Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím. Prosím vás, ve čtvrtek mi na kontrole vyděšený gynekolog řekl, že mám krátký čípek a že můžu do 2 týdnů porodit. Jsem momentálně ve 28 tt. Byla jsem hospitalizována do nemocnice, kde mi udělali veškerá vyšetření včetně sledování dělohy a kontrakcí a úniku plodové vody. Jediné, co potvrdili, byl zkrácený čípek, ale děloha mi pracovala normálně, plodová voda nebyla, takže mě poslali domů. Od včera večer mám hrozné bolesti břicha, zad a křeče jak při menstruaci. Ať si lehnu jakkoliv, tak to neskutečně bolí. Četla jsem si nějaké rozdíly mezi tím, jak jsou cítit poslíčci a jak pravé kontrakce, ale zajímá mě osobní zkušenost. A pokud to jsou poslíčci, jak blízký to značí příchod porodu? V úterý jdu každopádně opět na kontrolu, tak pořádně uvidím.
@Anxie píše: Více
Okamžitě pohotovost - bolesti u zkráceného čípku - hned. Klidně si i volej 155 aby o tobě už na oddělení věděli a nečekala jsi.
Přeji hodně štěstí ![]()
Docela jsem sázela na vodu, ale kamarádka řekla, že tý voda ani nepraskla, že měla pocit, že musí na velkou a nic nešlo a když přijela do nemocnice, bylo jí řečeno, že už je otevřena, praskli ji vodu oni a do 5 hodin rodila. Takže ani na tu vodu už sázet nemůžu. Teď mě ty bolesti docela přešli, ale vracejí se. Jsem poprvé těhotná a gynekolog z toho byl vyplašený, ten řekl, do dvou týdnů můžete klidně rodit…v nemocnici se tomu vysmáli..tak já nevím 🫣
Neřeš jak to měla kamarádka, a jeď tak se ti přinejhorším vysmějí, ale pořád lepší než něco zanedbat. Popiš jim to, určitě tě vyšetří a budeš mít klid že tam není něco špatně.
Na co čekáš? Jestli píšeš pravdu už máš čekat na pohotovosti. Raději zbytečně, než pak plakat, že jsi v 28tt potratila ![]()
Fakt neblbni, já neměla žádný bolesti a přesto jsem porodila předčasně.
S nálezem na čípku jeď do nemocnice při jakékoliv bolesti. Když to stihneš včas, tak umí v tomto týdnu ještě porod rozehnat. V nejhorším tě převezou někam, kde mají oddělení pro nedonošence. Mě oba porody začínaly jako bolestivá menstruace. V tomto případě znamená více než jindy, že je lepší jet desetkrát zbytečně, ať se v porodnici tváří jako chtějí…
Čekat na vodu je nesmysl, u spousty porodu praskne až v pokročilejší fázi, výjimečně vůbec a dítě se narodí v plodových obalech. Ale jestli chceš osobní zkušenost s poslíčky, tak já bolestivé u prvního neměla vůbec (porod 36+2), u druhého až nějak posledních pár týdnů (porod 38+6). Ve tvém stavu už jsi doufám v nemocnici.
@Beruska999999 píše: Více
No, hlavně dokud nepraskne voda, tak se dá porod zastavit. Odtok plodovky je prostě konečná.
@Janli píše: Více
No, vim, ze v nějakém stádiu se udržuje i tehotenstvi s odtokem…noc před porodem jsem byla na pokoji s paní, co tam takhle ležela
Ale nevím, jak k tomu u ní došlo.
Nicméně, základ je si nemyslet, že dokud neodtekla voda, tak se nejedná o aktivní porod, což mi přišlo, že si zakladatelka myslela.
Ty jo, ve 28tt bych tam byla pri prvni kreci.
Js mam nedonosence o mesic a uz tak to bylo peklo.
Doufam, ze uz jsi tam.
Boha jeho, vůbec bych nezakládala diskuse a jela na gynekologickou pohotovost smykem! 28.tt je dost málo na to, aby dítě bylo s velkou pravděpodobností v pořádku bez následků..