Předškolák - matematicky nadaný

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8647
3.12.21 17:25

A jinak teda je velkej rozdíl mezi tím, jestli dítě umí opravdu počítat nebo jen vyjmenovat číselnou řadu. Když mu řekneš 365 + 148, tak to spočítá? Ví, jestli je větší 627 nebo 749? Syn před nástupem do školy napočítal taky do 1000, ale sčítání a odčítání zvládal jen do 5. Uměl poznat i napsat tiskacim všechna pismena, ale slabiky z nich vytvořit neuměl. Nejlíp an tom byl se všeobecným rozhledem, logikou, celkově chapanim situací a jevů. Ovšem to mu je teď při učení čtení a psaní úplně k ničemu, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
3.12.21 17:33

Já si pod pojmem „počítá do tisíce“ představím, že třeba sečte 345 + 572. Jenom odříkat řadu čísel není přece počítání (i když u předškoláka to bude asi neobvyklé).

Sama mám dítě, které četlo (hláskovalo) už ve 3 letech, texty a dětské knihy četlo od 4 let. Přitom teď ve škole (3. třída) nijak neexceluje, i když vše tak nějak zvládá dle vzdělávacího plánu (učím ho doma). Maximálně ho dokopu, aby si udělal něco napřed v učebnicích pro svoji úroveň, třeba pro druhé pololetí, ale žádnou touhu po učení dopředu bohužel nemá.

V angličtině jsem mu nenápadně podstrčila učebnici Project 2, která je asi o 2 roky napřed (?), protože se k němu zatím nedonesla informace o tom, co dělají ve škole. Zvládá to v pohodě.

Mimochodem, v PPP mu vyšlo v testu IQ průměrné, což nerozporuji, ale přeci jen mám pocit, že průměrní vrstevníci jsou na tom trochu jinak. Ale dál to neřeším. Byli jsme tam vlastně primárně kvůli poruše pozornosti, s čímž nám pomohli (doporučení pro školu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 17:35
@Midaku píše:
A jinak teda je velkej rozdíl mezi tím, jestli dítě umí opravdu počítat nebo jen vyjmenovat číselnou řadu. Když mu řekneš 365 + 148, tak to spočítá? Ví, jestli je větší 627 nebo 749? Syn před nástupem do školy napočítal taky do 1000, ale sčítání a odčítání zvládal jen do 5. Uměl poznat i napsat tiskacim všechna pismena, ale slabiky z nich vytvořit neuměl. Nejlíp an tom byl se všeobecným rozhledem, logikou, celkově chapanim situací a jevů. Ovšem to mu je teď při učení čtení a psaní úplně k ničemu, že…

Ano, vím, že je to rozdíl. Tak trojciferné číslo mi nesečte, popravdě, to mám zpaměti problém i já. :P Větší/menší v pohodě, početní operace tak v rámci stovky. :nevim: Písmena se mu taky nechtějí spojovat. Nenutím mu to, ale zase, ráda bych ho rozvíjela, když vidím, že na to tu hlavu má. :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 17:47
@Manon_Anonyme píše:
Já si pod pojmem „počítá do tisíce“ představím, že třeba sečte 345 + 572. Jenom odříkat řadu čísel není přece počítání (i když u předškoláka to bude asi neobvyklé).

Sama mám dítě, které četlo (hláskovalo) už ve 3 letech, texty a dětské knihy četlo od 4 let. Přitom teď ve škole (3. třída) nijak neexceluje, i když vše tak nějak zvládá dle vzdělávacího plánu (učím ho doma). Maximálně ho dokopu, aby si udělal něco napřed v učebnicích pro svoji úroveň, třeba pro druhé pololetí, ale žádnou touhu po učení dopředu bohužel nemá.

V angličtině jsem mu nenápadně podstrčila učebnici Project 2, která je asi o 2 roky napřed (?), protože se k němu zatím nedonesla informace o tom, co dělají ve škole. Zvládá to v pohodě.

Mimochodem, v PPP mu vyšlo v testu IQ průměrné, což nerozporuji, ale přeci jen mám pocit, že průměrní vrstevníci jsou na tom trochu jinak. Ale dál to neřeším. Byli jsme tam vlastně primárně kvůli poruše pozornosti, s čímž nám pomohli (doporučení pro školu).

To je asi právě to, čemu bych se ráda vyhnula. Tvůj syn se vlastně o 2 roky pozdržel a zaseknul na tom, co už dávno uměl - čtení. A teď je z něj průměrňák. A to ještě, kdyby chodil do školy, je možné, že ho budou karát za to, že je moc napřed a nudí se. A když ho neuspokojí lekce o 2 napřed, zas tak chytrý vlastně není. :think: Trochu doufám v to, že s tím třeba umí na některých školách pracovat a ne jen člověka přesvědčit, že dítě je vlastně spíš divné a matka ambiciózní. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
8647
3.12.21 17:53
@Anonymní píše:
Ano, vím, že je to rozdíl. Tak trojciferné číslo mi nesečte, popravdě, to mám zpaměti problém i já. :P Větší/menší v pohodě, početní operace tak v rámci stovky. :nevim: Písmena se mu taky nechtějí spojovat. Nenutím mu to, ale zase, ráda bych ho rozvíjela, když vidím, že na to tu hlavu má. :think:

Objednej ho do té PPP, tam to nejlíp zhodnotí, mají na to příslušné testy. Ale ani ty nejsou úplně dokonale směřovat ne. Syn vyšel ve většině oblastí toho testu ve vysokém nadprumeru, v něčem v nadprumeru a jednu věc měl i v průměru. A teď v první třídě je sice na nektere veci nejlepší, ale jsou i veci, kde je nejhorší. On má hlavu na ty všeobecné věci, které se mu ale v té první třídě jaksi nehodí. Tam musí dle plánu psát, číst a počítat. Nějaké samostatné myšlení není potřeba.

A k tomu tvému dalšímu příspěvku… to záleží na učitelce. Synovi je perfektní. Mezi učením 1 + 3 si s ním povyklada o nekonecnosti vesmíru, domu mu píše různé lístečky s nazvama počítačových programů nebo písniček, co ve škole dělají a používají, dává mu úkoly napřed, když zrovna dělají něco, co on umí… prostě žádný papír na něj nepotřebuje a ani si nemyslím, že by on nějak intelektuálně stradal a někdo ho zadupaval nebo si myslel něco o ambiciózní matce.. ale můžeš taky narazit na učitelku, která mu úkol navíc nedá, diskutovat s ním nebude, bude s eho snažit nacpat do škatulky k ostatním… pak je na místě zajistit mu ten rozvoj jinak, bud vy doma, v kroužku,…nebo na učitelku nastoupit s papírem z PPP. Ale jak jsem už několikrát psala, běžte na to PPP, pak uvidíš, jeslti je fakt nadanej, nebo ho prostě prostě bavi matika. Pak počkej, jak to bude vypadat ve škole, jestli se třeba třeba tomu průměru nehodí sám, to je fakt víc než častý, tak abys pak nebyla zklamaná nebo překvapená. Já jsem upřímně nečekala, že syn bude v něčem nejhorší nebo že něco budeme muset hodně trénovat, jemu šlo vždy všechno samo a hned.. a jak rychle jsem vystrizlivela :mrgreen: je prosinec a z našeho nadaneho superkluka je šikovnější prumernak…

Příspěvek upraven 03.12.21 v 18:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55963
3.12.21 18:00
@Anonymní píše:
To je asi právě to, čemu bych se ráda vyhnula. Tvůj syn se vlastně o 2 roky pozdržel a zaseknul na tom, co už dávno uměl - čtení. A teď je z něj průměrňák. A to ještě, kdyby chodil do školy, je možné, že ho budou karát za to, že je moc napřed a nudí se. A když ho neuspokojí lekce o 2 napřed, zas tak chytrý vlastně není. :think: Trochu doufám v to, že s tím třeba umí na některých školách pracovat a ne jen člověka přesvědčit, že dítě je vlastně spíš divné a matka ambiciózní. :nevim:

Vyniká v něčem jinem? Hele, můj četl od 5,plynule, šachy od 4. Je chytrej, učitelky to říkaly celou školu. Teď maturuje, to, co ho bavilo, několikrát změnil. Takových děti je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16091
3.12.21 18:02
@Anonymní píše:
Jejda, z téhle úloh jsem měla noční můry i při přijímačkách na vysokou. :lol: Jako já z něj nechci dělat nějakého génia, kdoví, jestli to neumí půlka jeho ročníku. Ale běžně v obchodě hlásí, kolik mi vrátí, když platím bankovkou, za kolik dnů budou Vánoce, když je 2.,3., aniž by to někde složitě hledal, rozloží 10 na 3,3,4… prostě mi připadá, že to není jenom zopakování řady číslovek a že by to ještě pár let klidně nemusel umět. :nevim:

Máš šikovné dítě, ale talent vypadá opravdu jinak. Máme takového malého génia v okolí, v předškolním věku už jel mocniny a chápal rovnice (což jako nahrazení konkrétních čísel něčím abstraktním a spočítat to, to mi hlava nebrala), odvozoval si i základní fyzikální zákony. Po poradě mu našli školu, kde začal chodit na matiku o dost ročníků výš (tuším, že první rok spojil třetí a čtvrtou, kvůli sjednocení názvosloví, aby se naučil konkrétní pojmy k tomu, co si sám osvojil, ale neuměl to pojmenovat, a pak už jel snad s druhým stupněm, ve třetí třídě už měl i fyziku apod., ale konkrétně nevím, možná kecám).
Můj syn šel loni do školy, sčítal a odčítal do stovky s přehledem, četl, přesto se nenudil. Dcera mi šla do školy letos, ta čte od 4 let, zhruba v té době sčítala a odčítala asi do dvaceti, teď už dává i vyšší čísla (podle her, které hrajeme). Bylo jí 6 na konci července a je mrňavá, takže moc nepřipadalo v úvahu předčasné zaškolení, i když mi ve školce říkali, že by mohly jít obě děti do školy najednou, kdyby byla dcerka trošku starší. No a přestože ona si před spaním každý den přečte kapitolu z knížky a děti teprve jedou první slova, tak se taky ve škole nenudí. Číst si může svoje příběhy, soustředí se na precizní vybarvování, paní učitelka rozvěsuje po třídě různé básničky, které se dcera učí nazpaměť, a vždycky, když všechny umí, tak jí to učitelka vymění, aby se zase měla kam zakoukat :lol:
Ale obě moje děti jsou jen moc šikovné, ale tím, že známe to opravdu talentované dítě, tak by mě ani nenapadlo chtít věci jako absolvování předmětu ob ročník apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
3.12.21 18:10
@Anonymní píše:
To je asi právě to, čemu bych se ráda vyhnula. Tvůj syn se vlastně o 2 roky pozdržel a zaseknul na tom, co už dávno uměl - čtení. A teď je z něj průměrňák. A to ještě, kdyby chodil do školy, je možné, že ho budou karát za to, že je moc napřed a nudí se. A když ho neuspokojí lekce o 2 napřed, zas tak chytrý vlastně není. :think: Trochu doufám v to, že s tím třeba umí na některých školách pracovat a ne jen člověka přesvědčit, že dítě je vlastně spíš divné a matka ambiciózní. :nevim:

Já právě taky nevím, třeba je fakt průměrný a jen díky tomu, že ho doma nechám dělat si co chce, až na nutné a nekompromisně požadované minimum (co se týče školy), tak je napřed o dva roky aspoň v té angličtině, která ho zajímá a učí se ji sám. Na druhou stranu, kdyby byl skutečně tak výjimečně chytrý, jak jsem si myslela v jeho 4 letech, tak by na tom byl možná mnohem lépe i v ostatních předmětech a měl by vnitřní motivaci se učit dopředu (jak píšeš). Což se jaksi neděje. V tomto nám bohužel profesionálové moc nepomohli :think:

Já si osobně myslím, že kdybych s ním denně dřela matematiku hodinu namísto obvyklých 15 min, byl by za chvíli také o rok nebo 2 napřed (teď je na úrovni konce 2. pololetí pro svoji třídu). Ale nechce se mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16091
3.12.21 18:17
@Anonymní píše:

Díváš se na to chybně. Každé dítě má jiné časové okno, kdy se mu něco lehce učí. Ale to, že se někdo naučí číst třeba ve 4 letech, ještě neznamená, že by v 6 letech mělo umět vyjmenovaná slova a další věci, které se učí ve třetí (když číst se učí v první). Prostě to, že to dítě něco zvládne dříve, mu ještě neurčuje povinnost a ani chuť se od toho odpíchnout a jet jako stroj.
Když se někdo naučí jezdit na kole, tak taky přeci není povinnost tu dovednost rozvíjet za každou cenu a učit se jezdit bez rukou, přeskakovat s kolem kanály apod.
Syn umí počítat lépe než ostatní děti ve třídě, ale proč by tedy měl za každou cenu v té matice jet pořád dál a dál napřed, když ten čas může věnovat třeba hlavolamům, hrám, prostě tomu, co uzná za vhodné? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10885
3.12.21 18:24

Nemá žádný talent na čísla, to by vypadalo jinak. Dceru mám na výběrové škole a věř, že by si tam s tím co popisuješ ani neškrtl. Možná má v sobě nějakou logickou posloupnost, ale tu má i nase 4 leta. Když ji dobře navedu, tak do 1000 napočíta taky. Na to stačí pochopit počítání do 100. A hodiny jí naučila starší dcera, protože do ní pořád něco hučí.
Mimochodem, jak víš, že dobře rozkládá čísla, kdyz ani nevíš, co se v první třídě dělá? Ještě být tebou si ujasnim pojmy jako znalost, schopnost a dovednost. Pokud možno to nezaměňuj, to není to stejné. Spíš budeš mít kluka klasicky s nějakým ADHD potvrzením, pokud nedokáže být v klidu a soustředit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 18:27

Já to zas vemu opačně…syn teď téměř 6 let, předškolák. Od malicka ve všem napřed-hodně brzy mluvil, v necelých 2 letech uměl 25 básniček zpaměti, v necelých 3 letech R, Ř, ve 3 jezdil na kole, ve 3 znal abecedu, všechna písmena, zajímal se o vesmír, lidské tělo, skládal 200 puzzle úplně sám. Byl v okolí takový „nejsikovější“
Myslela jsem si, že bude nadaný a v ničem nebude problém. Teď jako předškolák - má potíže s úkoly, nechápe posledním písmena ve slově, prostě to neslyší. Zadaný úkol hned nepochopí, začne plakat a nechce ho dělat. Dokonce uč. mluvila o odkladu. Jsem z toho rozčarovana a jak byl oproti všem napřed, teď je spíš průměr.
I pomalejší děti zvládaji předškolní úkoly lépe. :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 18:43
@Trojlístek píše:
Nemá žádný talent na čísla, to by vypadalo jinak. Dceru mám na výběrové škole a věř, že by si tam s tím co popisuješ ani neškrtl. Možná má v sobě nějakou logickou posloupnost, ale tu má i nase 4 leta. Když ji dobře navedu, tak do 1000 napočíta taky. Na to stačí pochopit počítání do 100. A hodiny jí naučila starší dcera, protože do ní pořád něco hučí.
Mimochodem, jak víš, že dobře rozkládá čísla, kdyz ani nevíš, co se v první třídě dělá? Ještě být tebou si ujasnim pojmy jako znalost, schopnost a dovednost. Pokud možno to nezaměňuj, to není to stejné. Spíš budeš mít kluka klasicky s nějakým ADHD potvrzením, pokud nedokáže být v klidu a soustředit se.

Nevím, proč se do mě tady obouváš, slušně se ptám, jaké jsou možnosti, nedělám tu ze svého dítěte poloboha. Ne, fakt nemám nastudované osnovy každé třídy a terminologii PPP. Proč. Prostě informuju, jaké dítě je a nevidím důvod, proč ho nerozvíjet. Když tu měl kamarády ze školky, co měli problém s klasickou kostkou na Člověče a on mi bez problémů hlásí, kolik mi má vrátit pokladní do pětistovky, tak mi to nepřišlo úplně srovnatelné a nechtěla bych ho nechat zakrnět, protože bude celou první třídu ukazovat na prstech 2+3. S ADHD to souvisí jak? Někdo říkal, že se není schopný soustředit? 8o

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 18:46

Ja mam zase opacnou zkusenost. Syn ve vsem pozadu, diagnoza dysfazie, v predskolacich mi ve skolce zastupkyne rekla, ze takove deti se driv davaly do pomocne a ze zvlada vsechny potrebne predskolni dovednosti jen proto, ze jsem ho to naucila. Druha ucitelka zase rikala, ze se ji zda chytry, ze na to, jak je pozadu, ma zajimave postrehy. Ucitelka v nulte tride mi rekla, ze by syn mel jit do specialni skoly, ale jeji mineni u me nemelo velkou vahu. Ocekavala jsem potize, ale syn udelal velky skok, cetl mezi prvnimi, ted ve druhe tride patri k nejlepsim z matematiky, a to se s nim uz moc neucim. Tim chci rict, ze bych vyckala s nejakymi opatrenimi pro nadane deti az do vyssich trid, do te doby muze byt vyvoj dost nerovnomerny. Anonym kvuli synovi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 18:48

Pockala bych do druhe nebo treti tridy, pak budes vedet vic a synovi nic neutece.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 18:48
@zrcadlo píše:
Díváš se na to chybně. Každé dítě má jiné časové okno, kdy se mu něco lehce učí. Ale to, že se někdo naučí číst třeba ve 4 letech, ještě neznamená, že by v 6 letech mělo umět vyjmenovaná slova a další věci, které se učí ve třetí (když číst se učí v první). Prostě to, že to dítě něco zvládne dříve, mu ještě neurčuje povinnost a ani chuť se od toho odpíchnout a jet jako stroj.
Když se někdo naučí jezdit na kole, tak taky přeci není povinnost tu dovednost rozvíjet za každou cenu a učit se jezdit bez rukou, přeskakovat s kolem kanály apod.
Syn umí počítat lépe než ostatní děti ve třídě, ale proč by tedy měl za každou cenu v té matice jet pořád dál a dál napřed, když ten čas může věnovat třeba hlavolamům, hrám, prostě tomu, co uzná za vhodné? :nevim:

A proč by se dítě nemohlo rozvíjet dál? To je strašně krátkozraké. Když se naučí jezdit na tom kole, taky nebude další rok jezdit s pomocnými kolečky 2 metry po chodníku, protože stejně starý Pepíček to tak dělá. Stejně tak s těmi školními dovednostmi. Když vidím, že na to tu hlavu má a zajímá se, tak mu přece neřeknu - přesáhl jsi osnovy 1. třídy, bohužel teď musíš půl roku počítat jen do 5, protože tvoji vrstevníci to tak dělají, respektuj to. 8o

Příspěvek upraven 03.12.21 v 18:52

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí