Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, maminky.. prosím o rady, zkušenosti nápady..
co máte doma dítě s vývojovou dysfázií. Jak se nelépe připravit na školu, režim celého dne a výuku? Dělali jste něco dopředu, popřípadně cvičení, učení? Co uměli vaše deti před nástupem a jaký byl váš zápis?
Syn 5,5 smíšená dysfazie, porozumění nám dělá největší problem, neřekne mě sám dej pohádky. Výslovnost je dobrá, dokáže popsat dej a věci v jednoduchých slovech.
Vytleskavani slov zvládne. Ale pokud mu řekni slovo na A udělá jedno dobře zbytek už mele páté přes deváté.
První a poslední písmeno vůbec. Řekne jak se jmenuje, kde bydlí kolik má let.
Jména rodičů, umí počítat do 20.
Barvy zná, tvary taky.
Mluví o sobě v ženském rode, gramaticky mluví velmi špatně, skloňování je hrůza, pozornost tak 10-15 min pak musí být pauza. Úchop tužky je lepší ale pořád střídá levou pravou.
Kresba je už lepší ale pořád neodpovída jeho věku.
Obrázek dokáže vymalovat také bych řekla úroveň 3 roky
Sme u klinického logopeda.
Ergoterapeuta, neurovyvojovku děláme, od září chci pro něj elkonin Škola bude běžná zs s asistentem, po 3.
Jde mi o to máme ještě rok a půl, ale nezná vůbec pojem škola asi to ani nedokáže pochopit o škole už se doma bavíme, chci začít doma,, hrát hru škola,, aby věděl že má batoh, tabuli atd to učení pojmout jako ve škole, snad to bude dobrý nápad?
Jinak písmenka pozná, některé sem tam splete ale umí.
Objednala jsem dnes nijaké kartičky co měl u logopedly plus knihu s obrázky na,,čtení,, jmenuje se to motorické čtení číslo 1.
Co bylo u nás top na učení a jako příprava na školu?
Rok a půl není moc dlouhá doba u dysfazie.
Logo škola je pro nás moc vzdálená. Díky moc!
Děkuji vše za rady.. zkušenosti
@Nikol25559 píše: Více
Synovec: elkonin, speciální slabikář, přípravná třída ZŠ
sestra se mu musí stále hodně věnovat, asistenta neměl, už je na druhém stupni ZŠ
Učil se číst nějakou jinou metodou a čte v podstatě skoro nejlépe ve třídě.
Zařiď asistentku, bez ní se s dysfázií neobejde. Pokud máš zprávu z logopedie, tak jí dodej v PPP a zkus se s nimi domluvit. Mám dvě děti s dysfázií. Jedno je v logopedické škole a druhé v běžné s asistentkou. Asistentka vždy vysvětlí, co se po dítěti chce, co znamená zadání. Čtenému textu špatně rozumí, bez asistentky si domyslí, co tam asi je a pak něco udělá, většinou blbě. S asistentkou celkem funguje.
Vím, že mluvil, ale nějak zvláštně ty věty skládal. Předtím o sobě mluvil v jiné osobě, než měl.
Ano asistentku bude mít jsem zapomněla doplnit to máme zařízené. Dneska jsem mu objednala ještě equazen olej, tak ten nasadíme take.
Máte ještě 1,5 roku, myslím že neurovyvojovka pomůže. Pak naskočí i to fonematické rozlišování. To je stěžejní pro čtení.
Hlavně krok po kroku
Mám dysfatika aktuálně v šesté třídě. Číst začal na konci druhé třídy, kromě češtiny a angličtiny ( jazyky nejsou jeho silná stránka), nosí jedničky a dvojky. Asistentku měl až od třetí třídy.
Pokud se mu věnujes, bude možná víc práce doma, ale zvládnete to
.
Naopak. Rok a půl v tomhle věku může znamenat značný posun. Navíc VD fungují skokově.
Už si nepamatuji co přesně kluci uměli, ale školu zvládli. A nakonec porozumění byl u nás nejmenší problém.
Na učení o škole - kde co a jak dle mého dost času. To budou i řešit v předškolácích - u nás i chodí celá třída “ na čumendo “ - hromadně do školy se otrkat a seznámit se třídou a učitelkou.
Probrala bych se SPC na čem mate zamakat a s tou logopedkou.
![]()
Mám 2 VD smíšené už na střední škole.
U nás ve 3.5 letech měl 10 slov včetně citoslovců. Rozuměl cca na 2 roky. První 2 slovné věty začal dělat někdy v 5 letech. Učil se vše. Skladby vet, používání záporu, skloňování, časování, měkčení, půlku abecedy včetně sykave. Logo končili někdy v 11 letech.
Dneska oba studuji střední školu. Jeden maturuje letos. ![]()
My tam měli kombinaci s mmn, což tedy u toho jednoho byla nic moc kombinace pro školství. Ale je to 14 let co nastupoval do školy.
@Menton děkuju moc..
Právě v tom mám problém seřadit to učení, ať to není hala bála, ale je toho tolik na co se zaměřit. Musím v tom mít systém třeba dva dny jedeme grafomotiku plus paměť pak zase něco jiného.
V to doufám, paní tak to je šikula, a porozumění má v norme?
Děláme co můžeme, ale přijde mi to prostě malo.. zařídila jsem mu ještě pohybový kroužek 23 začínáme. Chtěla jsem ještě takový,, běžný kroužek,, třeba výtvarnou a pod, ale asi by toho bylo už moc.
Má ještě plavání…buď jsem v práci nebo hledám učení a doma úklid vaření no je to mazec.
A jídlo? U nás jíme asi 8 jídel, pomazánky nechce suché pečivo s ní, je to s ním opravdu někdy oříšek 😃 ale milujeme ho nade vše na světě.
@Snopy123 píše: Více
A to měl prosím pěkně i asistenta?
Tak přesně to co popisujete čeká i nas, dneska měl logo- dělali nijaké obrázky jako postel- co se tak děje malý řekl spinká a hotov, podle Dr to musíme více rozvíjet odpočívá, atd.. říkám dobrý zaměřím se na to.
Každopádně moc ráda čtu tyhle příběhy ♥️ ať maturitu zvládne levou zadní budeme držet palce.
Jako že dítě v 5 letech nechápe pojem škola, pokud ji nikdy neviděl, nemá staršího sourozence je normální. Vezmi ho někam na DOD, ať vidí jak to třeba v té vaši aspoň vypadá.
Ale tedy za mě ho učit sedět tam a tak je zbytečné brzo. Že má ve škole tašku a penál k tomu dojdete časem …
Mně vždy AP říkala, že na nich je vidět, že jsou zvyklý pracovat, že to nemají zadarmo.
Tak jsem jí říkala ať dorazí k nám, až synek vzteky bude sešit házet do koše a ležet v afektu pod stolem. A ten druhý se v pondělí bude tvářit, že to písmenko nikdy neviděl, protože přes víkend zapomněl tahy písmen. ![]()
Příspěvek upraven 14.01.26 v 22:00
@Nikol25559 Jo oba celý první stupeň. Ten jeden tam má k tomu SPU, takže má IVP i na střední škole. Ten druhý už IVP na střední škole nemá.
Ona ta VD nezmizí, mají ji celý život. Jen se ji naučí kompenzovat. ![]()
Příspěvek upraven 14.01.26 v 22:01
@Nikol25559 zaměřila bych se na jednu oblast, to co ho momentálně nejvíc brzdí. Až zvládne, přidat další.
Pokud děláte neurovyvojovku, tak už bych toho moc nepřidávala, spíš něco pro rozvoj toho, co ho baví.
My neuro dělali až na ZS a měla jsem občas pocit, že jsme se vraceli zpátky do školky 😅
Přečti si nějaké knížky od Vingralkove.
Tam to má hezký popsané, v podstatě pokud to dítě brzdu nějaká oblast, tak ho to ve vývoji nepustí dál…
Já si taky v jeho 5,5 nedokázala představit školu.
Jo já si taky školu neuměla představit. Jako nebylo to jednoduché. I když my tam měli víc jiných problémů a třeba puberta byla jízda u jednoho. Ale to záleží i co dítě, povaha, atd…
A dneska si myslím, že ta společnost už je i jinde. O VD se ví, učitele mají zkušenost, atd..
Čeká mě to ještě jednou, až se dobereme k výsledku co vlastně má a nemá ADHD/spektrum/VD … A ono to půjde.
Ke čtení. Ten jeden se naučil číst genetickou metodou, ač ji prý VD nedoporučuji.
Já bych asi zpětně dala víc pozor na šikanu. Protože ač to vypadalo několik let že dobrý a říkala jsem se, že on se umí bránit opak byl pravdou, bohužel
A to v době kdy nejhorší roky byly za námi.