Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím maminky, jejichž předškolní děti se učí /dříve učily/ jezdit na poníkovi, jestli by mi nepředaly nějaké postřehy a zkušenosti… ![]()
Synovi jsou skoro 4 roky a chodíme jezdit zatím 1× týdně.
Ač jsem sama na koni jezdila pomalu 20 let, tak s výukou takhle malých dětí nemám ani nejmenší zkušenosti…pochopitelně ho neučím sama, máme na to kompetentní slečnu…jen jsem zvědavá, jaké asi můžu očekávat pokroky a v jakém časovém horizontu?
Na co bych si měla dát pozor, co nezanedbat, co neuspěchat???
Prostě vaše poznatky ![]()
díky moc!
@vulpes Ahoj, nevím zda ti doopravdy nějak pomohu, několik let jsem učila děti jezdit, a věnovala se i postiženým dětem. Nevím přesně co konkrétně tě zajímá, ale pokroky jsou hodně individuální vždy záleží na trenérce a samozřejmně i na dítěti, na co dát pozor určitě aby na dítě příliš netlačila, výuka by malého měla bavit, rozhodně by se neměl ničeho bát.
Kdyžtak napiš konkrétněji co tě zajímá:-)
Děkuji Lecko, zajímá mě prostě, za jak dlouho dítě zvládne všechny chody (např. na lonži)…za jak dlouho je dítě schopné samo vést koně otěžemi? Zatím si to neumím vůbec představit, že by tak malé dítě toho mohlo být schopno???
Proto bych ráda ty zkušenosti jiných…jestli když se s dítětem začne brzy, tak ty pokroky jsou nebo jestli je to tak, že ať dělám, co dělám, tak třeba dříve než v 6-ti letech k tomu to dítě nedozraje mentálně??? Prostě vůbec nevím, co čekat…
Vidím taky ten diametrálně odlišný přístup kluka (na rozdíl od holčiček), tak by mě zajímaly zkušenosti s malými kluky na koni…
Mě dcera začala jeszdit na velkých koních - bez sedla v cca 6 ti letech. Na cvalovky si sedal někdo za ni.
Tím se učila stabilitu, ne styl, ten přišel později.
Přijde mi, že to bylo tak nějak s věkem akorát. ![]()
@JayLee píše:
my jsme dneska zacali resp. zkusili poprve ale na velkym koni rovnou a jsou ji 3resp. maly poniky tady na farme nemaji a jen jsme chteli zkusit zda na to bude a jak se ji to zalibi a jako klaplo to dokonale takze bysme ji radi umoznili jezdeni na konich celkove ale to urcite pak bude jen na ponikach
jsme na dovce na koní farme takze kazdej den vsichni jezdime resp ucime se pac konaři nejsme ani jeden ale desne nas to nadchlo a kousek od baraku, kde bydlime, tak je primo jezdecka skola a vyhlasene staje, tak uvidime mno
ale pani rikala, ze 11 lekci plne na ten zaklad staci pokud nekdo nechce delat parkur nebo zavody jako takovy takze co tady maji zkusenost, tak jako 11 lekci a deti jezdi samy plne venku
No u takhle malého dítěte určitě nepočítejte že pojede samo ven ![]()
Ano dospělí, velké děti na hodném provozním koni to zvládnou, ale určitě žádný zázrak s cváláním po poli nečekejte. Stejně tam budete nestabilní rozhodí vás jakékoliv klopýtnutí a podobně.
K zakladatelce myslím že takhle malé děti zatím základy na lonži - dbát na to aby jej to bavilo, cvičení aby se uvolnil a nebál, dbát na kvalitní základ sedu, klidně bych jej na ruce vzala i ven ať má změnu ale jinak to bude hodně individuální co dítě a jak hodný a ochotný je poník. Učit starat se o koně bezpečnou manipulaci. Myslím že o samostatném ježdění s ovládáním koně a základy jízdárenské práce bych počítala až tak kolem 6 let ![]()
Jinak klidně stavět poníkovi a klučinovi nějakou dráhu zručnosti i na závodech máme pro tyhle prcky soutěž s vodičem a ohromě je to baví hlavně dostanou všichni odměnu vyparádí si poníky připadají si hrozně dospělí a krásně se na to kouká ![]()
@vulpes Mno s těma chodama bych na to nějak moc nespěchala osobně jsem volila pečlivě zmáknout krok a pak jsem přešla do vedení koně přes otěže děti to doopravdy hodně bavilo, některé to dávaly za 5–6 lekcí krok a vedení přes otěže ( pobídnout koníka, zastavit, zatočit), jiným to trvalo klidně i půl roku ( povětšinou ale ti mentálně zaostalejší).
V případě že by se lektorka věnovala jen chodům a ne vedení koně tak se podle mně z dítkem dá do půl roka bez potíží zvládnout, když na dítě budete spěchat zvládnete to i rychleji ale podle mně je to nevhodné pak se zjistí že sice jo cvála což je fajn ale ten klus pořádně neovládá ( jak se říká práce kvapná málo platná)tenhle časový úsek je podle mně vhodný ale vždy individuálně podle dítěte.
Když to shrnu, 3–4 leté dítě které je dobře vyspělé nebojí se a baví ho na koni sedět chce se učit, bez problému by do roka koně mohl slušně zvládat. V každém případě mluvím o koni který je dobře vycvičen, ale vždy jen na kruhovce ven bych takhle dítě nepustila přeci jen bezpečnost.
Pokud bych mohla doporučit, nespěchat na to aby co nejdřív začal klusat a pod.. naopak krok na lonži, když kůň stojí tak cviky aby se naučil sebedůvěře a důvěře v koně. Když jsem na děti nespěchala pak jsem v dlouhodobém časovém úseku viděla mnohem lepší výsledky.
Snad ti aspoň malinko pomohu,
Díky moc!
Spěchat určitě nechci…ale je potřeba najít tu křehkou rovnováhu, aby se nespěchalo, ale zároveň to nebylo už nudné… Přeci jen je to aktivní kluk a vyžaduje stále nějakou akci a novinky ![]()
Zatím volíme lekce tak, syn pomůže poníka vyčistit, dále cca na 20 min se jde s vodičem na procházku ven a pak asi 15min výcvik v ohradě. Dělá různé cviky za chůze…předpažení, zapažení, kroužky rukama, trhání jablíček, mrkví…sahání na uši, na ocas, stoupání ve třmenech…a pak pro zpestření kousky klusu.
Teď je v sedle, ale zkusíme i bez sedla s madýlky, pro sed to bude asi lepší…