Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kathy Lostris
Reakce učitelek mi přijde podivná. Jeste bych ji pochopila, kdyby dcera plakala uz xtý měsíc, ale takhle na začátku je to vcelku běžné. Zrovna dnes jsem byla svědkem scény, kdy kluci dvojčata a mimochodem taky predškoláci, usedave breceli a nechtěli mámu pustit. U dcery ve třídě se včera predskolacka pocurala, proste jsou to děti a nástup do školky po prázdninách je pro některé docela nápor na psychiku
. Moje dcera taky spatne snáší změny, u nás funguje s ní o tom porad mluvit a pokud to jde, tak ji na změnu dopředu připravit. Přeji pevné nervy ![]()
Můj syn ve školce taky fňuká a ráno doma bulí, že nechce do školky. Taky je předškolní.
Řekla bych, že je to povahový rys, se kterým se prostě bude muset poprat (odklad by to zřejmě nevyřešil) Možná s tím bude muset bojovat celý život. Já bych jí hlavně vždycky všechno dopředu řekla jak to bude ať není nejistá, ALE pokusit se jí připravit i na jiné varianty, zkusit je i nastínit. Aby se naučila, že ne vše musí jít podle plánu, ale není to katastrofa. Ta reakce na odchod/neodchod učitelky je v tomhle věku opravdu přehnaná, takže zkusit to probrat i s učitelkama, aby jí taky věci vysvětlovaly.
Já ve školce brečela DENNĚ celý předškolní rok a do školy jsem šla (dokonce v čerstvých šesti letech, takže odklad by nebyl problém), nikdo mě netahal po psycholozích a mámě nevyhrožoval. Ve škole jsem nikdy nebrečela, už jsem si připadala jako velká holka a líbilo se mi, že konečně něco děláme, neplazíme se po koberci s panenkou.
Že děti ve školce pláčou je normální, jsou zvyklí na rodiče a nechce se jim od nich. Časem to pochopí a zvyknou si na změnu
![]()
@Kathy Lostris píše:
No tím, že je předškolák, tak z toho má asi obavy, protože letos to budou mít trochu jiný než jiný roky. Ředitel dostal dotaci na nějakou výuku ve školce, kde se mají učit 4hod denně už. Letos to je jen výjmečně, protože neví jestli příští rok na to dostane dotaci. Předškoláci jsou dáni do jedné třídy, ovšem na 3děti nevyšlo místo, tak jsou normálně ve třídě s ostatníma dětma a na učení chodí do té třídy za těma předškolákama. Takže změny tam letos jsou oproti ostatním rokům.
Tak mně třeba tohle přijde už trochu drsný a chápu, že citlivější povahy s tím můžou mít problém. Já i jako školačka v 1., 2. třídě špatně snášela třeba různý suply nebo chození do jiný třídy kvůli tomu, že jsem nejela na hory atd., byla jsem taky přecitlivělá, takže se do těch dětských dušiček docela dokážu vcítit. Takovýhle změny zrovna pro předškoláky mi přijdou trochu moc, mluvím konkrétně o tom, že na ty 3 děti nevyšlo místo, si to představte, taková změna. Holt to, nad čím my dospělí kolikrát mávnem rukou, vnímají děti jako problém nebo něco něco, z čeho maj obavy.
Asi bych poradila, jak už někdo taky doporučoval, hodně o všem mluvit, povídat si o možných variantách, jaké situace můžou nastat a jak jim čelit. Se mnou tyhle úzkosti jako s dítětem nikdo tolik neřešil a táhlo se to se mnou dlouho, u dcery, která má tyhle rysy taky, to chci vzít za opačný konec. ![]()
Kdyz sel starsi do skoly, tak tam nekolik deti brecelo. A kdyz jsem ja kdysi nastupovala do prvni tridy, tak tam taky deti brecely a na zacatku tam bylo i par pocurani se. Myslim, ze u citlivejsich deti je to bezne, nic, z ceho by mely ucitelky silet, deti nejsou strojecky na klicek.
@Kathy Lostris píše:
Dobrý den,
mám holčičku. Letos je předškolák. První den do školky se strašně těšila a bylo vše dobré ráno a dnes opět s brekem. Má strach např. se změny učitelky atd. Měli jste někdo taky takový problém, jak se to vyřešilo?
U psycholožky jsme byli, tam ji udělalal vešekeré testy a řekla, že je vývojově naprosto v pořádku a je jen víc citlivá. Prý to chce čas, ale učitelky z toho šílý a jestli se to nespraví, tak bude mít odklad. Což by byl problém, že by ji odešli kamarádi. Kdyby někdo měl podobný problém, byla bych moc ráda za rady a zkušenosti. Děkuji
Vzdyt je tam druhy den, to jste stihli i psychologa nebo tam breci uz nekolikaty rok denodenne?
@bjetuschka u nas ve skolce se spojuji tridy na spani, takze treba i triketak si po obde nese pyzamko do jine tridy k jinym ucitelkam.
Tak dnes už šla s úsměvem, ale pořád pohled učitelky, že pokud začne, tak do školy ji pustit nemůžou to je hrozný. Prý na škole už jedou jak na vojně a nesmí plakat. Ředitel by jim dal po šlapkách (učitelkám ze školky) co jim tam pustily za dítě. Upřímně, za mě toto nebylo a první třída byla super. Citlivá mila paní učitelka. Nikdy to nebyl teror. Teď ze střípků co se dozvídám mě běhá mráz po zádech. Ty děti co jsou flegmatici, tak je jim to asi jedno, ale malá opravdu je cejťa a potřebuje citlivý přístup. Bohužel nikdy nebyla bojovná atd. To má poděděný po nás rodičích. Já s ní hodně mluvím o všem a vše víc rozebíráme, aby se nebála atd. Já třeba se s ní loučím stylem, že se pomazlíme, dáme si pusinku a ještě si zamáváme. Učitelka, že bych to měla omezit jen ji tam dát a jít pryč. Jenže to vím, že by nešlo. Plakala by. My se tak loučíme i když někam jdu a hlídá babička. Prostě to má zažitý. Tak doufám, že tento rok úspěšně zvládne a do první třídy nastoupí s úsměvem. Je to hrozný, když učitelky stresují na začátku školního roku
.
@bjetuschka no já právě taky změny špatně snášela. Ale plakat a nedejbože se počůrat v první třídě by asi ředitel vyšiloval. Nechápu to, ale co tak slyším, tak děti by měli být ostřílení. Což se u mé malé nepodaří možná ani za 2roky, kdyby se čekalo na odklad. Taky nejsem drsoň, takže je mě jasný, že na tom bude stejně. Třeba co začala školka mě říká, že je ji špatně od bříška
. Neumí to popsat, nic ji nebolí, nezvrací doma je veselá, ale ráno před nástupem do auta je ji špatně, prostě má chudinka nervy
. Tak doufám, že se to časem zpraví a nebude se zbytečně nervovat.
@Kathy Lostris Chudák má žaludeční neurózu.
Chtělo by to zjistit přesnou příčinu těch jejích nervů. Asi jen strach ze změny to nebude.
Neubližuje jí tam někdo? Co ty učitelky? Držím palce, ať to zvládnete. V dnešní době jsou ostré lokty potřeba a bude to jen horší.
@Kathy Lostris píše:
Tak dnes už šla s úsměvem, ale pořád pohled učitelky, že pokud začne, tak do školy ji pustit nemůžou to je hrozný. Prý na škole už jedou jak na vojně a nesmí plakat. Ředitel by jim dal po šlapkách (učitelkám ze školky) co jim tam pustily za dítě. Upřímně, za mě toto nebylo a první třída byla super. Citlivá mila paní učitelka. Nikdy to nebyl teror. Teď ze střípků co se dozvídám mě běhá mráz po zádech. Ty děti co jsou flegmatici, tak je jim to asi jedno, ale malá opravdu je cejťa a potřebuje citlivý přístup. Bohužel nikdy nebyla bojovná atd. To má poděděný po nás rodičích. Já s ní hodně mluvím o všem a vše víc rozebíráme, aby se nebála atd. Já třeba se s ní loučím stylem, že se pomazlíme, dáme si pusinku a ještě si zamáváme. Učitelka, že bych to měla omezit jen ji tam dát a jít pryč. Jenže to vím, že by nešlo. Plakala by. My se tak loučíme i když někam jdu a hlídá babička. Prostě to má zažitý. Tak doufám, že tento rok úspěšně zvládne a do první třídy nastoupí s úsměvem. Je to hrozný, když učitelky stresují na začátku školního roku.
Ty jo, to je divnej přístup, opravdu jak na vojně. Musí jít zrovna konkrétně do téhle školy? Nebo je to tak všude?
![]()
@bjetuschka ptala jsem se ji a ona, že ve školce dobrý, jen ráno než tam dojde, tak je ji špatně od bříška. Nemyslím si, že by ji tam někdo ubližoval, ale asi má strach co bude tento rok za novinky. Je předškolák a ředitel něco „zkouší“ a bohužel to zrovna vyšlo na nás. Takže ani já nevím co nastane. Prý se mají učit 4hod denně, aby do školy už přišly „zaučení“a pokud se to prý osvědčí, tak to tak bude dělat dál, pokud na to dostane dotaci. Rodičům se to moc nelíbí, ale nemůžou nic dělat. Prý budou dostávat úkoly atd. Ještě sama nevím co to bude obnášet, tak jestli už ve školce něco učitelky neříkali a ona podvědomě má z toho strach co nastane.
@bjetuschka No upřímně vůbec nevím kam bych ji jinak měla dát do školy. Já jen doufám, že to nebude tak hrozný, abych nakonec jinou školu neřešila. Kdybych věděla jak ji naučit mít lokty, tak to udělám. Ale pokud to není v ní, tak to půjde těžko a dlouho…