Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,potřebovala bych poradit co mám dělat.Synovi je 17měs.a má zúžnou předkožku.Před šesti týdny jsem si všimla že začal i balonkovat.Tak jsme šli k dr.s tím že dírku na čůrání měl velikosti špndlíkový hlavičky.Tak jsme byli hned poslaný na chíru.Tam mu doktor napsal kortikoidní mastičku Hydrocortison.Po šesti týdnech se mu to dost uvolnilo asi na 1cm ale celé to nestáhnem.Šli jsme na kontrolu a chíře bohužel nebyl doktor co posledně jelikož měl dovolenou a zkoukl nás jiný.ten ho Matějovi dost stahoval ale taky mu to úplně nešlo a tak nás objednal na zákrok,kdy mám přijít na lačno.Že ho prý nadopujou nějakým práškem na oblbnutí,lokálně znecitlivý a uvolní to.Doma mi to pak šrotovalo,jesti to není přehnaný.Vždyť všude čtu jak se to uvolňuje až do tří let ne-li déle.Nechápu,proč mu to chtějí dělat už teď.Uvažuju že zákrok zruším.Myslíte že dělám dobře.Jinak žádný záněty jsme neměli a teď po té mastičce má ústí celé močové trubice krásně vidět.Čůrá teda úplně normálně a proti tomu jak to měl před tím super.Jo ještě mě odrovnala jedna věc.Po tom co mu to ten chirurg přetahoval jsem si doma pak všimla že mu tam ten dr.udělal maličkou prasklinu,což mě strašně viděsilo a naštvalo.Žádný zjizvení neměl a teď mu to poškodí doktor.FAKT NA ZABITÍ.Mám ten zákrok zrušit a počkat do těch tří let?Manžel to prý měl prý taky a samo se mu to uvolnilo,brácha taky a taky se mu to uvolnilo samo.Dík
tak na toto se názory dost liší, ale já jsem rozhodnutá předkožku do tří let neřešit, POKUD nebudou žádné problémy. Což u vás nejsou, takže já bych zákrok zrušila. Rozhodnutí je ale na tobě. Já bych měla strach, že se mu to zjizví a bude to dělat neplechu, to bych raději fakt ještě počkala. Vždyť do tří let máte ještě hromadu času ![]()
Zrušit určitě.Minimálně do tří let to neřešit,stahovat preventivně ve vaně a to pouze jen kam to jde,násilně určitě ne,toho doktora bych poslala znovu do školy ![]()
…ta prasklinka je normální…zúžená předkožka se při přetahování napne a popraská,někdy se to stane a ani se nemusí použít násilí…hojí se to rychle a bez následků (žádné zjizvení fakt nehrozí,to je blbost)
Může to při čůrání max.pálit!
Z vlastní (tedy synovy
) zkušenosti - neřešit. Tomík měl teda problémy - záněty, proto jsme skončili na urologii, kde mu to hodně drasticky přetáhli
Záněty od té doby neměl, ale předkožka se mu stejně „přilepila“ zpátky, pořád mu nejde přetáhnout celá, uvolňuje se postupně. A to mu bylo 6let. Mladší kluk (4roky) problémy nikdy neměl, přetáhnout mu to jde tak do 1/3 - neřeším. Však oni si časem pomůžou sami ![]()
Prasklinky se neděs, třeba o tom malej ani neví a brzo se to zahojí bez následků (vím, že tedy říkají, že když popraská, tak pak už není tak pružná, ale určitě se 1 prasklinka zahojí a nijak budoucnost předkožky neohrozí).
Naférovku jsem se zeptala mojí tchýně na mýho manžela (protože už dneska poznám, že malej má pinďu po taťkovi
- mají zespoda nerovnou tu čárečku), tak mi vyprávěla, že měli moc fain doktora, kterej opravdu až do tří let předkožku neřešil a až ve třech letech se koukal - stahnout šla, ale ne až dostatečně dolu, takže až ve třech letech mu to ten doktor přetahl pořádně. Řval tedy prej jak tur (sám si to vůbec nepamatuje a žádný následky nepozoruje ani on ani já
) při tom zákroku, ale následně neměl žádný bolesti nebo hojení apod. Spíš se asi natahla ta uzdička pod žaludem než aby roztahl předkožku. Z toho jsem si vzala ponaučení, že opravdu až do tří let nenechám malýmu nic s předkožkou dělat, pokud tedy nepřijdou nějaký potíže. Už jsem si vyzjistila, že náš děckař nekompromisně v jednom roce přetahuje špachtlí, tak to už jsem připravená bránit vlastním tělem, jakmile mu poleze do plínky ![]()
Kdysi jsem „pařila“ s jedním klukem, kterej měl hrozně „zdrsněnou“ předkožku, jakoby právě ten vršek, kterej je u miminek zúženej (vždycky jsem se tomu v duchu při orálním sexu divila, co to jako je, takov drsná nejemná kůžička) - až teď coby mamince kluka mi to zpětně došlo, že tomu chudákovi chlapovi jí servali coby mimču asi dost nešetrně
takže opravdu pak můžou klucí mít problémy a následky … snad se nám to vyhne.
tak taková témata tu vyvolávají drsný diskuze, většinou se ženský rozdělí na dvě skupiny a ty do sebe buší a buší ![]()
za mě - balonkování nevidím jako nemoc,neřešim, nepřetahuju, nešla bych řezat
co dělám - udržuju v čistotě, po kakání oplachuju pod tekoucí vodou, koupu malýho v řepíčku jednou za čas
Zdá se mi to jak vyloženě česká móda přetahovat pindíky a brzo do nich řezat-asi finanční podpora chirurgie či co.A dost bych se bála po tom, co teď proběhlo v TV to úmrtí 3letého chlapečka při obřízce(i když tam to měl v celkový).Možná to tu sledujou holky ze zahraničí a můžou sem hodit svojí zkušenost-moje je, že tam se pindíci tak brzo neřeší.
Pokud máš dojem, že to musí být přetažený celý zkus sedací koupele ve slezu(už to tu někde řešily).
Tak zákrok jsme zrušili a po koupání vždycky trošku přetáhli ( jemně kam to šlo ) no ale teď byl malej nemocnej tak jsme ho 3-4dny nekoupali a nechtěla jsem přetahovat na suchoˇa máme zas problém.Dírku na čůrání ma maličkatou tak 1mm.Takže se nám to opět stáhlo.Zatím nebalonkuje.Takže jsem před 4dny začala zas mazat hydrocort.a zatím fut stejný.Ach jo
co mám dělat ![]()
Ahoj my jsme měli podobný problém, když malýmu byli 2 měsíce. Měl hnisavej zánět ledvin, který mu způsobilo prý to, že jsme nepřetahovali předkožku a tudíš jsme mu to nemohli za ní pořádně umýt, měl tam „nános“. Já jsem ho myla jen na kraji, protože jsem si taky myslela, že do 3 let se to nemá přetahovat. Na chyrurgii mu předkožku přetáhli rovnou celou a způsobili mu tim taky trhlinky (taky mne to dost vyděsilo a naštvalo), ale mazali jsme framykoinem a během pár dní to bylo zacelený a snad bez následků. Poleželi jsme si týden v nemocnici na atb a mám přetahovat každý den, tak to děláme, aby se mu tam zase nedostala infekce. Dnes mu je 11 měsíců a přetahuje se nám to krásně, jde to už úplně lehce. Lepší než aby jsme to zase nechali přilepit a pak s tím bojovali znovu ve 3 letech. Když už se to jednou přetáhne, tak si myslím, že je lepší v tom pokračovat, než abych ho zase za pár let trápila…
Jo a ještě jsem zapomněla dodat, že já bejt tebou, teda jestli to je ještě aktuální, tak já bych s ním na ten zákrok šla. Doktoři věděj co dělaj, i když to jsou někdy, nebo spíš velmi často pěkný nafoukanci.. Teď z toho ještě nemá tolik rozum jít na zákro do nemocnice. Za pár let, kdyby jste to museli podstoupit stejně, už se na ten zákrok bude bát hodně dopředu a o hodně víc, protože už bude mít větší fantazii a bude umět myslet i trochu do budoucna, což teď ještě neumí. Tak hodně štěstí a dej vědět, jak to dopadlo… ![]()
ahoj, tak já teda neporadim, jestli jít, nebo nejít na zákrok, ale naše dr. má názor do tří až pěti let neřešit. Když jsme byli na roce a půl, tak mu na pinďu koukala a doporučila mi ho začít připravovat tím, že ho jakoby zkoušíme přetahovat jen potud, dokud ta předkožka nevytvoří takovou jakoby kytičku. Malému vždycky při koupání řeknu, že pinďa udělá kytičku a on se chechtá a vůbec mu to neva. Jednu dobu jsem taky pozorovala při čůrání, že se malinko nafukuje, ale teď už je to naprosto ok. Pro mě je nejdůležitější, že to malému neva a začíná vnímat, že se s pinďou taky něco děje a občas se snaží si s ním „hrát“ sám, což by bylo to nejlepší, kdyby se to nakonec povedlo jemu.
No tak nakonec se to podruhý zas uvolnilo po hydrocortisonu.jedna třetina zas pěkně šla.Na 1,5roční prohlídce se dr.dívala a nic neříkala,takže ji to takhle stačilo.No každopádně včera po půl roce ze dne na den zas trochu stažený a povedlo se mi ač jsem přetahovala bez rvaní udělat prasklinku,Každopádně se mu to tam zřejmě zas nějak zanítilo,že se mu to zas stáhlo a měl ho trochu červenýho.takže ještě na doporučení jsem to mázla framykoinem a uvidíme.Ćetla jsem někde že některý maminky mažou i řepíkovou mastí.Na ten zákrok pokud to nebude akutní do tří let taky určitě nechci,pokud mě tam dětská nepošle.Navíc má pořád pleny což je prý taky blbí.