Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem 10 týdnů po porodu a AK jsem si předepsat nenechala.
Tak pokud v dohledné době plánujete další dítko tak bych ji nebrala a řešila to jinak. Ale pokud nechceš delší dobu otěhotnět tak teda nevím
Já taky před porodem brala antikoncepci několik let a pořád jsem měla nějaké problémy, vystřídala jsem několik prášků, náplasti…nakonec jsem vysadila, chránili jsme se jinak, dítko ještě neplánovali, nebylo bydlení atd. A ejhle otěhotněla jsem. Holt ty ostatní metody nejsou až tak spolehlivé. Teď po porodu jsem zase začala brát, i když předtím jsem se zařekla, že už hormony nikdy. Jenže druhé dítko pokud tedy nějaké vůbec bude bych si už ráda naplánovala…
Ahoj,
tak já měla po vysazení HA téměř rok problémy a bez hormonů bych asi ještě ani těhu nebyla. Neměla jsem bez hormonů vůbec MS natož ovulaci. Takže u nás to je tak, že bysme rádi prozatím dvě děti a proto po porodu rozhodně antiko nechci. Až se narodí druhé, tak pokud se naše rozhodnutí co se týká počtu dětí nezmění, antiko si nechám předepsat. Ale je fakt, že já nikdy neměla problém během braní HA, ale až po vysazení…
Ahoj! Já jsem nikdy s antikoncepcí problém neměla. Brala jsem Novynette, pak jsem vysadila. Po porodu jsem brala Cerazette (jediná HA co se může při kojení). Když jsem kojit přestala, nechala jsem si předepsat zase moji původní. Jsem s tím moc spokojená. Toť moje zkušenost! ![]()
Já jsem taky s antikoncepcí problémy nikdy neměla, brala jsem ji asi 14 let. A po vysazení naběhl správný cyklus okamžitě, takže asi bych se řídila tím, kdy chcete mít případně druhé dítko a jak se ti choval cyklus po vysazení, pokud normálně, tak bych toho klidně šla.
já nechápu, proč po porodu nebrat antikoncepci, pokud to tělo přijímá. je to nejpohodlnější způsob ochrany před početím. Já jsem nejdřív brala Cerazette, pak jsem ho teda musela vysadit, protože mi rozházel cyklus a po ukončení kojení jsem se vrátila k Dianne, kterou jsem měla před otěhotněním.
Já jsem ji také nechtěla, tak jsem to nakonec vyřešila hormonální nitroděložením tělískem Mirena. Hormon tam sice taky je, ale jen lokálně a neputuje mi po celém těle.
To má ale cenu pokud neplánuješ dítě v následujících pěti letech, protože je dost drahá.
Halka
ahoj já mám 5 měs holčičku, recept jsem si napsat nechala, a po domluvě z manželem jsem A nevyzvedla, kdybych zase byla těhu tak je to jedině dobře, A jsem nikdy nebrala a otěhotněla jsem na první pokus, ovšem jestli je to tím to nevim
Většina maminek, které teda znám, neechtějí brát prášky, jako samotné… že to prostě neni pro tělo dobré, prostě mají negativní názor na ni - já osobně proti ní vyloženě nic nemám, ale překvapilo mě jak hodně maminek už ji nechtějí brát
Řekla bych, že tím to nebude, na první pokus je to spíš náhoda, protože šance u páru, kde jsou oba naprosto zdraví je v jednom cyklu asi 20%.
Já brala HA 8 let a vystřídala postupně 3 druhy - vyhovovala mi až ta poslední YADINE. Srovnala mi perfektně cyklus a zmizely problémy s cystami.
Po vysazení jsem do 3 týdnů otěhotněla.
Při plánování druhého dítka jsem od jiného gyn.dr. (ten můj odešel do penze) dostala jiný druh Yaninne a s tou jsem moc spokojená nebyla. Ale plánovali jsme druhé mimi, tak jsem ji vysadila a bohužel snažení trvalo rok, než se povedlo.
Další dítko asi už neplánujeme, tak do budoucna přemýšlím o tělísku, či tyčince pod kůži. I když vesměs s tbl.HA problémy nemám. Dnešní značky už mají minimum hormonů a myslím si, že jsou maximálně bezpečné. Samozřejmě taky záleží na zdrav. stavu uživatelek - křečové žíly, arteriosklerosa,… ale to většinou dobře posoudí sám gyn.dr.
já za sebe si taky myslím, pokud naskočil cyklus po vynechání v pohodě, tak proč ne znovu, já ji měla i po porodu. I po potratu pro větší jistotu, že se nezadaří dřív než by bylo žádoucí. Já jsem klidně pro.
antikoncepci již 8 let neberu a jde to i bez ní, holt se chrání chlap
proč do sebe máme pořád ládovat něco my ženské?
No, já třeba proto, že chci mít ochranu pod kontrolou já. A nemyslím si, že by byla jen škodlivá, má i své příznivé vedlejší účinky.
Chtěla bych vědět váš názor na antikoncepci. Brala jsem ji 10 let pak otěhotněla a porodila a chtěla jsem si ji předepsat znovu, ale setkala jsem se hodně s negativním přístupem, že hodně maminek si ji už nechtějí předepsat…Já osobně sama nevím, brala jsem jedny ty mi nevyhovovaly, u druhé mi snižovaly chuť na sex.. uvažuji, že to taky brát nebudu, ale nejsem rozhodnuta.. mám jedno dítě