Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mam za sebou 2 indukovane porody, jeden cerstve (par dni v Podoli). Ten prvni byl dost hruza, „diky“ opiatum si ho nepamatuju, trvalo to celkem 3dny, nepripravene porodni cesty.
Vzhledem k prvni zkusenosti jsem doufala, ze tentokrat to pujde spontanne, abych to nemusela znovu opakovat. Nalez na posledni poradne jsem mela temer totozny jako ty (2 dny pred nastupem), vyvolavani jsem nechtela posouvat (41+2, ze zdravotnich duvodu). Nutno rict, ze ve chvili, kdy jsem se nejak smirila a odreagovala vecer pred, tak v noci 5h v kuse docela slusnych poslicku, nalez se tedy moc nezmenil, ale aspon se neco trochu delo. Byli jsme domluveni na zavedeni balonkoveho katetru, pokud nezafunguje, tak tablety. Katetr mi zavedli v 15h s tim, ze to bude ze zacatku neprijemne a ze predpokladaji, ze do rana vypadne, tzn ze se porodni cesty zacnou otevirat. Z neprijemneho pocitu se to prelilo do vic neprijemneho a od 17h cca jsem mela kontrakce, ale uplne v klidu, relativne pravidelne po 10min, dalo se s nimi normalne fungovat, obcas nejakou bylo treba prodychat, ale nic rozdilneho od poslicku predchozi noci. Ve 20h jsem sla na monitor, ten tedy trval skoro hodinu, protoze nam tam mala stale spala, delozni akce docela slusna na to, ze mi bylo vlastne fajn. Takze po monitoru kolem 21h vysetreni, otevrena na 2prsty, vyndani katetru a to uz to zacinalo byt zajimavejsi. PA doporucila volat pomalu tatinka, ten prijel 22:30, a slo se na sal, myslim, ze na 5cm, to uz jsem tedy po pravde mela v kontrakcich co delat, ale mezi nimi jsem se porad smala a dalo se to vydrzet. Nejhorsi byla posledni hodina, kontrakce mi nechodily tak casto, myslim, ale bolelo to fest. Po pravde, ja zacinala na mici, jednou jsem byla ve sprse, ale pak jsem se zhroutila na lehatko, na bok, na konec na zada a byla jsem rada, a to jsem si malovala vanu a aromaterapii
nutno rict, ze az na malicky nastrih to probehlo vlastne prirozene, bez medikace, celou dobu nas jen kontrolovala PA. Zpetne hodnotim opravdu pozitivne…mala sla sice uz po hodine na novorozenecke, byla na svuj tyden dost mala, hubena, ale nam nechali jeste dalsi 3h v klidu pro sebe, coz bylo strasne fajn, zejmena v dnesni dobe. Jinak celkove zadny problem, co se tyce bolesti, poraneni ted v dobe na sestinedeli nebyl. Takze jen chci uklidnit, vyvolavany porod nemusi byt hruza ![]()
@Anymaa píše:
Za mě to bylo v pohodězavedená tabletka v noci, to se nic nedělo, ráno oxytocin. Neříkám, že by to vůbec nebolelo, ale čekala jsem to horší a pořád jsem čekala na to kdy to přijde no a on už byl pak skoro konec. Pro mě horší bylo tlačení, kdy už mi nechodily kontrakce. Napichli mě asi o půl 9 a malá byla na světě 15:43.
Naprosto souhlas s tim tlacenim! Kontrakce se daly zvladnout, ale na ten zaver bych se priste predem lip pripravila.
U prvního porodu jsem dostala 6tablet pak mi píchli vodu,…ale porod super cca 2,5hod a syn byl venku
Druhý porod tableta jedna večer, ráno v 7mi praskla voda malá se narodila v 8.44…takze ja si nestěžuju ![]()
Ahojka, tak já zavedenou tabletu ráno v 9:oo a syn se narodil v pět tentýž den
rodila jsem poprvé takže to nedokážu porovnat s úplně přirozeným porodem ale za mě to nebyla vysloveně šílenost..zažila jsem horší vrci ![]()
Ja rozhodne nemuzu rict, ze vyvolavany porod je horsi nez prirozeny. Prvni mi vyvolavali v 37. tydnu po odtoku plodovky. Nejprve tabletou prostaglandinu, pak oxytocinem (toho jsem dostala nekolik davek). Krizove kontrakce 41 hodin po 2 minutach, ale dalo se to v pohode vydrzet. Nejhorsi byly nervy, ze uz to trva dlouho. Druha doba porodni super a rychla (6 minut).
Druhy porod zcela prirozeny bez vyvolani. 9 hodin kontrakci po 2 minutach, ale teda mnohem silnejsich, ani nesly zmerit monitorem (resp. byly silnejsi nez je maximalni hodnota na monitoru). Ten prvni porod byl sice dlouhy, ale celkove mnohem mene bolestivy.
Treti vyvolavany pouze tabletou. Trval 7,5 hodiny, opet kontrakce po 2 minutach, jeste horsi nez u druheho porodu. Posledni 2 hodiny uz jsem nedokazala ani mluvit. Na dotazy PA jsem reagovala pouze mrkanim.
Proste kazdy dalsi porod mnohem bolestivejsi nez predchozi, bez ohledu na vyvolani.
Tak už i já můžu přidat svou aktualni zkušenost - jsem dva dny po porodu. Prvorodička, cesty absolutně nepřipravené, tabletka na preindukci zavedena večer v osm, v noci odešla zatka a nastoupily mirne bolesti.Rano o půl osmé zavedena tabletka na indukci a asi po půl hodině nastoupily kontrakce jako prase pravidelně po dvou minutách. To jsem byla otevřena těsně na prst, v deset hodin pak na 3, pichli mi vodu, kolem jedenácté uz se na mě PA nemohla dívat, tak jsme se domluvily na epiduralu, chvíli trvalo, než mel anesteziolog cas, pak mi ho asi 10-15 minut napichoval, u toho jsem ležela na levém boku a během te chvilicky jsem se otevřela ze 3 prstu na 10! Všichni se divili, epidural ani nestihl začít působit. Rikali, ze je to asi tím, jak jsem ležela na tom levém boku.Tak jsem se pak smála, ze jsem si na něj měla lehnout hned ráno a mít porod za par minut za sebou
Tlačení pak trvalo na můj vkus trochu dýl, ale mala mela 3800g, tak to pro me jakožto prvorodičku nebylo zrovna snadné, ale poranění minimální, jen nastrih na 1 steh. Takže takže porod všehovšudy za 5 hodin. Komplikace pak nastaly v třetí dobe porodní, ale to už do tohoto tématu nepatří.
@pecora Jee tak gratuluju, mala je celkem macek a zvladla jsi to perfektne, kdyz jen s jednim stehem. Snad komplikace na zaver, co zminujes, nebyly velke, a mas malou u sebe a uzivas si ji ![]()