý ale ten UTZ z 12 tt je přesnější takže pro mě lepší. Musím vydržet do 35 týdne, že to snad budou vyvinuté plíce jinak převoz do většího města. Máte někdo zkušenosti? je možné také že když jsem měla poslední menses, že to jsem byla už těhotná a mám tedy termín dříve než 2.dubna?
Rodily jste někdo tak brzy a v pohodě? Jediné co mi asi pomůže je ležet v nemocnici pořád co ![]()
Petko, moc držím palce! Já bych věřila tomu UTZ ve 12. týdnu…
A já rodila ve 35. týdnu, Jakoubek měl 2680 g a Apgar score 9-10-10, ani do inkubátoru ho nedávali a hned druhý den už jsem ho měla u sebe, zdravého a čilého jako rybičku. A naštětsí se všechno obešlo bez komplikací, teda kromě žloutenky…
Držím palce, ať ještě chvíli vydržíte!
a podle MS jsi v kolikatem??
jinak uz jsi tehotna dost, takze klid
ja rodila v 33 a v pohode, otvirala jsem se od 27tt …
jinak zalezi na tom, co by ti v nemocnici dali, ono JEN lezeni nepomuze, chce to magnesium, gynypral a kortikoidy, jinak jsi tam zbytecna…
Nechci zlehčovat, záleží samozřejmě případ od případu a pro miminko je na 100% nejlepší se dopéct co nejdéle.
ALe myslím, že tento těhotenský týden už se nemusíš strachovat.
Děti narozené po cca 32 tt obecně bývají bez větších problémů(vycházím i z vlastní zkušenosti).
Pokud si dobře pamatuju, tak plíce by snad měly dozrát už do toho 34 tt.
Samozřejmě taky nemusíš vůbec hned porodit a dotáhnout to až do konce…Což by bylo úplně nejlepší ![]()
Podle poslední MS jsem ve 33+4 termín 2.4. a podle UTZ ve 12 tt je termín 29.3. dávali mi kapačku s magneskem a ted jím magnesium tabletky a ještě nějaké jiné a kortikoidy kvůli plícím malého.
ahoj,já jsem rodila v 35+3tt,ale né proto,že jsem se otvírala,ale proto,že jsem dostala ledvinovou koliku a malá se začala zhoršovat.A šla jsem císařem bo malá byla koncem pánevním.Ale všechno dopadlo dobře,malá byla v pořádku,jenom ju nechaly chvíli v ikubátoru,aby se zahřála a pak mi ji donesli. ![]()
Mladší synek se narodil 34 + něco (už přesně nvím). Bylo to císařem. Apgar 6-7-8. Vůbec sám nedýchal, šel okamžitě pod ventilaci. V nemocnici jsme byli celkem 14 dní, z toho poslední tři dny už ležel mimo inkubátor a byl den ze dne silnější a prostě ve všem lepší. Dneska je teda citlivější na průdušky, okamžitě má ze všeho kašlíky, ale může to a nemusí mít souvislost. Taky tu, že je celkově línější, trochu pozadu (ve 13 měsících pouze leze) …
Emilie píše:
Mladší synek se narodil 34 + něco (už přesně nvím). Bylo to císařem. Apgar 6-7-8. Vůbec sám nedýchal, šel okamžitě pod ventilaci. V nemocnici jsme byli celkem 14 dní, z toho poslední tři dny už ležel mimo inkubátor a byl den ze dne silnější a prostě ve všem lepší. Dneska je teda citlivější na průdušky, okamžitě má ze všeho kašlíky, ale může to a nemusí mít souvislost. Taky tu, že je celkově línější, trochu pozadu (ve 13 měsících pouze leze) …
Norma pro chůzi je 15 měsíců, takže i kdybys mu neodečetla těch pár týdnů, tak má ještě mooře času ![]()
Já rodila 34+6, ale podle utz v 12. týdnu bylo mimi mladší, takže mi těch 6 dní neuznali. Rodila jsem na vyšším pracovišti v ČB. Ale tam bych rodila stejně mám totiž poruchu imunity. Tam mi doktoři řekli, že po 33 tt už kapačky na dozrání plic nedávají, což mě překvapilo, malá byla, ale v pořádku 2450 a 46, dýchání bez podpory, jen strašná žloutenka, 12 dní v inkubátoru a svícení a třináctý den jsme šli domů.
Buď v pohodě , pokud ti dali kapačku na dozrání plic, tak je to dobře i kdyby se miminko narodila teď, bude to určitě v pořádku, určitě ten klid na lůžku má něco do sebe, já ležela ve 32tt týden v jiný nemocnici s podezřenim na sáknutí plodový vody, nic mi nepíchali ani nedávali, ani mě pořádně nevyšetřili, jen monitory třikrát denně, pak mě pustili, šla jsem domů ze zánětem, který mi zaléčila moje gynekoložka, ale stejně mi za 14 dní praskla voda. Mýslím, že ty si, ale v dobrých rukou, že o tebe opravdu pečujou, tak buď v klidu. ![]()
Naší malinkej je 2,5 měsíce a je úplně v pohodě
![]()
Já rodila 34+6, otvírala jsem se už od6m i mimčo bylo spadnuté a tlačilo se ven od 6m, docela jsme to spolu ještě doklepali, ležela jsem v nemocnici, ale praskla mi voda, tak jsme do toho museli vlítnout
2470g 47cm. Dostala jsem injekce na dozrání plic, ale stejně byl 1 den v inkubátoru a pak 13 dnů na Jipn(já byla doma, k prsu byl přiložený až po téměř dvou týdnech, i přesto jsme dokázali kojení). Hned to dohnal, na 3m vážil už 6kg, na 6m 9kg (jenom kojený) na roce 11kg 80cm. Nikdo nepozná, že je nedonošenátko
všechno umí plus mínus stejně, jak ostatní děti.
35tt je už docela dost, neboj, určitě to zvládnete a mimčo to rychle dožene
držím palečky ![]()
Oni si tě už pohlídají a miminko už bude docela veliký takže max na chvilku do inkubátoru. Já rodila v 36tt akutnim císařem. malej měl ale už 4140gr a 50cm ale stejně byl na JIRP a tim že byl tak velikej tak byl 7 dní na kyslíku protože to neudýchal a i primář říkal že kdyby měl o kilo mín tak je na tom lépe.
ahoj já rodila 32tt a malý úplně v pohodě, pár dní si poležel v inkubátoru ale jen kvůli teplu, jinak všechno ok,teď bude mít rok a nejde na něm poznat že by byl dříve.dokonce ve vývoji předhání děti „starší“ než on:-) pokud už dostáváš kortikoidy tak bych neměla už strach,i když každý dítko je jiný. jsi docela daleko. držím palce, ať vydržíte co nejdýl.
Moc děkuji za rady. Hlavně by mě museli asi převážet do velkého města, aby dítě mohli držet v inkubátoru co? to se nedá asi porodit tady a dítě poté převést 60 km co? Dokt.mi řekl, že nejpřesnější je UTZ ve 12 tt a podle něj jsem dnes 34+3 nebo tak nějak.
no ono to hodně záleží na porodnici. já třeba měla rodit v krnově s tím, že mi řekli, jakmile porodím tak malý fičí sanitkou na vyšší pracoviště a já až potom za ním, pokud budou mít místo. na radu jiného doktora jsem si teda vyžádala převoz v co nejbližší době na neonatologii do ostravy, kde jsem si ještě dva týdny poležela než se malý rozhodl že už chce prostě na svět. osobně být tebou neřeším vzdálenost.já v té chvili věděla že v ostravě se o nás postarají lépe než v malé porodnici, kdyby byly nějaké komplikace s malým apod. takže jsem byla o hodně klidnější jakmile mě převezli, tolik jsem se už nestresovala když jsem věděla že tam jsou specializovaní na nedonošeňátka. přece jenom nevíš co se může stát.taky jsem to měla od domova cca 70km.ale byla jsem v klidu.
a navic jak píšeš už jste skoro 35.týden, takové děti vím, že jsou schopni odrodit už i v malé nemocnici. mě v ostravě říkali že od 35. týdne se sice mimi počítá jako nedonošené, ale už tam není tolik komplikací apod,říkali mi že když porodim od 35. nahoru tak to bude v pohodě. tak možná ani nebudeš muset jít někam jinam. asi záleží na tom,jak to zvládne mimi.ale zatím se nestresuj, když jsi ještě vcelku, třeba ho donosíš až do konce ![]()