Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
doufám, že budu schopná co nejlépe vysvětlit co mě zajímá
.
Svoji domácnost nemám úplně pod kontrolou, tím mám namysli, že třeba doplním jar do dávkovače, tím ho spotřebuju a zjistím, že už náhradní nemám. A ráda bych měla vždy od každého po jednom v zásobě.
Napadlo mě tedy si sestavit nějaký přehled a zajímá mě, jestli tu třeba nenajdu někoho, kdo má takhle zavedený systém a nepodělil by se se mnou o něj.
Vždycky mám 1 věc v užívání a 2., náhradní v komoře. Když beru náhradní z komory (nebo kdokoli další z rodiny), píšu věc do seznamu na ledničku. Nakupují online a k tomu si vždycky beru lednickovy seznam. Věci rychle spotřeby neeviduju, ty kupují pokaždé automaticky. Tak mi to vyhovuje, ale já jsem plánovací tabulkový magor.
Přesně tak, když beru něco poslední, tak si to napíšu na seznam k nákupu.
Moje známá má Excel.
Já mám jen v telefonu seznam k nákupu, tzn doplnila bych jar, viděla že mám už jen jednu láhev a napsala si to jako musím koupit, není to akutní ![]()
A teda, já mám zásob dost, ale mám asi štěstí. Protože to udržím v hlavě.
Zásoby mám v průhledných boxech z IKEA, takže vidím i do nižších, než do kterých zrovna lezu a v hlavě se to aktualizuje ![]()
@Svetluska55 píše:
Vždycky mám 1 věc v užívání a 2., náhradní v komoře. Když beru náhradní z komory (nebo kdokoli další z rodiny), píšu věc do seznamu na ledničku. Nakupují online a k tomu si vždycky beru lednickovy seznam. Věci rychle spotřeby neeviduju, ty kupují pokaždé automaticky. Tak mi to vyhovuje, ale já jsem plánovací tabulkový magor.
Taky takto. Když je nějaká fakt dobrá akce, tak se do zásoby bere víc. Případně když je v zásobě, placnu, 6 balíčku těstovin a je tam poslední, tak už se píše na seznam apod.
@Amapola píše:
Zdravím,
doufám, že budu schopná co nejlépe vysvětlit co mě zajímá.Svoji domácnost nemám úplně pod kontrolou, tím mám namysli, že třeba doplním jar do dávkovače, tím ho spotřebuju a zjistím, že už náhradní nemám. A ráda bych měla vždy od každého po jednom v zásobě.
Napadlo mě tedy si sestavit nějaký přehled a zajímá mě, jestli tu třeba nenajdu někoho, kdo má takhle zavedený systém a nepodělil by se se mnou o něj.
Záleží kolik máš reálně prostoru. Dřív jsem mívala seznam který jsem udržovala, bylo v něm rozepsáno kolik čeho mám, do kdy je spotřeba a kde se to nachází, protože se to domů nevešlo, takže to bylo schované vesměs ve sklepě. To je na chcípnutí ![]()
S větším prostorem jsem zavedla dvě místa pro jídlo a jedno místo pro drogérii kde je všechno seřazené tak aby to bylo v maximální možné míře vidět na první pohled, ale vždy jsou tam zásoby. Skoro všude v místnostech mám pak ty věci v menším množství (v dávkovači nebo prostě jenom pár balení od každého druhu), které mám po ruce přesně tam kde to potřebuju (usnadňuje to i úklid) a pro velké doplňující balení chodím do toho přehledného „skladu“. Vždycky jakmile ze skladu dobírám poslední nebo předposlední balení, píšu si ho na seznam bokem a snažím se to pak brát buď při větším nákupu nebo když je to v akci apod. Ale nemívám v zásobě třeba jeden jar, stojí mi např. tři a připisuju na seznam když otevírám poslední, takže ta časová rezerva je tam dostatečná.
Taky to dělám tak, že když beru něco posledního (načínám poslední krabici s kapslemi do myčky, poslední balík toaleťáku nebo poslední domestos), píšu si to na nákupní seznam. Ale zrovna drogerku a tyto věci kupuji téměř výhradně v akci, to pak nakoupím hodně do zásoby (máme na to prostor, nevím, jak vy), ale pořád platí, jak mám poslední balení, už pokukuju, kde to koupím nejlevněji. Přeci jen i ta poslední lahev jaru mi vydrží třeba měsíc, takže to není moc urgentní.
Jsem ‚letakovy typ‘, tzn věci trvanlivé kupuji výhradně v akci
… Docela si myslím, že mám přehled, kolik čeho doma je a jen občas se stane, že mám v zásobě jary 3 místo jednoho, ale pořád se i v bytě vejdu
.
Já třeba moc věcí do zásoby nemám, nemám na to prostory, ale zas bydlím 5 minut od obchodu, kde seženu vše, takže si nedělám násilí, když něco nečekaně dojde, holt pro to skočím. Takové věci jako toaleťák si proste napíšu k nákupu, když ho sepisuju. Beru do zásoby akorát když je výhodné nějaké jídlo, třeba těstoviny, velkou krabici brambor, věci do mrazáku, ale to neplánují předem, prostě když na něco narazim v krámu, tak to vezmu.
No system, ja ani nevim jestli nejaky mam. Potraviny trvanlive presypavam do zasobnich sklenic doz a vzdycky mam jeste jedno baleni. Tekute veci to same, jen je neprekevam. Koreni cas od casu projdu. Co dochazi pisu na lednici, mam tam velky blok na same „dulezite“ veci. Toaletak, tablety do mycky, praci gely a uklidove prostredky kupuju vzdycky ve vetsim mnozstvi, uskladnuju v komore. Maso a vejce odebiram od chovatelu, tam je to narazove, zeleninu mame ted hodne vlastni, ale jinak kupuju podle toho co planuju varit. V lednici mam vzdy maslo, mleko, smetany, vejce, nejake syry a sunku. Doplnuju prubezne.
Já zásoby moc nepěstuju, zaprvý na to nemám místo, zadruhý u trvanlivýho jídla musím mít přesně tolik aby se mi to vešlo do uzavíratelných dóz, jakmile nechám něco jen tak, za chvíli jsou v tom moli (všude máme čisto, potraviny ve skleněných dózách a pravidelně je kontroluju, mololapky pravidelně měním a většinou je klid, ale běda jak nechám pár dní ve skříňce sáček s moukou, už jsou tam). Na lednici mám magnetický blok a tužku, a hned jak merčím že něco dochází, píšu to tam a objednávám pak podle seznamu.
Běžně mám/ máme přehled. I manžel se běžně orientuje. Když se stane, že něco nemáme a akutně je potřeba. Tak se vyběhne k Vietnamcům nebo do jiného marketu. Teď je teda doma takový chaos a zmatek. Krabicový život. A bude hůř. Až mi odmontují kuchyň koncem srpna. A budou další krabice a na čas polní v garáži. Pak to bude úplná katastrofa.
A vadí ti to?
Já jsem na tom ještě o dost hůř - že není mýdlo, kolikrát zjistím, až když není co doplnit, nedej bože když dojde najednou toaleťák a papírové kapesníčky.
Ale tak žiji s tím ve své domácnosti už skoro 15 let a svět se ještě nezbořil. Tak daná věc holt chvilku není a koupím ji při nejbližší příležitosti, pokud na ni opět nezapomenu.
Žít se s tím dá celkem bez potíží.
@modravlocka píše:
A vadí ti to?Já jsem na tom ještě o dost hůř - že není mýdlo, kolikrát zjistím, až když není co doplnit, nedej bože když dojde najednou toaleťák a papírové kapesníčky.
![]()
![]()
Ale tak žiji s tím ve své domácnosti už skoro 15 let a svět se ještě nezbořil. Tak daná věc holt chvilku není a koupím ji při nejbližší příležitosti, pokud na ni opět nezapomenu.
Žít se s tím dá celkem bez potíží.
hele a když dojde toal papír i kapesníčky fakt čekáš až pojedeš nakoupit ![]()