Preeklamsie - možnost prevence?

1702
12.7.17 14:25

Preeklampsie - moznost prevence?

Ahoj, z prvotrimestralniho screeningu mi vyslo vysoke riziko preeklampsie po 30. tt. Mam nadvahu, kompenzovanou hypertenzi (v rodine i u stihlych), 37 let, prvorodicka. Bylo mi lekarem doporuceno uzivat 1× denne Aspirin 150 mg. Nejsem z toho nadsena, ale uz jej par dni uzivam. Jsem v 16. tt. Mate zkusenost s jinym postupem, pripadne existuji dalsi podpurne preventivni prostredky? Moc vam dekuji za nazory :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27704
12.7.17 14:28

Mě doporučil mudr hořčík jinak asi nic není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 14:37

@ka2ka Dekuju! Zkusim se na horcik zeptat. Jeho uzivanim snad nic nezkazim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1951
12.7.17 15:01

Já na vysoký tlak beru L-arginin, je to prekurzor oxidu dusnatého. V roce 2013 proběhla studie v Gynekologicko-porodnickém oddělení, Kroměřížská nemocnice, a. s., Kroměříž, primář MUDr. J. Přibík.

Cituji souhrn:

Cíl studie:
Poukázat na souvislost mezi patofyziologií preeklampsie v lidském organismu s relativním nedostatkem L-argininu a jeho možnou souvislost s metabolismem dusíku. Navrhnout využití těchto souvislostí v prevenci a léčbě preeklampsie.
Typ studie:
Literární přehled.
Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnické oddělení, Kroměřížská nemocnice, a. s., Kroměříž.
Metodika:
Rešerše studií a publikací z medicínských odborných publikací, časopisů a medicínských webových databází.
Závěr:
Zařazení L-argininu u těhotných jako doplňku stravy je bezpečné a jednoduché. U žen s vysokým rizikem preeklampsie L-arginin snižuje riziko jejího vzniku. Mediátorem jeho účinků je oxid dusnatý. Jde zatím o nejzazší možnost zásahu do patofyziologie preeklampsie. Vliv nedostatku L-argininu na metabolismus dusíku je pravděpodobný, bude jej ale ještě třeba probádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
12.7.17 15:14
@Čajíček1980 píše:
Ahoj, z prvotrimestralniho screeningu mi vyslo vysoke riziko preeklampsie po 30. tt. Mam nadvahu, kompenzovanou hypertenzi (v rodine i u stihlych), 37 let, prvorodicka. Bylo mi lekarem doporuceno uzivat 1× denne Aspirin 150 mg. Nejsem z toho nadsena, ale uz jej par dni uzivam. Jsem v 16. tt. Mate zkusenost s jinym postupem, pripadne existuji dalsi podpurne preventivni prostredky? Moc vam dekuji za nazory :kytka:

To je hodně 150 mg, co jsem četla doporučuje se 60-110 mg a rozhodně jeho užívání nejsou nakloněni všichni :think:. Dle některých studií zase zvyšuje riziko třeba problémů s placentou. Jeho pravidelné užívání v těhotenství zvyšuje riziko problémů se srdcem a ledvinami u novorozence. Zvyšuje také riziko krvácení u novorozence i u tebe. No nevím, poraď se ještě s někým :think:. Já bych ho nebrala. Hořčík je na to dobrý, ten bere většina těhotných, ten doplňuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 16:02

@Havran007 Moc dekuju! Nastuduji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 16:05

@meduzza Dekuju za nazor. Mne se ten aspirin taky nepozdava. Zkusim konzultovat s vicero odborniky. Tehotna jsem po dlouhem boji, tak bych nerada neco pokazila. Chci nejdriv maximum vysondovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8743
12.7.17 16:14

@Čajíček1980 Aspirin pravděpodobně užíváš, protože ve 37 letech tvoje placenta nemusí fungovat úplně dobře, nemusí být tolik prokrvená- není úplně fyziol. mít první těhotenství, ale chápu, když to nejde. Je tam riziko růstové retardace plodu a hypotrofického novorozence. Rozhodně bych brala a vůbec bych se nerozmýšlela. Prevence preeklampsie neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 16:40

@Térouš Dekuju, no zadarilo se po vice nez deseti letech a tretim cyklu IVF…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4019
12.7.17 17:11

@Čajíček1980 mám to samé, co ty. Vyšlo mi riziko preeklampsie. Já tedy měla vysoký tlak už před otěhotněním. V těhotenství beru Dopegyt na tlak, a do 34. Týdne jsem brala anopyrin (něco jako aspirin), 100 mg jednou denně. Po 34. Týdnu dle mé dr. Nemá smysl dále brat. Teď budu v neděli 37. Týden. Bilkovinu v moči nemám, tlak v pořádku, jen mi začaly otékat nohy. Je to prostě buď a nebo. Nic jiného se dělat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27704
12.7.17 17:15

@Čajíček1980 a už bereš dopegyt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11289
12.7.17 17:19

Tak horcik jsem brala pravidelne az do konce a presto jsem preeklampsii mela. A pozor, ve 36tt vysadit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 17:20

@Amelie30 Tak to uz jsi daleko :D Ja na tlak beru leky od 18 let. Ted jen rano pulku Verogalidu. Merim se doma a tlak mam zatim spis nizsi 100/70. U doktora mi nameri vzdy vic. Asi je to tim, ze jsem nervozni, i kdyz si to neuvedomuju. Jinak Tobe preju, at je vse v poradku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27704
12.7.17 17:25

@Čajíček1980 a ten se smí v těhotenství? v letáku vysloveně píšou že ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
12.7.17 18:35

@ka2ka Ten Verogalid? To jsem resila taky. Potvrdilo mi vice doktoru, ze ano. Bez leku na tlak bych to asi nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí