Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dvouproudová silnice a nezastavení v druhém proudu je u nás docela zvykem. Nejlepší je, když ti zastaví řidič cholerik a troubí na tebe, ať už konečně vypadneš z přechodu a přitom auta ve vedlejším pruhu fakt nehodlají zastavit ![]()
Chlap jednou seřval jednu maminu s kočárem tak, že ta snad už radši do silnice ani nepoleze. Mimo přechod mezi auty se mu najednou v cestě objevil celý kočár. Byl to mžik, ta ženská byla asi myšlenkami úplně mimo, protože bez jakéhokoliv zaváhání tam ten kočár poslala, jak kdyby byla pořád na chodníku. Chlap má fakt dobrý postřeh, já bych kočár jistě sejmula. Zastavil, vystoupil a řval tam na ní tak, že chudáka dítě asi vzbudil, ale on z toho měl hrozný šok.
Jinak chodci absolutní přednost nemají. Když je auto v bezprostřední blízkosti přechodu, tak oni do vozovky vstoupit nesmějí, ale odsírá to většinou řidič, který MUSÍ PŘEDVÍDAT ![]()
Myslím si, že o řidičák nepřijde, ale vinu mu stejně přišijou, protože musíš přece předvídat
před lety jel můj bratránek na malé motorce a chystal se odbočit vlevo přičemž přilítl debil a zezadu ho srazil, bratránek na kaši,3 měsíce v umělým spánku, učil se všechno komplet znovu a co myslíte, mohl za to on, protože nesledoval provoz za sebou
![]()
A propo, chodci mě taky občas točí, ale nejvíc mě dokážou vytočit cyklisti, co jedou po chodníku a pak chtějí využít přechod jedoucí na kole
zásadně nepouštím, nemají tam co dělat
@Dafné píše: § 54 odst. 3
Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
Ano. Samozřejmě. Auto nedokáže zastavit na místě, nehledě na to, že řidič má nenulovou dobu reakce.
Taky se mi kolikrát stalo, že (zejména chodkyně) stály u přechodu a plkaly. Když jsem zastavil, tak plkaly, nechtěly přejít, jen si vybraly takové místo pro plkání. Anebo přešly. Ale lepší je zastavit.
Taky se mi kolikrát stalo, že jsem zastavil babce, která chtěla přejít. Jenomže babka nepřecházela, čekala, až zastaví auta i ve vzdálenějším pruhu v opačném směru. Ta většinou neměla důvod zastavit, protože pokračováním v jízdě babu neomezovala (nechystala se přece vstoupit do jejich jízdního pruhu). Tak jsem si řekl, že do večera čekat nebudu a pomalu jsem se začal rozjíždět. A babka - hups mi před reflektor! Ve vzdálenějším pruhu jí totiž zastavilo auto.
Nejlepší by bylo, kdyby měl pro to zakladatelčin manžel svědky.
Kdyz mi v autoskole vlezla zenska do prechodu bez rozhlidnuti a ja tak tak brzdila, tak me instruktor utesoval ze sice ridic ma povinnost chodce pustit, nicmene chodec je povinny se rozhlidnout nez na prechod vleze, jelikoz auto na miste nezastavi i kdyby ridic sebevic chtel…
@ncc1701 píše:
@Bersaba
Smetl to auto před sebou?
Jo. Rozmlátil mu zadek a hodil ho dobře o tři metry dopředu.
Co je to předvídat situaci? to už je v zákoně zahrnut i šestý smysl jehož existence není prokázána? Chodec nemusí předvídat, vždycky to odskáče šofér, někteří chodci jsou děs běs, chodí schválně pomalu, když takového vidím tak přidám plyn na neutrálu a to máte vidět jak peláší. Nesnáším tohle přidávání plynu na přechodu, i u ostatních řidičů jsem to nesnášela, ale kolikrát to prostě jinak nejde. Matky s kočárem kapitola sama pro sebe, chlapa s kočárem jsem ještě neviděla že by vystrčil první kočár. je dost nefér že to vždycky odskáče řidič bez ohledu na viníka, i když mu nevezmou papíry dostane minimálně nějaký ten bodík a kolikrát i záznam.
Já si myslím, že auto má přednost před chodcem. A pokud auto vidí, tak samozřejmě musí počkat, přijde mi až sprostý vlítnout do silnice. Nedávno mi taky před auto vlítnul nějakej chlap, já jela na zelenou od šel na červenou přes přechod, měla jsem chuť ho přejet
![]()
Zakladatelko, nevím jestli u toho byli policajti, ale být tvým manželem, tak tvrdím, že ženský šly po chodníku a najednou udělaly vpravo(vlevo) v bok vstoupily na přechod. Naštěstí jel jen 30km/h a proto do paní jen lehce vrazil. Každopádně bych si stála za svým, že já jsem dělala vše co jsem měla a ony pochybily. Max. to neprojde a budou to soudit jako jeho chybu, ale šance tam je.
Tak manžela už vyslechla policie. Naměřili mu rychlost 10 km/hod. Prý udělal dobře, že neuposlechnul a zavolali sanitku a ta následně policii. Prý největší boudu by si na sebe mohl ušít tím, že by nikoho nezavolal a ještě je třeba někam dovezl-jako aby se jim zavděčil. Prý jel v koloně, jak sledoval hustý provoz všemi směry-hodně frekventované místo, jeden přechod za druhým, nefungují semafory…tak si jich všimnul až na poslední chvíli. I tím, jak před ním jely auta, tak je zorné pole menší. Policie udělala zápis a dle manžela to uzavřela? A bude se to prošetřovat jen na městském úřadě? Nevím, to jen jak mě telefonoval, uvidím, s čím přijede domů. Holky auta-bylo jich tam víc-viděly, ale pospíchaly na koupaliště, nechtělo se jim čekat, tak se rozhodly vběhnout do silnice, že auta zastaví. Nejsou řidičky, neví přesně na co mají právo, ale všude se mluví o tom, že chodec má přednost, tak se podle toho zachovaly.
Tak nevím, jak to může pokračovat dál-pokud to policie takto prošetřila a dle manžela i uzavřela-tak mu asi nikdo už řidičák nesebere? Ani nevím, zda dostal nějakou okutu-ale asi ne, to by mě do telefonu sdělil. A co se může vyřešit na úřadě? Jaké jsou možnosti ev. potrestání?
Policista manželovi říkal, že jeho plus je malá rychlost, neměl alkohol, byla tam policie i lékař. A prý se nijak nevyjadřoval ve smyslu, že manžel udělal hrubou chybu.Tak nevím, holky, držte palce, ať vše dobře dopdne.
Taky si myslím, že je z toho venku. Úřad většinou co vím řeší vše jen dohodou, tresty dávat nesmí.
Tak super.
Vypadá to, že natrefil na rozumnýho policajta a ne na nějakýho orgána.