Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, jak byste řešily tuhle situaci. Měly jsme s dcerama dohodu, že si do pátku večer uklidí svůj pokojíček, jinak jsou celý víkend bez zmrzky. Mladší to udělala, starší se sekla a v pátek večer se utrucovala až usla v obýváku oblečená, zuby nevycistene a v pokoji chlív. Ráno než jsme se vzbudily tak ten pokoj velmi zlehka pofackovala, ale to už je sobota. Dneska jdeme na dětský festival a já řekla, že dle dohody mladší zmrzku dostane a starší ne. Čeká mě peklo na zemi, páč už to znám. Ani se mi tam nechce.
Můj dotaz: je to správné řešení nebo byste to udělaly jinak?
Vím, že když zase povolím až bude slibovat hory doly…výsledek bude stejný a zase to nedodrží. Ale taky je mi jí líto, když bude koukat na ségru se zmrzkou a je mi líto i mě, že ten den bude spíš za trest pro všechny.
Jednou jsi řekla, že zmrzlina nebude, tak to musíš dodržet. Jinak si z tebe bude dítě dělat dobrý den. A jak by k tomu přišla ta mladší, která poslechla a uklidila? Vždyť by to bylo vůči ní neskutečně nefér. Pokud víš, že jsi tak slabá, tak vyhrožuj tresty, které umíš splnit
Holky se domluví, případně si starší vezme zmrzku od mladší sama ![]()
Rozhodne bych dodrzela, protoze mladsi se snazila aby nedostala trest, takhle si rekne, ze se na to priste taky vyprdne, kdyz se stejne nic nedeje ![]()
Určitě to dodrž. Už jenom kvůli mladší která svůj úkol splnila. Bylo by to i pro ni špatný že vidí že se vlastně snažit nemusí, že stejně neplníš co řekneš. Zas to nemůže být taková tragédie aby to zničilo celý výlet ne? Scény bych utla s tím že pravidla byly jasně dané a hotovo.
Dala bych jí šanci uklidit v sobotu + ještě něco navíc udělat.
Ale já jsem měkká ![]()
Stála bych za původními pravidly. I když je to opruz. Chápu tě, je to náročné, taky to zažívám. Ale na nic lepšího jsem zatím nepřišla, když jedno dítě povinnosti plní a druhé ne. Někdy to beru hůř, než ty děti, když vidím jak je jeden smutný. Ale člověk musí vydržet.
@ulice píše:
Dala bych jí šanci uklidit v sobotu + ještě něco navíc udělat.
Ale já jsem měkká
To mě právě napadlo, ale z dlouhodobého hlediska mi to asi nepomůže
![]()
Drž, jen tu zmrzlinu kup mladší až ke konci, tím omezis zničeny čas.
Pokud povolíš, příště to neuklidí ani ta druhá…jednou si to řekla, musíš si za tím stát…a rozhodně bych jí nenechala spát neumytou v obýváku…
věci, co si neuklidí, tak do pytle a odnést…zatím bych je schovala, aby to nevěděla a řekla bych jí, že jsem to vyhodila…
@Berenikee tak pokoj je uklizený, zmrlinu bych koupila. je fakt, je nebyl uklizený už večer, nicméně na druhou stranu holka se vytrucovala, a pak to vzala za správný směr a uklidila dřív, než jsi ty vůbec stihla vstát. tedy projevila sebereflexi, že se včera zachovala špatně a snažila se to napravit ![]()
No já plně chápu tvé dilema
Vzhledem k tomu, že projevila nakonec samostatně snahu, bych jí taky dala ještě šanci, ale musela by to dodělat, pomoct ještě s něčím dalším a fakt sekat celý den latinu. Ale jsem taky spíš měkká matka ![]()
@Berenikee píše:
Holky, jak byste řešily tuhle situaci. Měly jsme s dcerama dohodu, že si do pátku večer uklidí svůj pokojíček, jinak jsou celý víkend bez zmrzky. Mladší to udělala, starší se sekla a v pátek večer se utrucovala až usla v obýváku oblečená, zuby nevycistene a v pokoji chlív. Ráno než jsme se vzbudily tak ten pokoj velmi zlehka pofackovala, ale to už je sobota. Dneska jdeme na dětský festival a já řekla, že dle dohody mladší zmrzku dostane a starší ne. Čeká mě peklo na zemi, páč už to znám. Ani se mi tam nechce.
Můj dotaz: je to správné řešení nebo byste to udělaly jinak?
Vím, že když zase povolím až bude slibovat hory doly…výsledek bude stejný a zase to nedodrží. Ale taky je mi jí líto, když bude koukat na ségru se zmrzkou a je mi líto i mě, že ten den bude spíš za trest pro všechny.
Tu zmrzlinu bych mladší koupila mimo ten festival, aby tam nedošlo ke scéně. Řešila bych to se starší předem, aby na to byla připravená, že zmrzlina nebude. Nebo jak tu někdo psal, ještě by musela udělat dneska něco navíc za to večerní vztekání. Zkusila bych se domluvit.
Malý velkou zmrzlinu měla to pořádně a včas a velký malou za snahu když začne drž. kovat tak žádnou
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.