Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy teď jsme zrovna nemocní a já už z toho právě šílím
jinak jsme venku dost, i když z toho pak padám na pusu..
Tak to se píší přežít, to je pruda pro všechny a není to jen povahou a zlobením děti. Bude lépe, neboj.
Jo no, ja mam temer 7 a 3.5 a jedine, co te mozna povzbudi je, ze kolem tech 3 se to lame a to dite zacina byt trochu schopne kooperace…ted uz maji momenty, kdy fakt spolu dokazou hezky fungovat, ale do tech 3 (od doby, co se mladsi zacal hybat, prvni mesice byly ok) to byl taky neustaly boj. Starsi navic nechtel (a porad nechce) nic delat sam, ja doufala, ze v takovem veku nejak zvladne si treba sam hrat nebo neci delat, ale vubec, to spis se to naucil mladsi…Asi ti nedam zadne reseni, je soucit a nadeji, ze se to muze kolem toho 3 roku zlepsit ![]()
Proč není starší dítě ve škole nebo školce? Předškoláci mají školku povinnou, ne?
@divine woman vždyť píšu, když přijde ze školky… Chodí po obědě. Na spaní nechodí. K tomu mám své důvody. A teď jsme navíc nemocní.
No, úplně tomu zabránit nejde, ale mladší už není mimino a bylo by asi třeba mu začít nastavovat hranice. Na druhou stranu asi každé dítě bude dost otrávené a bude zlobit, když bude celý den poslouchat, co nesmí. Já jsem učila i své starší děti, aby mladší říkali spíš, co může. Třeba něco stavěli z Lega, mladší jim to začala bořit, ale místo toho, aby se zhádali a servali jí kluci vymysleli úkol, dali jí kostičky a ona jim jakože pomáhala.
A za sebe taky můžu doporučit najít mladšímu dítěti kamarády v jeho věku. Hromada lidí ti tady napíše, že v tomto věku děti nemají kamarády a neumí si hrát spolu. Je to sice v podstatě pravda, ale ono i když si ta prťata hrají vedle sebe hodně udělá. Dcera takhle chodí ke „kamarádce“ asi od 10 měsíců nebo si půjčujeme „kamarádku“ k nám a fungovalo to výborně. Batolata si vystačila spolu a nechala starší napokoji. V nemoci to sice nepomůže, ale na běžný den paráda.
@Anonymní píše:
@divine woman vždyť píšu, když přijde ze školky… Chodí po obědě. Na spaní nechodí. K tomu mám své důvody. A teď jsme navíc nemocní.
Tak to ti nezbývá nic jiného než vydržet než půjde do školky i mladší
hodně sil. Co tatínek, zapojuje se do péče?
@divine woman nijak zvlášť. Klasika, dlouho v práci a práce kolem baráku. Snaží se, ale jak přijede, tak už je spíše taková ta večerní honička, koupání, večeře a jde se spát…
@Anonymní píše:
@Zumpa je mi 30, ale cítím se tak na 60, takže asi ano
Tak to bude jiný syndrom. Zkus ještě třetí dítě, pak pochopíš, že dvě byla celkem ještě pohoda
![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj maminky, jdu se sem vypsat a třeba někdo bude mít nějaký tip, jak to zvládat. Já už jsem strašně unavená z rozbrojů mých dětí. Je jim 7 a 2 roky. Absolutně asi nejhorší rozestu
jak není starší ve školce, pořád jen abych je oddělovala. Mladší staršímu vše ničí. Cokoli s čím si jde zrovna hrát, je pro mladšího ta nejzajímavější věc na světě. Starší to pak vzdá a jde třeba k mobilu, ale ani ten ho už pořádně ani nebaví. Já jsem nějaká neschopná a už unavená z toho to pořád řešit… Věci co můžou dělat spolu, třeba kreslit, baví mladšího třeba půl minuty… Asi chápete, co mám na mysli. Ale jak se z toho nezbláznit a tomu staršímu pomoct, aby mu vše nebral, neničil. Mimochodem do jiné místnosti jít nechce se zavřít a tam si hrát. Svůj pokoj absolutně odmítá
už nevím
Anonymně, moc nechci, aby se vědělo, že takové „blbosti“ řeším na internetu…