Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
mám holčičku. Letos je předškolák. První den do školky se strašně těšila a bylo vše dobré ráno a dnes opět s brekem. Má strach např. se změny učitelky atd. Měli jste někdo taky takový problém, jak se to vyřešilo?
U psycholožky jsme byli, tam ji udělalal vešekeré testy a řekla, že je vývojově naprosto v pořádku a je jen víc citlivá. Prý to chce čas, ale učitelky z toho šílý a jestli se to nespraví, tak bude mít odklad. Což by byl problém, že by ji odešli kamarádi. Kdyby někdo měl podobný problém, byla bych moc ráda za rady a zkušenosti. Děkuji
@Kathy Lostris S dovolenim anonymně, nejde o mé dítě. Znam kluka, co na začátku brečel i v první třídě, pak ho to přešlo a ve škole se mu normálně daří. Počkala bych a nepanikařila, první dva týdny se nepočítají.
Jak jako ucitelky z toho sili? Po jednom dni? Skolka pokud vim zacala vcera ![]()
Chodi porad do stejne skolky se stejnymi detmi? Ten jeji strach ze zmeny je opravneny? Ja bych to nechala tyden dva sednout, po prazdninach si zkratka deti musi opet zvyknout na jiny rezim.Mam taky predakolaka a dokonce jsme zmenili skolku kvuli stehovani a i na nem je citit krom teseni i mirna nervozita. Nevim, proc by z toho mel nekdo (specialne ucitelky) delat drama.
To je teda ve skolce jen par dnu, ne? Zacatek je normalni! Dulezite je, jak se chova, potom, co si rano zabreci : prestane, uklidni se, jde si hrat s detmi? Jestli ano, niceho se nebojte, prejde to. Hodne deti breci jen v ten moment, kdy maminka (rodic) odchazi a je to uplne normalni.
No tím, že je předškolák, tak z toho má asi obavy, protože letos to budou mít trochu jiný než jiný roky. Ředitel dostal dotaci na nějakou výuku ve školce, kde se mají učit 4hod denně už. Letos to je jen výjmečně, protože neví jestli příští rok na to dostane dotaci. Předškoláci jsou dáni do jedné třídy, ovšem na 3děti nevyšlo místo, tak jsou normálně ve třídě s ostatníma dětma a na učení chodí do té třídy za těma předškolákama. Takže změny tam letos jsou oproti ostatním rokům.
Náš malej 3,5 let brečí když se jde do školky každé ráno a pokaždé když odejdu, brečí ještě další hodinu..pak se zklidní a před obědem si ho vyzvedávám. Postupně ho tam chci dávat i na oběd a pak na spinkání.
@Anonymní píše:
@Kathy Lostris S dovolenim anonymně, nejde o mé dítě. Znam kluka, co na začátku brečel i v první třídě, pak ho to přešlo a ve škole se mu normálně daří. Počkala bych a nepanikařila, první dva týdny se nepočítají.
No právě, já bych to tak neřešila, kdyby mě ty učitelky nestrašily atd.
Moje dítě každou nervozitu, nejistotu obreci. Takže jestli tě to uklidní, tak brečela jako čtyřletá, jako předškolák a neodpustila si slzičky ani dnes jako prvňák. Její sourozenec je pravý opak, školku i školu miluje, těší se, v půlce prázdnin vzdychá, jak už chce do školy. Když to vezmu podle sebe, já byla taky takový nervózní člověk, kdyby mě měl někdo dávat odklad dokud nebudu vyrovnaná, tak bych šla do školy až jako puberťák. Ale chápu tvé obavy, taky jsem z toho nešťastná, snažím se to nedávat znát, ale mrzí mě to.
Nehrotila bych, my včera byli poprvé ve škole a brečela naše dcera. Nechtěla abychom šli na chvíli ven, velmi jsem ocenila reakci učitele. Zeptal se jak se jmenuje a řekl jí: Emmi, klidně se ještě popláčou, ale rodiče půjdou na chvíli ven…
Učitelky si někdy rady hrají ne psychology. Byla bych trpělivá a ulehčila bych vstup do třídy pomazlit nebo plyšák.
Příspěvek upraven 05.09.17 v 09:43
Neřešila bych, náš prořval skoro čtyři měsíce ale dělal scény jen když jsme tam byli, jakmile jsme odešli, tak se uklidnil a učitelky posílaly fotky naprosto spokojenýho dítěte… dej jí čas, je to pro ni velká změna
@Kathy Lostris píše:
Dobrý den,
mám holčičku. Letos je předškolák. První den do školky se strašně těšila a bylo vše dobré ráno a dnes opět s brekem. Má strach např. se změny učitelky atd. Měli jste někdo taky takový problém, jak se to vyřešilo?
U psycholožky jsme byli, tam ji udělalal vešekeré testy a řekla, že je vývojově naprosto v pořádku a je jen víc citlivá. Prý to chce čas, ale učitelky z toho šílý a jestli se to nespraví, tak bude mít odklad. Což by byl problém, že by ji odešli kamarádi. Kdyby někdo měl podobný problém, byla bych moc ráda za rady a zkušenosti. Děkuji
jo a učitelky o tom, jestli bude nebo nebude mít odklad, fakt nerozhodují ![]()
Ano jde si hrát, ale včera třeba plakala na lehátku z důvodu, že paní učitelka měla jít dom a byla tam ještě. Nikdy to nedělala a teď že bylo to jinak, tak kvůli tomu plakala. Jinak ale zase dobrý hrála si atd. Jen ty změny ji taky dělají zle.
Moje dcera v loni (3) probrečela zhruba 2/3 rán v roce, prostě cíťa
Letos zatím dobrý, ale do budoucna si naděje nedělám. Kluk (předškolák) brečel dnes ráno
V loni snad vůbec. Školkové děti jsou prostě náladové, některé je citlivé více, jiné méně. Většina si popláče max ráno, po odchodu rodiče si na stesk ani nevzpomenou ![]()
@Kathy Lostris pokud je dcerka takto citlivá, či spíše bych řekla, že hůře snáší změny, tak je potřeba s ní o všem mluvit a mluvit. Odklad bych jen kvůli tomuto nedávala. Je totiz možné, že ani za rok by se to nezlepšilo. Některé děti i dospělí mají ze změn neuvěřitelný strach (i když mnohdy neopodstatněny), ale je to „povahou“ daného dítěte/člověka. Pokud takto reaguje pořád stejně, tak bych to spíše řešila tak, že bych s ní mluvila a mluvila.
Držím palce.
@Anonymní píše:
Moje dítě každou nervozitu, nejistotu obreci. Takže jestli tě to uklidní, tak brečela jako čtyřletá, jako předškolák a neodpustila si slzičky ani dnes jako prvňák. Její sourozenec je pravý opak, školku i školu miluje, těší se, v půlce prázdnin vzdychá, jak už chce do školy. Když to vezmu podle sebe, já byla taky takový nervózní člověk, kdyby mě měl někdo dávat odklad dokud nebudu vyrovnaná, tak bych šla do školy až jako puberťák. Ale chápu tvé obavy, taky jsem z toho nešťastná, snažím se to nedávat znát, ale mrzí mě to.
To jste mě uklidnila. Já taky nejsem žádný rafan a i mě se chtělo v první třídě brečet
. Vím, že v dnešní době kladou na děti vysoké nároky už ve školce, ale mělo by se brát ohled i na to, že jsou děti rafani a děti citlivý, kteří potřebuji citlivý přístup.