Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ncc1701 píše:
Já jsem řidič i chodec a to, co jedna i druhá strana umí předvést…
Případ tvého muže se bude řešit s ohledem na již citovaný výňatek ze zákona, ovšem doufej, že si paninka výpověď nerozmyslí třeba ve vidině odškodného.
Až malej bude chodit, budou naše golfky už na vyhození. Plánuju je prázdné vozit a každému, kdo na dvouproudové silnici před přechodem začne předjíždět již zastavující vozidla dávající přednost chodci, pustím ten kočárek pod auta. Je to specialita žen. Nevím, čím to je, buď nemyslí nebo se neumí rozjet, ale ty absolutně nerespektují, že nejsou na silnici samy.
tipuju to druhé, ono je totiž ta práce se spojkou táááák namáhavá ![]()
@ncc1701 píše:
@Bersaba
To jo, těch pár vteřin, než by zjistili, že je ten kočár prázdnej, by si asi pěkně užili. Nevím, na co myslí, když začnou takhle předjíždět. Proč ta auta před tím přechodem zastavují?
Hele a co když poškodíš auto kočárkem…? Asi se vymluvíš, žes kočár vezla někomu a jak ses lekla, taks ho pustila…? Čoveče tobě fandim ![]()
@Gladys píše:
tipuju to druhé, ono je totiž ta práce se spojkou táááák namáhavá
Ještě že ten pedál nemám ![]()
@Seizdra píše:
To fakt…?Hele popravdě jsem snad neviděla, aby někdo předjel vozidlou před přechodem pouštějící chodce…
u nás naprosto běžně, a ještě je to mírně do kopce
jinak matky s kočárkama jsou taky případky. Parkování u silnice, mezi auty přechod a ona vystrčí kočár místo aby nejdřív vystrčila rypák a koukla ![]()
@Seizdra píše:
To fakt…?Hele popravdě jsem snad neviděla, aby někdo předjel vozidlou před přechodem pouštějící chodce…
Ne? Běžná pražská praxe.
Tady na Jižňáku je těsně před jedním přechodem na dvouproudové silnici zastávka autobusu. Takže když tam bus pouští lidi na přechodu, řidiči si myslí, že stojí v zastávce a valej.
@Jasněnkaa píše:
u nás naprosto běžně, a ještě je to mírně do kopcejinak matky s kočárkama jsou taky případky. Parkování u silnice, mezi auty přechod a ona vystrčí kočár místo aby nejdřív vystrčila rypák a koukla
Není to ten syndrom „Já jsem matka a kdo je víc??“ ![]()
@Seizdra
Mně se to stává každou chvíli, vždycky kromě těch aut, co mi zastavují, sleduju i ty za nima. Můj bejvalej to taky jednou udělal, myslel, že ten autobus před ním zastavuje u zastávky. Tak ho předjel a těsně minul ženskou s kočárem. O to víc si na to dávám pozor.
@Jasněnkaa
Jo, to jsou taky speciality, dítě vyšlou jako předvoj asi ![]()
@Seizdra píše:
Není to ten syndrom „Já jsem matka a kdo je víc??“
jj je to ten syndrom ![]()
Nejhorší je že si to blbky neuvědomují, mimino versus plech, kdo asi vyhraje? ![]()
@ncc1701 Takhle jsem jednou utekla - no nevím, jestli hrobníkovi z lopaty, ale chirurgovi ze stolu určitě. První auto zastavilo a to druhý za ním ne. Zůstat stát na tom přechodu, tak jsem placatá jak švestka.
Ahoj, absolutni prednost nemaji.pred lety vysel v tv velky blud a chodci si litali do prechodu jak se jim libi. neboj, o papiry neprijde.max.nejaka podminka. drzim palecky ![]()
Bavila jsem se kdysi s jednim policajtem a ten mi říkal, že když se to dostane někam k šetření, tak na vině je téměř vždy řidič, ptž ten musí jet vždy tak, aby zastavil, což je nereálné. Babka může změnit výpověď a říct, že tam stála jak tydýt a čekala.
Jinak já teď s kočárkem zjišťuju, že řidiči hodně pouští než když jsem byla jen těhotná. Jsem taky řidič a taky pouštím, ptž s těmi kočáry to není žádná sranda, kdyby tam nějaká ženská s ním vlítla.
@michee píše:
Ridic by mel umoznit chodci bezpecne prejit vozovku, pokud jsou jiz na prechodu, ale pokud stoji a cekaji, tak auta nemaji zadnou povinnost zastavit. To mi bylo receno pred 4 roky v autoskole a tim se ridim, zakon jsem teda nestudovala, tak predpokladam, ze mi tam bludy snad nerikaliSama se na prechod nevrham, ale cekam az mam volno, nebo az me nekdo pusti a naopak kdyz ridim, tak zastavuji pred prechodem vetsinou, kdyz je husty provoz a vidim, ze dotycni cekaji na prejduti dlouho, jinak kdyz jedu a za mnou nikdo.
Zákon o silničním provozu, § 5 odst. 2 písm. f:
Řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.
Pro zakladatelku: Kdykoliv dojde ke kontaktu auta a chodce, tak je nejlepší udělat záznam o nehodě a pokud ten chodec říká, že mu nic není a že uznává, že to zavinil sám, tak ať to v tom záznamu podepíše.
Natož, když došlo ke zranění (i lehkému) - pak je nutno ze zákona volat i policii.
No bohužel vina je na straně manžela a ze soudní praxe můžu říct, že byl odsouzen i řidič, který přejel chodce jdoucího na červenou-což je teda hodně nefér. Řidič musí jízdu přizpůsobit tomu, aby byl schopen zastavit, když chodec na přechod vstoupí. Před každým přechodem je značka, která na přechod pro chodce upozorňuje.