Předškolák - matematicky nadaný

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.12.21 13:42

Předškolák matematicky nadaný

Syn je nyní předškolák, nijak ho nedrilujeme, ale sám se hodně ptá na matematiku a chápe to „na první dobrou“. Už tak rok poznává hodiny, počítá do tisíců, chápe matematické operace, rozkládá čísla, ptá se na procenta apod. V ostatních dovednostech je takový průměr, ale třeba písmena pozná a dál se o ně nezajímá, nečte. Je jeden z nejmladších předškoláků, asi by i šel o rok později, ale určitě ho do školy dát chceme. Nechci z něj dělat nějakého Einsteina, ale obávám se, že jestli se v první třídě učí počítat do 10, že bude zbytečně zlobit a akorát bude ještě doplácet na to, že mu to jde. Navíc máme poměrně daleko nějaké větší město, takže výběr škol není valný. Napadá vás, jak takovou situaci řešit? Existují třeba už od první třídy nějaké výběrovky? Nebo to nechat být a spoléhat, že bude mít dobrou učitelku? :nevim: Děkuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10461
3.12.21 13:55

Existují školy, i státní, se třídami pro nadané děti, kde mohou děti např. individuálně docházet na určitě předměty do vyšších ročníků. Nebo můze škola vytvořit individuální program. Otázka je, jestli by nějaká taková škola pro vás byla dostupná.
Druhá otázka je, jak se tvoje dítě bude vyvíjet. Může se stát, že v té matematice bude nadaný dlouhodobě. Ale může se taky stát, že je to pouze dočasný nerovnoměrný vývoj, který se časem srovná do průměru. Mám v okolí dva takové případy. Jedno dítě je celkově nadprůměrné, obzvlášť v matematice. Nejvíc markantní to bylo právě v předškolním věku a první, druhé třídě. Pak se vývoj začal zpomalovat a dítě začíná klesat do průměru (rozuměj, stále je chytré, ale tak nějak v rámci normy). Druhé dítě mělo ve školkovém věku až „autistickou“ zálibu v matematice, násobení, číselné řady, počítáním matematických příkladů se dokonce uklidňoval. Mluvení a sociální dovednosti byly naopak podprůměrné. Kolem 5. roku se se hodně rozmluvil a i ty sociální dovednosti šly hodně nahoru, zároveň s tím ale šly dolů matematické dovednosti a zájem o matematiku celkově upadl. Jak rodiče ještě před rokem nastudovávali různé alternativní způsoby vzdělávání, tak teď to vypadá, že půjde nejspíš do úplně normální třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8645
3.12.21 14:12

Jsou školy pro nadané děti, jsou školy se speciálními třídami, existuje IVP… těch možností je spousta. Ale pro všechny potřebujete papír z PPP, kde vám nadání potvrdí. A vzhledem k čekáním lhutam bych se tam objednala ihned. A taky bych se předčasné neradovala. Máme taky nadané dítě, aktuálně v první třídě, a nějak se to jeho nadání přestalo projevovat :mrgreen: ale on nemá nadání na žádný konkrétní predmet, má výborné logické myšlení, všeobecný přehled, úsudek…je prostě celkově někde jinde než vrstevníci, ale to vůbec neznamená, že by líp četl nebo psal. Líp akorát počítá, ale na známkách se to stejen neprojevuje, protože mu to kazí soustředění a taky jeho tvrdá palice. Jedno cvičení třeba napsal čísla, která ho zrovna napadla, protože ho to nudilo a chtěl to mít rychle hotový, aby si mohl jít „sepisovat“ jízdní řády, to miluje. Proste ve školce vynikal, teď se to ztrácí, protože má špatnou pozornost a taky proto, že všechno, co uměl, se naučil sám, kdežto teď musi učit hromadné a podle učitelky, rozvrhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8645
3.12.21 14:15

@Hoa Mai ano, my se synem máme úplně stejnou zkušenost. V 5 letech potvrzené nadání, teď v 7 se řítí k průměru. Pořád je napřed, v lecčems šikovnější než zbytek třídy dohromady, ale už to není takový rozdíl, jak ve školce. A jsou hlavně i věci, co mu dost dělají potíže. Jak jsem čekala, že zrovna u něj dáme první třídu s prstem v nose, tak ani omylem.. má to takhle prý spousta dětí. I můj bratr byl to stejný, on tedy nakonec šel pod průměr, maturitu má na druhý pokus… tak snad syn až tak dolů nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
3.12.21 14:27

Kluka mám teď už na střední, takže už je to spousta let, co byl v první třídě. ale vím, že měl spolužáka, který na matiku chodil o ročník výš. musela jsem kvůli tomu koupit synovi učebnice i pro vyšší ročník, protože se s tím klučinou předháněli v počítání, ale dál jsem nesledovala, jak to s ním bylo :nevim: nicméně jde určitě dohodnout nějaký individuální plán, který může spočívat třeba právě ve výuce s vyšším ročníkem.

každopádně pokud to chceš řešit, objednej do pedagogicko-psychologické poradny. jednak by tě tam měli nasměrovat, co a jak dál a jednak školy beztak doporučení z poradny chtějí (nebo asi tedy spíš formálně potřebují).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 14:37

Děkuji všem. Já si právě myslím, že to bude dost podobné, jako píše @Midaku - on má výborné logické schopnosti, všeobecný přehled pochytává od nás, zajímá se o tu matiku. Ale jinak je šíleně tvrdohlavý a nezabaví ho skoro nic. Takže když si představím, jak se celou první třídu skládají písmenka, píšou šneci do písanky a počítá do pěti, „protože to paní učitelka řekla“ - tak mi jednak přijde, že to ty chytřejší prostě znudí a degraduje a druhak, že o to víc zlobí, protože je to nebaví. :nevim: Zkusím asi nejdřív tu PPP. Chodit na matiku o ročník výš mi přijde jako dobrý nápad. ;)

• Citovat
  • Upravit
5283
3.12.21 14:49

Nemám žádnou radu, ale strašně mě pobavila zmínka, že napočítá do tisíce. To se dá někdy vydržet?? Já mám dost, když dítě v autě počítá do stovky :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14573
3.12.21 15:24

Stačí se domluvit s paní učitelkou, aby na nej ve výuce občas myslela, netřeba hned běhat do PPP. A navíc je to otázka, zda umi jen počítat v řadě nebo i řešit úlohy. A ty můžou byt těžší, i když se tam počítá do desíti nebo stovky, leckdy si ani dospělí neví rady :lol:

Jeden devítiletý chlapec se mě kdysi zeptal, kolik je mi let? Tak jsem řekla “až ti bude dvakrát tolik, kolik je mně teď, tak mi bude 75”. Kolik mi tehdy bylo? Pak přišel, a ze rodiče taky neví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 16:51
@Semtex píše:
Stačí se domluvit s paní učitelkou, aby na nej ve výuce občas myslela, netřeba hned běhat do PPP. A navíc je to otázka, zda umi jen počítat v řadě nebo i řešit úlohy. A ty můžou byt těžší, i když se tam počítá do desíti nebo stovky, leckdy si ani dospělí neví rady :lol:Jeden devítiletý chlapec se mě kdysi zeptal, kolik je mi let? Tak jsem řekla “až ti bude dvakrát tolik, kolik je mně teď, tak mi bude 75”. Kolik mi tehdy bylo? Pak přišel, a ze rodiče taky neví :lol:

Jejda, z téhle úloh jsem měla noční můry i při přijímačkách na vysokou. :lol: Jako já z něj nechci dělat nějakého génia, kdoví, jestli to neumí půlka jeho ročníku. Ale běžně v obchodě hlásí, kolik mi vrátí, když platím bankovkou, za kolik dnů budou Vánoce, když je 2.,3., aniž by to někde složitě hledal, rozloží 10 na 3,3,4… prostě mi připadá, že to není jenom zopakování řady číslovek a že by to ještě pár let klidně nemusel umět. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.21 16:53
@vertunka píše:
Nemám žádnou radu, ale strašně mě pobavila zmínka, že napočítá do tisíce. To se dá někdy vydržet?? Já mám dost, když dítě v autě počítá do stovky :lol: :lol: :lol:

U 358 vypínám poslech, ale asi to dá. :lol:

• Citovat
  • Upravit
751
3.12.21 16:57

Syn celou první třídu chodil do druhé třídy na čtení. Učitelka z druhé třídy chtěla aby chodil do třetí, syn už chtěl zůstat v druhý třidě. Oproti tomu matematika spíš takový průměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55939
3.12.21 17:03

Kluk v 1. Třídě vyhrál klokana, četl Verneovky. Od té doby má zájmy jinde. Dostával jiné ulohy a během čtení si četl své knihy. A hrál šachy s gymplakama, v té první:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1001
3.12.21 17:03
@Anonymní píše:
Děkuji všem. Já si právě myslím, že to bude dost podobné, jako píše @Midaku - on má výborné logické schopnosti, všeobecný přehled pochytává od nás, zajímá se o tu matiku. Ale jinak je šíleně tvrdohlavý a nezabaví ho skoro nic. Takže když si představím, jak se celou první třídu skládají písmenka, píšou šneci do písanky a počítá do pěti, „protože to paní učitelka řekla“ - tak mi jednak přijde, že to ty chytřejší prostě znudí a degraduje a druhak, že o to víc zlobí, protože je to nebaví. :nevim: Zkusím asi nejdřív tu PPP. Chodit na matiku o ročník výš mi přijde jako dobrý nápad. ;)

Prosím tě, a jak jsi přišla na to, že se celou první třídu píšou šneci do písanky a počítá do 5? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 17:07
@MiaBea píše:
Prosím tě, a jak jsi přišla na to, že se celou první třídu píšou šneci do písanky a počítá do 5? :think:

Tak samozřejmě obrazně. Jinak teda vlastní vzpomínky a několik známých učitelek. :think: Nevím no, samy říkají, že ty děti, co to umí, se nudí a ty, které těžko chápou, nestíhají. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
8645
3.12.21 17:20
@Anonymní píše:
Tak samozřejmě obrazně. Jinak teda vlastní vzpomínky a několik známých učitelek. :think: Nevím no, samy říkají, že ty děti, co to umí, se nudí a ty, které těžko chápou, nestíhají. :nevim:

Syn teď čte slova a vety z písmen A, E, I, O, U, M, L, P, T, S. Malá, velká, tiskaci i psací. V matice sčítají a odcitaji do 7, dělají dočítání a porovnávání. Píšou psací m, l, e, a, i, u. Už i napojujou. A určitě jsou i třídy, kde jedou rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí