Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@MartinKa36 syn v PT hodně trénoval sluchovou analyzu. Pred vstupem do prvni třídy dokazal určit prvni, posledni hlasku. Hlaskovat slova i skladat „roboti rec“ zpět do slov. Hrat si se slovy a menit v nich hlasky jen sluchem. O prázdninách, pred nastupem do prvni třídy, si byl uz schopný po písemenkach ledacos přečíst. Od zari v prvni tride, cist se uci slabikovanim a nemel sebemenší problem na tuto metodu přejít. Cte pomerne pěkně, slabiky vidi pekne, hlaskovani je pro nej s
oporou a kontrolou, kdyz narazi na složitějším slovo, ale slabikovani je pro nej rychlejší forma cteni. Diagnostikovana VD expresívní, kvuli ktere ted odklad mel.
Mladsi syn bude mit sest v kvetnu a jedeme stejnou hravou formou sluchovou analyzu slov co delal starsi v PT, pomalu a krasne mu to naskakuje. A zacina skladbu slov krasne sluchem slyset a rozkládat.
Jinak v SPC po něm chtěli sluchovou analyzu a syntézu, kdyz jsme byli v lednu na posouzeni skolni zralosti
tam samozdrejme pohorel.
Příspěvek upraven 22.12.19 v 22:55
@123Soňa Děkuju. Jsem ráda, že to tak má víc dětí. U starších jsem to nezažila, už jako předškoláky je moc bavilo hrát slovní fotbal a hláskování jim vůbec problém nedělalo
@MartinKa36 Sfumato ani genetická meteoda u nás na škole asi nehrozí. Máme tu jen vesnickou malotřídku, učitelka prvnňáků je v důchodovém věku, není ani kvalifikovaná pedagožka - kvalifikaci si už kvůli věku dodělávat nemusí
@monika215 mám dva odkladové předškoláky, 6 měli o prázdninách a syn přesně jako ten tvůj vyhláskuje slovo jen souhlásky. Dcera pozná v mluveném slovu jen první A poslední písmeno. Neřeším
vše se naučí ve škole
@monika215 Syn jen neslyšel ještě ani v listopadu teď v první třídě (je červnový), dle učitelky zcela v normě, postupně se to lepší (už zvládá v pohodě prní slabinku, čtyřpísmenná slova napíše většinou bez chyby). Jako odklad bych kvůli tomu fakt nedávala.
Do září je ještě fůra času, to mu do té doby naskočí. Je fajn, že se mu věnuješ a zkoušíte to
ale určitě je ještě brzy na nějaké závěry…
Obě děti mi tohle dělaly, starší kolem 6ti let, mladší tedy už v 5ti, ale touto fází prošly. Starší docvakly slabiky, jakože M a A je MA až v září v první třídě, mladší asi o rok dříve. Mmch starší je ve 4.třídě a má samé jedničky, nepoznamenalo ji to ![]()
Syn mel 6 v cervnu a jeste v cervenci neslysel ve slovech R. Od zari je ve skole a jde mu vse skvele, i uz relativne dobre cte.
Učím prvňáky. V tuto chvíli po dětech chci aby poznali první a poslední hlásku a první (jednodušší) slabiku. Dál jim třeba řeknu hlásky M-Á-M-A a chci, aby z toho složili slovo. Naopak taky, když řeknu např. slovo osel, tak aby, klidně s mojí pomocí, řekly jednotlivé hlásky.