Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj ![]()
Nedávno jsem sem psala, skrz krvácení ve 33tt. No krvácela jsem dost, snažili se porod zastavit, (i 2 injekce na vývoj plic), a když to vypadalo už nadějně, něco si řeklo ne a spustilo se to znovu. S každou kontrakcí ze mě lila krev, až mi i jedna sestra vyndala, co jako dělám.
Doktorka na konec rozhodla o akutním císaři, během 5 minut jsem snad šla na to. Malá se narodila tedy v 33+1tt přesně, vaha 2170g za den měla váhu přesně 2kg. Je v inkubátoru, ale už má jen sondu na mlíčko. A doktorem jsem mluvila naposledy včera, dneska tam ještě nebyl a sestry se jen vybavují mezi s sebou
dneska teprve druhy den jsem zkoušela odsavat, a konečně něco malo šlo. ![]()
Tak mě jen zajímají vaše příběhy, s předčasně narozenyma detma.
do kdy jste byly v nemocnici, sli jste spolecne domu nebo jste šla dřív a odchazela na kojení? Už jsem tu par maminek taky viděla, jak přišla s mlickem.
Zdravím,
Malý musel ven 33+2 s váhou 1900, špatné průtoky a nepřibíral, měl 3× omottanou pupeční šňůru kolem krku.
V nemocnici jsme byli 3 týdny. První týden jsem tam byla a za malým chodila co tři hodiny, zkoušeli jsme, jestli se přisaje, mléko jsem měla hned druhý den a hodně, takže jsem odsávala.
Další týden jsem šla domů a přicházela 2× denně.
3. Týden jsem byla ubytovaná na neonatologii. Domů jsme šli 36+3 a 2400g. Podmínka byla hlavně ta váha, jenže malý pořád sám nejedl. Zkoušeli jsme to prvně přes prst stříkačkou, což vůbec nešlo. Ten poslední týden sem si řekla o flašku, protože když už se přisál, tak nic nevytáhl.
Odsávání jsem vzdala po 2 měsících, protože jsem měla mléka čím dál víc a to jsem odsávala i v noci.
Porodila jsem v 33+0, zítra to budou 4 roky. Dcerka byla v 8nkubatoru 10 dní a pak jsem ji dostala k sobě na pokoj. 5 dní ztrácela na váze, než začapa váha růst. Narodila se a měla 1880g nejnižší váha byla něco málo nad 1700g. S kojením jsme docela bojovali a až po mesici byla plně na prsu(pustila ho až ve dvou letech, jinak jsem musela dokrmovat, přes stříkačku. Malá měla i slabou žloutenku, takže byla hodně spava a u kojení mi usinala. Nepamatuji si, jak dlouho měla sondu, ale nakonec si ji vytáhla sama a zkusili jsme, jestli to bez nni zvládne a zvládla. V porodnici jsme byli celkem 23 dní, posteli ji až když měla přes 2200g a ukončeny 36tt,,dřív u nás nepouští. Celou dobu jsem mohla být s ní.
Před dvěma lety jsem porodila 33+0, 4 dny po prasknutí vody, syn měl 2 kg, nejnižší váha byla 1750, kdy dostal už sondu a výživu. Měl žloutenku, takže ho asi 2 dny ozarovali. V inkubátoru byl max 3 dny, dalších pár dní byl na Jirp vyhřívané lůžko a pak se mnou na pokoji.
Byl hodně ospalý ze žloutenky a unavený, takže kojení bylo na budíček co 2-3 hodiny a musela jsem ho hodně násilně budit- přebalování před kojením, mokrá plenka na obličej, štípání do lalucku
, drbání na spánku, lechtani na noze
Já jsem byla 3 dny na 6-nedělí, pak jednu noc doma a další den jsem nastoupila na pokoj matek na Jirp. Desátý den od porodu nás pustili domů s už porodni váhou a bez sondy.
Na Jirp jsem mohla chodit kdykoliv ve dne v noci, takze jsem si tam v noci chodila sednout a odsavat, měli takové ty odsávačky na obě prsa na stojánku.
Odsávala jsem od prvního dne, ze začátku se krmil přes mazlíček stříkačkou a zkoušel se přikládat, pak jeden dva dny sonda a prikladani, později vždy kojení a dokrm z odsateho z ledničky. Měli mléčnou kuchyňku, takže ze začátku darované, pak moje.
Byl to děsnej záhul doma-fyzicky i psychicky, měla jsem halucinace z nedostatku spánku, protože odsavat každé prso 15minut, kojit 30 minut, umýt a sterilizovat odsavacku dalších 15minut. A pořád dokola. Usnadni si to jak můžeš, jídlo ze školní jídelny, ser na látkové pleny(já k tomu ještě musela latkovat, protože byl opruzeny do krvava ze všech plenek na trhu), neuklizej a jen spí když to jde.
Dneska můžu říct, že je zdravý-váhově i výškově je 55 percentil-fyzioterapie cvičil vojtovku asi půl roku, měl šelest na srdci-kardiologie a zmizela po roce, měl pupeční kylu- chirurgie a tejpovala jsem ji asi půl roku, tedka jen trochu vyvaleny pupík. Žloutenku měl ještě v půl roce, ale jen nižší hodnoty naštěstí. Mentálně vypadá ok, chodí do školky od dvou let a líbí se mu tam. ![]()
Přeji hodně štěstí a hlavně se nenech vynervovat, že něco hned nejde, je to děsnej nápor na psychiku, i když se to pomalu vyvíjí k lepšímu.
Dekuji moc za příběhy. Je to pro mě všechno nové, sice jsem byla už 33tt, ale absolutně nepripravena. Když mi řekla doktorka, že za 5 minut sál, tak jsem začala plašit, že to nedám ty starosti pak. Ale nakonec jsem ráda, že se rozhodla takhle. Já se cítím už dobře, docházím za malou, co 3h ale jinak je tu nuda ![]()
Nakonec má taky novorozeneckou žloutenku, tak se vyhřívá a to už mi ji chtěli dát chovat.
Tak snad zítra.
To se hezky čte, že vás pustili domu po 10 dnech, doufám, že malá bude prospivat a pustí nás také brzo.
@řehořice
Ahoj holky,
Jsem take ve 33tt za dva dny uz 34tt. Uz treti den mi odteka plodovka… lezim v nemocnici a dostala jsem uz dve davky kortikoidu a kapackou antibiotika a take gynipral. Ten odtok je spise jak silnejsi vytok a predevsim teda v noci, pres den vymenim vlozku 1-2×. Jinak se citim uplne v poradku a testy zatim nepotrvrdily zadnou infekci. Nemate nekdo zkusenost? Za jak dlouho muze porod nastat? Odhad vahy miminka je kolem 2300. Moc dekuji