Předškolák - matematicky nadaný

Napsat příspěvek
Velikost písma:
473
3.12.21 18:50
@Anonymní píše:
Nevím, proč se do mě tady obouváš, slušně se ptám, jaké jsou možnosti, nedělám tu ze svého dítěte poloboha. Ne, fakt nemám nastudované osnovy každé třídy a terminologii PPP. Proč. Prostě informuju, jaké dítě je a nevidím důvod, proč ho nerozvíjet. Když tu měl kamarády ze školky, co měli problém s klasickou kostkou na Člověče a on mi bez problémů hlásí, kolik mi má vrátit pokladní do pětistovky, tak mi to nepřišlo úplně srovnatelné a nechtěla bych ho nechat zakrnět, protože bude celou první třídu ukazovat na prstech 2+3. S ADHD to souvisí jak? Někdo říkal, že se není schopný soustředit? 8o

Možná si tě spletla se mnou. Dítě s poruchou pozornosti v této diskuzi mám já. Asi nečetla dost pozorně (taky se mi to někdy stává, diagnózu nemám :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56102
3.12.21 19:02
@Anonymní píše:
A proč by se dítě nemohlo rozvíjet dál? To je strašně krátkozraké. Když se naučí jezdit na tom kole, taky nebude další rok jezdit s pomocnými kolečky 2 metry po chodníku, protože stejně starý Pepíček to tak dělá. Stejně tak s těmi školními dovednostmi. Když vidím, že na to tu hlavu má a zajímá se, tak mu přece neřeknu - přesáhl jsi osnovy 1. třídy, bohužel teď musíš půl roku počítat jen do 5, protože tvoji vrstevníci to tak dělají, respektuj to. 8oPříspěvek upraven 03.12.21 v 18:52

Ale není to tak. Stačí se domluvit s učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 19:11
@jkra píše:
Ale není to tak. Stačí se domluvit s učitelkou.

No, tak budu doufat, že bude mít nějakou dobrou.

• Citovat
  • Upravit
8742
3.12.21 19:13

Ty osnovy první třídy by sis ale možná nastudovat měla. Pořád to tu opakujes, ale ses dost mimo obraz. Už jsem ti tu psala, co syn zrovna dělá v té první třídě. Jasně, že pokud má zajem, je vhodné ho rozvíjet, ale tak, jak chce on. Ne tak, jak si rodič mysli, ze by bylo vhodné. My jsme syna taky chteli rozvíjet, našla jsem kroužky pro předškoláky, kroužky matiky, logiky, šachy, hlavolamy, křížovky, sudoku,.. a on si vybral vytvarku. No tak chodí na vytvarku. Doma mu trpělivě odpovídám na všechny dotazy, stejně tak učitelka ve škole, máme encyklopedie, čteme i z netu…prostě všechno, co ho zajímá, mu řeknu. Ale jen doma. Nějaké cílené rozvíjení neprobíhá. Je to malý dítě učit se bude následujícíchnoho let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56102
3.12.21 19:17

Zkuste šachy. pamatuju, když přijel z turnaje v první třídě, že vyhrál nad gymplakem:). Ale šachy těm chytrým dětem jdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
3.12.21 19:37
@Anonymní píše:
A proč by se dítě nemohlo rozvíjet dál? To je strašně krátkozraké. Když se naučí jezdit na tom kole, taky nebude další rok jezdit s pomocnými kolečky 2 metry po chodníku, protože stejně starý Pepíček to tak dělá. Stejně tak s těmi školními dovednostmi. Když vidím, že na to tu hlavu má a zajímá se, tak mu přece neřeknu - přesáhl jsi osnovy 1. třídy, bohužel teď musíš půl roku počítat jen do 5, protože tvoji vrstevníci to tak dělají, respektuj to. 8oPříspěvek upraven 03.12.21 v 18:52

Každá příčetná učitelka má pro tyto děti nějaké věci navíc, typicky třeba pyramidy k doplňování. Ale neznamená to, že by měla vymýšlet individuální plán nebo posílat dítě hned o ročník(y) výš, to se týká opravdu jen těch výjimečně talentovaných.
Syn třeba profituje z toho, že z matiky nemá domácí úkoly, protože jakmile učitelka řekne např. „cvičení číslo 2 uděláte za domácí úkol“, tak než si to ostatní poznačí, tak on to spočítá. No a doma místo úkolu můžeme hrát třeba deskovku, ve které počítá složitější čísla a během které vlastně spočítá mnohem víc příkladů, než počítají ostatní za ten úkol.
Takže ne, ty mu neřekneš „musíš počítat jen do pěti“, ale řekneš mu „ostatní děti ve třídě potřebují nejdřív trénovat to počítání do pěti, ale koupila jsem ti sešit sudoku nebo sešit plný složitějších příkladů a můžeme poprosit paní učitelku, aby sis mohl po hotových úkolech počítat toto“.
Moje dcera čte plynně už dva roky, je prvňačka a čte si každý den několik stránek, a přesto když mají děti za úkol přečíst pár jednoduchých slov ve Slabikáři, tak ji to nechám přečíst taky, a svou knížku si jde číst až potom. Chci, aby dělala všechno, co ostatní děti, aby plnila úkoly (přestože jsou z určitého úhlu pohledu „pod její úroveň“), a aby se i naučila být trpělivá vůči těm pomalejším. Protože šikovné děti se s tímto prostě potkávat budou, budou muset dělat něco, co zvládnou levou zadní, ještě několik let (než přijdou pořádné výzvy). A ty zdravé návyky práce se tvoří právě v té první třídě.
Dítě učením ve škole stráví v první třídě většinou denně pouze 4×45minut, toho času, kdy se může rozvíjet, je kolem ještě dost a dost a rodiče se mohou realizovat. Takže to, že těch 45min. matematiky bude počítat 2+3 ho fakt negativně neovlivní.
Není to tak, že v tom příměru s kolem bude jezdit s pomocnými kolečky, ale holt občas počká u stromu, než ho ostatní dojedou, a zatímco jiní budou nad kopcem sotva popadat dech, tak on si to vyšlápne bez únavy a doma si pak dá sám dalších dvacet kilometrů v rychlejším tempu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 19:40
@Anonymní píše:
Syn je nyní předškolák, nijak ho nedrilujeme, ale sám se hodně ptá na matematiku a chápe to „na první dobrou“. Už tak rok poznává hodiny, počítá do tisíců, chápe matematické operace, rozkládá čísla, ptá se na procenta apod. V ostatních dovednostech je takový průměr, ale třeba písmena pozná a dál se o ně nezajímá, nečte. Je jeden z nejmladších předškoláků, asi by i šel o rok později, ale určitě ho do školy dát chceme. Nechci z něj dělat nějakého Einsteina, ale obávám se, že jestli se v první třídě učí počítat do 10, že bude zbytečně zlobit a akorát bude ještě doplácet na to, že mu to jde. Navíc máme poměrně daleko nějaké větší město, takže výběr škol není valný. Napadá vás, jak takovou situaci řešit? Existují třeba už od první třídy nějaké výběrovky? Nebo to nechat být a spoléhat, že bude mít dobrou učitelku? :nevim: Děkuji za reakce.

Já vím, že je to děs, ale hrozně Vám závidím, fakt v dobrém. U nás to bude o speciálce a pak, kdo ví :-(

• Citovat
  • Upravit
30937
3.12.21 19:45

Syn sam od sebe zacal cist pred 5.narozeninami. Aktualne ve 2.tr. uz zadny naskok nema. Jedine, v cem stale vynika, jsou znalosti prirody, v tom je lepsi nez ucitelka (to i starsi dcera). Starsi dcera naopak do 1.tridy sla s hrubou znalosti velkych pismen, nedokazala odeslechnout posledni pismeno ve slove, na zacatku druhe tridy si uz sama cetla Harryho Pottera, to by kdysi „zazracny“ syn nedal zatim ani omylem. Takze bych se tim moc nestresovala. Muzete to urcite sami podporovat, ale za rok, za dva muze byt vsechno jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10981
3.12.21 19:51

To vzniklo z tvé dedukce, že bude zlobit. Tak jsem si udělala taky takovu dedukci. Ne teď, vážně, asi jsen se fakt přehlédla, jak tady jedna uživatelka psala.
Ale pořád nechápeš, že se opakuješ. Třeba opravdu bude kluk chytřejší, ale strašně na to tlačíš a tím, že nemáš přehled o pojmech, které s tím souvisí, tak pleteš páté přes deváté a kluk opravdu nedělá nic extra mimořádného. To by se opravdu projevilo jinak. A nikdo se do tebe neobouvá. Ono mít nadané dítě není neco, co bys úplně chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
3.12.21 19:54
@Hobitka píše:
Syn sam od sebe zacal cist pred 5.narozeninami. Aktualne ve 2.tr. uz zadny naskok nema. Jedine, v cem stale vynika, jsou znalosti prirody, v tom je lepsi nez ucitelka (to i starsi dcera). Starsi dcera naopak do 1.tridy sla s hrubou znalosti velkych pismen, nedokazala odeslechnout posledni pismeno ve slove, na zacatku druhe tridy si uz sama cetla Harryho Pottera, to by kdysi „zazracny“ syn nedal zatim ani omylem. Takze bych se tim moc nestresovala. Muzete to urcite sami podporovat, ale za rok, za dva muze byt vsechno jinak.

To je přesně to, co jsem psala. Každé dítě má prostě ten svůj čas jindy, ale neznamená to, že od té doby to půjde už lineárně pořád nahoru a pořád nad ostatními.
Ten rozdíl se může prohlubovat, ale může se i setřít, a nemusí to vůbec znamenat, že to v tom dítěti zabila škola. To jsem slyšela už od jedné učitelky taky, že si jí rodiče stěžovali, že počítáním příliš jednoduchých úkolů to dítě zakrnělo a teď mu to nejde :lol: Odmítli si připustit, že prostě to dítě zase tak nadané není, že se jen naučilo určité věci dřív než vrstevníci, ale oni ho pak dohnali a velká část i předehnala. Někteří lidé to pořád berou tak, že když něco dítě zvládne brzy, tak od té doby mu to musí jít jako po másle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
3.12.21 20:11
@Semtex píše:
Stačí se domluvit s paní učitelkou, aby na nej ve výuce občas myslela, netřeba hned běhat do PPP. A navíc je to otázka, zda umi jen počítat v řadě nebo i řešit úlohy. A ty můžou byt těžší, i když se tam počítá do desíti nebo stovky, leckdy si ani dospělí neví rady :lol:Jeden devítiletý chlapec se mě kdysi zeptal, kolik je mi let? Tak jsem řekla “až ti bude dvakrát tolik, kolik je mně teď, tak mi bude 75”. Kolik mi tehdy bylo? Pak přišel, a ze rodiče taky neví :lol:

Matika mi nikdy moc nesla a premyslim tady, nad tvym prikladem a bude to asi trapas, ale, bylo ti tenkrat 28 let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 20:44
@Anonymní píše:
Já vím, že je to děs, ale hrozně Vám závidím, fakt v dobrém. U nás to bude o speciálce a pak, kdo ví :-(

Treba ne, o mem synovi taky obcas nejaka ucitelka rekla, ze by to videla na specialku, a je ve 2. tride a skola mu jde, patri k nejlepsim ve tride, i kdyz je trochu svuj, ale ma tam i kamarada.

• Citovat
  • Upravit
14611
3.12.21 20:59
@karinka píše:
Matika mi nikdy moc nesla a premyslim tady, nad tvym prikladem a bude to asi trapas, ale, bylo ti tenkrat 28 let?

Jojo :palec: ;) prej ze matika nesla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
3.12.21 21:08
@Semtex píše:
Jojo :palec: ;) prej ze matika nesla :lol:

Jee, to jsi mi udelala radost. Matika mi fakt nejde, ta logika, mi chybi. Vsak jsem se tu s tim trapila dost dlouho, coz by prunerne chytry clovek, uhodl max do 5 minut

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.21 22:56
@Anonymní píše:
Já vím, že je to děs, ale hrozně Vám závidím, fakt v dobrém. U nás to bude o speciálce a pak, kdo ví :-(

Držím vám palce, aby to dopadlo co možná nejlépe. Kdoví, třeba vás jednou hodně překvapí. :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML