Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám problém se 4letou dcerou-prostě neuklízí hračky. poslední pul rok to vygradovalo. jenže na ni nic neplatí-domluva, zákaz pohádek, jít s košem a hračky vyhodit, motivace odměnou, nasekat zadek… pokud nad ní stojím a hodně prudím tak uklidí ale je to na dlouho a navíc bych potřebovala aby šla a uklidila sama zatímco já třeba vařím. ještě před rokem stačilo říct běž uklidit a během 20min bylo hotovo. většinou se dělíme že si uklízí dole (obývák a chodba kde si nejvíc hrajou) a já nahoře dětskej pokoj
Píšeš „kde si nejvíc hrajou“, ono má sourozence nebo jí tam chodí kamarádi? Třeba jí vadí, že pokud si sourozenec hraje, tak neuklízí. Nebo to roztahá s kamarády, ti pak frnknou a zbude to na ní ![]()
Pokud jsou to kámoši, tak bych byla za zlou, než půjdou domů, tak to společně s dcerou uklidí.
Pokud je to třeba roční sourozenec, tak to bude horší, tak malé dítě těžko bude uklízet (i když házet věci do nějaké bedny by mohlo a dokonce i s nadšením
).
Ale zas by se to mělo během pár měsíců vyřešit, až bude případné mladší schopné se plnohodnotně zapojit
Já když byla malá, tak na mě zabíralo, že máma všechny neuklizené hračky sbalila a řekla, že je jde dát pořádným dětem. Nevím, jak dlouho nám je schovávala, než je vrátila, ale jeden den to bylo určitě. Ale asi ti nezbyde nic jiného než prudit a prudit, až ji dojde, že to bude mít mnohem jednodušší, když si je prostě uklidí.
Ještě mám dvouletou, proto uklízím nahoře, aby natka neuklízela všechno. ale mladší překvapivě uklízí líp
pokud jsou tu kamarádi (přes léto se bordelí s kamarády jen na zahradě) tak jdu a uklízím to s ní taky. jinak máme systém plastovejch beden
takže nemusí nijak nic třídit nebo srovnávat (jen na puzle atp jsme pes aby je měla v krabičce)
@ivanak píše:
Já když byla malá, tak na mě zabíralo, že máma všechny neuklizené hračky sbalila a řekla, že je jde dát pořádným dětem. Nevím, jak dlouho nám je schovávala, než je vrátila, ale jeden den to bylo určitě. Ale asi ti nezbyde nic jiného než prudit a prudit, až ji dojde, že to bude mít mnohem jednodušší, když si je prostě uklidí.
no my je jako vyhazujem do koše, dostane je třeba až za týden nebo dva. taky jsme zkoušela je enchat v pytli u popelnice (na zahradě) a dostala je zpátky druhý den pokud uklidila hračky jak má.
pruzení-po pul roce ji to nedošlo, to já dříc skončim v bohnicích ![]()
Na mě nezabralo nikdy nic a začala jsem uklízet až u sebe doma
trochu.
![]()
Na mně nikdy nic nezabralo a na moje holky taky nezabere nic teda jo zabere, když si tam sednu a říkám co ještě zbejvá uklidit ale jak pášeš když jim řeknu aby šly uklidit a potřebuju dělat něco jinýho tak se mi často stane že to nahrnou pod postel a myslí si že to maji z krku
už jsem to vzadala jednou za tejnden tam ten bordel
uklidim já ale jinak jeduiný co tak musim ječet jak viktorka a dělat zlou a pak to jakžtakž uklidí ale žádná sláva to neni ![]()
jinak já když jsem byla malá tak se mi záhadně chtělo na velkou zrovna když se mělo uklízet a vylezla jsem až když to ségra udělala sama
taky na mně nic neplatilo. ![]()
Uznávám že já taky neuklízela, ale řikala jsem si že to bylo (ne)výchovou ![]()
@spiky01 píše:
Ještě mám dvouletou, proto uklízím nahoře, aby natka neuklízela všechno. ale mladší překvapivě uklízí líppokud jsou tu kamarádi (přes léto se bordelí s kamarády jen na zahradě) tak jdu a uklízím to s ní taky. jinak máme systém plastovejch beden
takže nemusí nijak nic třídit nebo srovnávat (jen na puzle atp jsme pes aby je měla v krabičce)
no jo, tak pokud mladší uklízí líp, nezačlo to třeba tím, že začla uklízet mladší? ![]()
Buď že by jí to chtěla hdoit na krk, nebo jste mladší hodně chválili a ona začla žárlit a šprajcla se.
A nebo je zkrátka lenoch líná a zjistila, že je to povinnost, která jde odkládat a odkládat…
Upřímně, na mě taky neplatilo nic a neplatí stále…
@Pipet píše:
Na mě nezabralo nikdy nic a začala jsem uklízet až u sebe domatrochu.
![]()
Přesně tak ![]()
Dokud není A (uklizeno) není B ( dosaď dle libosti - večeře, procházka, pohádka… ). Ano, nejspíš půjde spát párkrát s řevem, ale funguje to.
A taky zvaž, jestli toho po ní nechceš moc. Uklízet ve 4 letech dobrovolně nebude, stejně tak podle úplně tvojich předtav to asi taky nebude.
Na naše taky zabírá, když jim řeknu, že mají uklidit autíčka, knížky a panenky, se zbytkem jim pomůžu já.
Někomu taky funguje nastavit budík na 10min. a snažit se společně uklidit co nejvíc.
Jojo, my to praktikujeme tak, že uklízíme spolu jednu místnost, ona dává kostky do krabice, já mezitím stihnu ten zbytek většinou, pak vysaju a můžem si něco spolu hrát - třeba pexeso, do kterého se mi jinak moc nechce ![]()
No to se snažím, pokud enmaj uklizeno tak nečtem pohádky atp a dusledně to dodržuju ale stejně neuklidí. navíc ještě před cc pul rokem to zvládala
je fakt že tahle změna nastala co jsme se přestěhovali, ale nevím jak by to mohlo souviset ![]()
No, nejlépe děti v tomto věku uklízí, pokud dospělý uklízí s nimi…