Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Otázkou je, co je je příčinou. Vzhledem k tomu, že cvičíte Vojtu, tak to asi nebude jen nějaká preference oblíbené strany, ne? Starší kluk měl taky predilekci a příčinou bylo tortikolis, zkrácené svaly na krku. Taky jsme to velmi brzy rozcvičili, ale na rehabkách mě potom ještě několikrát říkali, že ty svaly má ještě pořád zkrácené. Takže jsme masírovali a cvičili dál i poté, co mě, jako laikovi, připadlo, že je to už v pohodě.
S malým sme taky cvičili vojtovku na predilekci a hodně mu to pomohlo..
ze zacatku poctive 4-krat denne, pak jen trikrat.. pak nam zmenila nejaky cviky, podle toho, co sme chteli rozvijet (uz byl vetsi, tak perovani na kolinkach a otaceni). A pak uz sme se s rehabilitacni domluvily, ze to ukoncime, protoze uz jsem ho proste nepreprala
(to uz jsem necvicila
) tak se s ni zkus domluvit, jestli je to jeste nutny, abyste cvicili.. pokud bude rozumna, tak vas do toho nebude nutit
, kdyz by to nebylo nutny.
@Tatian my taky měli „jen“ predilekci hlavičky, je blbý, že ti to fyzio správně nevysvětlil. často nejde jen o preferenci jedné strany, ale o to, aby byl vývoj správně oboustranný. cvičila jsem s malým poctivě 4× denně od 4,5 měsíců a pak v osmi, když už si začal stoupat, tak jsme cvičit přestali, jen nás sledoval, zda je vývoj správný a zda není někde nějaká chyba.
Takže to, jak dlouho cvičit nechej na dr. a fyzioterapeutovi. Často je tam těch problémů víc, proč se cvičí.
@Tatian mám stejnou zkušenost. Jen malý byl/je trošku líný a nebyl přesně podle tabulek ale prostě si vše zvládal podle svyho qt už jsem cvičila nebo ne. Takže jsme necvicili a vždycky nás pochvalili jak pěkně cvicime jaké děláme pokroky. Takže jsem ho přestala trápit a vše bylo OK. Jen si davej pozor jestli nemá slehlou hlavičku.
Žádnou příčinu nám special. MUDr. nesdělila, jen že má slehlou hlavičku a je to zřejmé i na čelíčku, taky že nepase jak má. Žádnou jinou diagnozu nemáme.
@Tatian Ahoj, syn také preferoval jen jednu stranu. Točil hlavičku doleva, všimli jsme si toho už v porodnici. Upozornila jsem na to dětskou doktorku, která řekla, že se to srovná samo do 3.měsíce a jestli ne, tak napíše cvičení. Opravdu se to samo srovnalo tak v těch třech měsících.
Když měl syn osm měsíců, tak jen ležel, uměl se obrátit, ale neplazil se, nelezl a ani se o to nesnažil. Vyžádala jsem si prohlídku na neurologii a doktorka nás hned poslala cvičit vojtovku. Rehabilitační sestra se strašně divila že jsme přišli až tak pozdě. Kvůli tomu, že točil tři měsíce hlavu jen na jednu stranu, tak měl křivé celé tělo, hlavně záda.
Být tebou, tak cvičím poctivě. Opravdu to cenu má! Cvičit vojtovku s téměř ročním 11kg dítětem je děs!
@MartinaV89 naprosto souhlasím, a nechápu, proč se maminky té vojtovky tak bojí, já byla ráda, že malýho někdo sledoval a na konzultace u fyzioterapeuta jsem se vyloženě těšila. Měl skvělý přístup a nebral to jen jako práci. Vždycky mi vysvětlil, kde má malej problém a na co se budeme soustředit… A to dřív než začal cvičit, byl už tak dobrý měsíc dopředu oproti „tabulkovému“ psychomot. vývoji, ale jeho pohybové vzory byly katastrofa. Vím, že jsem cvičením pro něj udělala maximum a že se mu to v budoucnu zúročí.
@Anais Já tu metodu chápu a uznávám a vím, že v mnoha případech dokázala divy… Nicméně se domnívám, že je dosti nadužívaná. Ať při ní děti pláčí z jakéhokoliv důvodu, je zřejmé, že to pro ně není nic příjemného a tak, pokud by to nutné nebylo, s dcerou bych necvičila. Proto jsem založila tuto diskuzi, jestli se ozvou i maminky, které v průběhu rehabilitace k tomuto taky došly a dítko prospívalo v pohodě, nebo naopak se dostavily komplikace. Ráda všemu nechávám přirozený průběh, takže jen kvůli tabulkám bych to také dělat nechtěla. Děkuju za všechny názory, jasně že chci pro děti jen to nejlepší…
@Tatian Píšeš, že taky moc dobře nepase. Jak to vypadá? Já začla se synem cvičit ve 3 měsících kvůli predilekci a špatnému pasení. Bohužel syn byl 3× nemocný, takže jsme zase tak často necvičili. Nicméně se zlepšil a nyní již odpovídá ve vývoji 5.měsíci. Největší pokrok udělal paradoxně, když jsme necvičili při první rýmě a kašli. Takže těžko říct, jestli mu pomohlo to cvičení nebo na to prostě přišel sám. Nejlepší bude probrat to s fyzioterapeutem, pokud objeví něco zásadnějšího a bude chtít cvičit, cvičte. Pokud ne, nebo to budou věci, které by mohl malý zvládnout sám, necvičte.
@Tatian my jsme začali v te době taky chodit na plavani kojenců do vany. Což asi taky pomohlo a hlavně jsme tam dostali i jiný názor.
Predilekci jsme také zvládli pomoci orientální masáže kranio.. Bylo to super malý mel zablokovány první obratel a proto ta predilekce na 2× to odblokoval a par týdnů cvičení a nic bys na něm nepoznala. Na již slehlou hlavičku to nepomohlo ale to jsme vyřešili helmickou.
@Fima ono taky lekari, a pediatri zvlast, indikuji Vojtovku temer na vse, co je mimo tabulky
nás taky mudra posilala na Vojtu, ale pote, co nam sama demonstrovala jeden cvik, pri kterem maly rval jak tur, odmítla jsem. Nasla jsem fyzioterapeutku, která má vlastní metodu, vyvinula ji, má ji i schvalenou MZ a taky už má vybudovanou sit terapeutu, kteri ji praktikuji. Leci take vrcholove sportovce. S malym jsem k ni začala chodit v jeho 8 tydnech, kdy byla predilekce nejmarkantnejsi, už zacinal byt cely vykrouceny do jedne strany. Dala mu dva cviky, které jsme delali pri kazdem prebalovani a koupani a do dvou mesicu byl kluka rovny jak svice
nebrecel ani jednou
Vojtovka je urcite vyborna, ale taky zbytecne invazivni pro nektere lehci diagnózy ![]()
@neila Můžu poprosit o jméno vaší fyzioterapeutky?
My byly dnes na cvičení, prý pase špatně, má posunuté těžiště. I když už na levou stranu hlavičku nestáčí víc než na pravou, zrovna jako naschvál ležela, koukala vlevo (na nějaký ošklivý, nebarevný stojan:-() a ne se za hlasem otočit… Ta metoda mi připadá neadekvátní k našim potížím, ale zase to nechci zlehčovat, já zdrav. vzdělání nemám…
@pampalin cvicime ten prvni, ten druhy jsem cvicila s prvim synem, ale tam muze byt vice modifikaci..
Maminky prosím o Vaši zkušenost, dcerka jako novorozenec preferovala levou stranu, na 9.týdenní prohl. jsem na to lékaře upozornila a on nás poslal na rehab.. 10 návštěv, s tím, že doma cvičíme 2 cviky, 4× denně. Dcerka se rychle srovnala, spí s hlavičkou na pravo, hlavu snadno otáčí, udrží jí v rovině, prostě mi přijde, že jsem zbytečně upozornila na něco, co se samo srovnalo. Nyní jsme doma byli všichni nastydlí a necvičila jsem, malá je v pohodě, vůbec levou stranu nepreferuje a já si říkám, jestli není zbytečné jí mučit… Zítra jdeme po 14 dnech k fyzioterapeutce, tak se musím připravit, co jí říct… Co si o tom myslíte? Máte podobné zkušenosti?