Poloha koncem pánevním

12134
16.2.11 18:11

polohakoncem pánevním

ahoj holky,

jsem na konci 33 tt a lékař mi sdělil, že miminko je v poloze koncem pánevním a naléhá kolínkem, leží tedy nějak příčně, takže poloha pro normální porod nereální, ale je ještě malá šance, že se otočí… Mam cvičit něco jako kočičí hřbety, což jsem tedy začla cvičit. K tomu mam ještě úzkou pánev. Můžete mi napsat své zkušenosti, jestli vaše mimi mělo podobnou polohu, jestli se otočilo, popř. jak jste zvládly císařský řez? jsem provorodička, ještě po Ivf a ze všeho dost vyplašená..
děkuji moc za vaše informace :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sirkapatricie
16.2.11 18:26

Ahoj,já měla konec pánevní a rodila jsem přirozeně.V jedenáct ráno na sál a v 11:20 holčička venku.Kde se chystáš rodit?

• Citovat
  • Upravit
12134
16.2.11 18:35

fakt přirozeně? jenže mě říkal dr., že když nenaléhá zadečkem, tak to přirozeně nejde a ještě s tou mojí úzkou pánví..
Budu rodit v Podolí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
16.2.11 18:41

Ahojky, to, jestli budeš rodit přirozeně nebo SC bude záležet na dohodě s doktorama po posouzení velikosti mimča, průměru hlavičky, tvojí pánve apod. Já měla prcka v poloze koncem pánevním už asi od 25. týdne, v ní ustrnul a už s ním, lenochem, nic nehnulo :-D Ve 39. tt měl podle uzv 3,6 kg a větší průměr hlavičky, takže jsme se v porodnici dohodli, že když do termínu neporodím, půjdu rovnou na císaře. Den před termínem nic nenasvědčovalo, že bych se vůbec začala otevírat nebo tak něco, takže byl proveden císař. Byla to rychlovka, rozhodla jsem se pro spinální anestezii (umrtvení pouze dolní půlky těla), břicho nařízli, za pár minut byl prcek venku a pak cca 20 minut na vyčištění dělohy a zašití. Do druhého dne jsem byla na JIP. Jak rána přijde k sobě, je to nepříjemné, k tomu je bolestivé, jak se svinuje děloha, ale nic, co by se nedalo přežít. Pohledej v diskuzích, o CŘ je jich tu spoustu. Přeju, ať ti to dobře dopadne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sirkapatricie
16.2.11 18:45

Ano,byla též zadečkem a jestli je to tvé první,tak nevíš do čeho jdeš a já jsem za to teď ráda.Rodila jsem v Brandýse a doktor super.Byla jsem za hrdinku. :-)

• Citovat
  • Upravit
9358
16.2.11 19:01

ahoj, syn byl v 33. týdnu koncem pánevním, ale cvičila jsem a při nástupu v porodnici mi hlásili hlavičkou. Takže se povedlo. Cvič kočičí hřbety - klidně jsem v té poloze (klek, předloktí na zemi, prdelku hodně nahoru) vydržela hodinu u TV. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.2.11 19:16

První se mi otočil z polohy příčné asi ve 38.tt, takže máš ještě čas :wink: Jinak má doktor pravdu, když nenaléhá zadečkem, přirozeně to nepůjde.
Osobně bych se teda dost bála rodit KP i kdyby byl tím zadečkem, máme v rodině lehce retardovaného příbuzného, páč se přidusil právě při porodu KP.
Taky jsem cvičila kočičí hřbety a svítila si baterkou na podbřišek, aby šel za světlem :mrgreen: Něco z toho asi pomohlo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
16.2.11 19:17

Já taky měla polohu příčnou a nakonec se malý otočil. Času máš dost. Kromě kočičích hřbetů jsou na netu i jiné rady, posílám, co jsem si vytáhla, abych to pořád nemusela hledat. Jinak já cvičila a hlavně hodně plavala:
„Dobrý den, Marie,
pokud jste ve 33. TT má miminko ještě čas se samovolně otočit, a to až do 37 TT !
Jestliže se budete rozhodovat, do jaké porodnice s koncem pánevním jet rodit, doporučovala bych zavolat si do Vámi vytipovaných a optat se na konkrétní přístup.
A jak Vy můžete pomoci k obratu miminka?
Doporučuje se: • v mysli si představujte, jak děťátko rotuje a dělá kotrmelce, mluvte na něj. • cvičení kočičích hřbetů a chůze po čtyřech • cvičení -indický most-leh na zádech, nohy mírně rozkročené, zvednout pánev nahoru. Tato poloha je pro děťátko velmi nepohodlná , a tak bude hledat polohu jinou. Vydržte jen jak to bude Vám příjemné-snesitelné. • akupresura, akupunktura • moxování-úspěšnost 50%-70% Princip akupresury, jen místo tlačení se přikládají pelyňkové cigarety na malíček • homeopatie – má spíše jen podpůrnou funkci • plavání
Každou techniku bych doporučila zkonzultovat s odborníkem, který se tímto cvičením či léčením zabývá
Další variantou je podstoupení obratu zevními hmaty. Provádí se v porodnicích (né ve všech)pod lékařským dohledem. Miminko je sledováno na monitoru a vše je zkontrolováno ultrazvukem. Provádí se mezi 36 až 37 TT. Například v Praze na Bulovce se tímto zabývají od roku 2000.
Pokud se přes všechny Vaše snahy mimino neotočí, věřte, že k tomu má asi důvod. Miminka samy nejlépe vědí, jakým způsobem se potřebují na svět dostat.
Přeji Vám hodně štěstí
 Olga“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12134
16.2.11 19:27

děkuji za rady a uklidnění, mě ještě trochu děsí ta úzká pánev, tak uvidíme, jak to celé dopadne. Ten cvik na všech čtyřech je mi dost nepíjemný, sice to zkouším, ale moc mi to nejde, tak uvidíme…
Ale je pravda, že má ještě čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
16.2.11 19:55

rodila jsem SC a vsechno v pohode…byla jsem aji radsi…myslim ze pri teto poloze je to mnohem bezpecnejsi pro miminko :wink: ..mesic po cisari sem byla na bezkach na horach…je to v pohode..niceho se neboj…cviceni prej moc nepomaha…ale nekdo rika ze hrbety a tancit ..jako kroutit zadkem :-) me se mala otocila zadkem dolu nekdy kolem 30tt a uz tak zustala az do porodu…ale prej jsou deticky co se otoci i den pred porodem…takze drzim palec at to dopadne jak to dopadne :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
16.2.11 19:56

no a jestli je ti neco neprijemny tak to radej nedelej…at si jeste zbytecne neublizis…kazdymu nemusi vsechno vyhovovat… a ja bych mimcu nesvitila..musi to pro nej byt strasne neprijemny :mrgreen: ono taky muze mit treba pupecnik kolem krku a kdyz se budes ruzne pretacet tak to neni nic moc…ja bych to nechala na miminku at si sedi jak chce..urcite k tomu ma dobrej duvod :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12134
16.2.11 20:02

přesně, taky se bojím, abych mu ještě neublížila těmi cviky, navíc mi to moc nejde a jsem jak hrošice, asi to nechám na něm, jestli se mu bude chtít přetočit nebo ne, on ten císař zase taková hrůza snad nebude, tak uvidíme… Jen jsem měla strach jak právě naléhá tím kolínkem, jestli si nemůže něco udělat s nožičkou, ale asi je to blbost, co??on tam nejspíš jakoby klečí,nebo jinak si tu polohu neumím představit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
16.2.11 20:37

Ahojky,

jsem 35-tt a mimi je koncem pánevním, už asi od toho 30tt. Dle dr.má teoreticky možnost otočení do 36.tt,pak už to spíš nehrozí kvůli malému prostoru,tím, jak roste, zmenšuje se množství plod.vody atd..i když mi říkala,že zažila, že se mimi otočilo na porodním sále…

ptala jsem se, jestli mám cvičit něco,aby se malá přetočila dolů,tak prý v žádném případě…pak jsem toho dost pročetla na netu, tak se o to už nesnažím..mimi ví, proč je v téhle poloze…může mít třeba krátkou pupeční šňůru nebo jí mít omotanou a to mu nedovolí se otočit…atp.

Bohužel, jelikož se u porodů koncem pánevním vyskytuje dost komplikací, ve většině porodnic jako prevenci raději volí císařský řez (osobně se tomu nedivím). Jelikož počet přirozených porodů KP z těchto důvodů takto ubyl,tak doktoři nemají možnost získat v dnešní době dostatečnou praxi (tak jak je tomu u porodů hlavičkou), a proto je v dnešní době pro maminku i miminko lepší varianta ten císařský řez.. tolik jen trocha z toho, co jsem nastudovala brouzdáním po internetu a co mě osobně pomohlo se smířit s císařským řezem, i když jako druhorodička vím,jaké to je rodit přirozeně a žádnou operaci jsem ještě neprodělala, takže opět jdu do velké neznámé…ale myslím, že to za zdravé dítě stojí.

Vendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
17.2.11 12:05
valkil píše:
Neboj ublížit si nemůže, zkrátka mu to tak vyhovuje. Ten můj má furt ruku pod hlavou, taková gaučová poloha. :-P
Kdybych si tak mohla o císaře říct :(

v nekterych porodnicich se da domluvit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
18.2.11 14:09

Lékaři většinou zohledňují váhu miminka a také proporce rodičky. Rodila jsem loni v září, malý se neotočil, předpokládaná váha kolem 3kg, nakonec měl 3150g, a jelikož jsem relativně vysoká, nejsem drobná a hlavně mám dostatečně širokou pánev, nechali mě rodit přirozeně. Porod byl naprosto bez komplikací, malý se narodil zcela zdráv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí