Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky, mám dva kluky, jeden má 3 a druhý skoro 9 let. A nějak nevím, jak uchopit trávení volného času s nimi, aby byli spokojeni oba. Například zítra jsem chtěla jít s tím mladším do minizoo. To se samozřejmě nelíbí staršímu, kterého to už nezajímá, a chce raději s klukama za barák na hřiště. Mladšího zas nebere kino, kam by třeba chtěl starší.
Kazdy má jiné zájmy, nedokážu je zabavit oba současně. Ale chtěla bych trávit čas se všemi společně.
Jak jste to dělaly vy, pokud jste měly takový vekovy rozdíl? Nebo tedy to rozdělit a každý rodič jedno dítě?
Dekuji ![]()
Toho staršího bych v klidu nechala půl dne doma, dala klíče, ať si jde kopat s klukama za barák.
Doporučuji přestat trvat na tom trávit čas se všemi společně, jsou od sebe tak daleko věkem i zájmy, že to lze omezit na dovolenou a výlety na místa, kde jste ještě nebyli.
@Pears206 děkuji, já mám právě pořád v hlavě nutkání trávit čas všichni spolu jako rodina a přemýšlím, jak to udělat.
@janulicek89 píše:
Zdravím maminky, mám dva kluky, jeden má 3 a druhý skoro 9 let. A nějak nevím, jak uchopit trávení volného času s nimi, aby byli spokojeni oba. Například zítra jsem chtěla jít s tím mladším do minizoo. To se samozřejmě nelíbí staršímu, kterého to už nezajímá, a chce raději s klukama za barák na hřiště. Mladšího zas nebere kino, kam by třeba chtěl starší.
Kazdy má jiné zájmy, nedokážu je zabavit oba současně. Ale chtěla bych trávit čas se všemi společně.
Jak jste to dělaly vy, pokud jste měly takový vekovy rozdíl? Nebo tedy to rozdělit a každý rodič jedno dítě?
Dekuji
Pokud jsou děti věkem takhle daleko od sebe, tak je úplně normální, že přijde období, kdy nějaké „trávení času se všemi společně“ je spíš kontraproduktivní.
Občas se holt musí přizpůsobit jeden, občas druhý, občas oba… a občas holt rozdělit (s tím, že rodiče se prostřídávají… aby to nebylo pokaždé máma+mladší, táta+starší, ale užili se tak nějak na střídačku všichni).
Ono to období nebude trvat zas tak dlouho… jak mladší povyroste, budou ho víc a víc zajímat aktivity, které chce ten starší.
@janulicek89 Úskalí věkkového rozdílu. Měla jsi relativní pohodičku, když byl mladší mimino a starší už školák nebo skoroškolák. Já měla 2-3 roky s dětmi necelé 2 roky od sebe galeje, ale roky už jsem v pohodě, co se týče plánování aktivit.
U nás se to střídá, jednou se jde tam kam chce mladší, jednou kam chce starší. Tomu druhému pak sebou bereme nějakou aktivitu, co mu to zpříjemní. Takže například jdu někam, kam chce mladší, starší může dostat třeba mobil a lovením Pokémonů. Pak jdu někam, kam chce starší, tak vezmu mladšímu nějakou hračku, knížku na prohlížení apod. Nebo volím zábavu, kde si každý najde něco, takže ne minizoo, ale klasickou zoo, u nás máme třeba Techmanii, tam mají různé stroje a pokusy pro staršího, hřiště s kostkama pro mladšího. Nebo jdeme do skate parku, starší si tam jde jezdit na rampy na koloběžce, s mladším si tam dáme pití nebo zmrzlinu, vedle je dětské hřiště atak no. Ale zabavit je oba je náročné no, vždycky je jeden, kterého to bude bavit min, ale to není ani tak věkem, jako spíš povahou, každého nemůže bavit vše.
Spis delame veci, co jsou urcene starsim detem a mala se veze. A jinak ji to nevadi. Kdyz ma vetsi krouzek, delam co chce mensi. 4 roky rozdil.
Máme rozdíl 7 let.
Tak nějak střídám dle potřeby a nálady:
@janulicek89 píše:
@Pears206 děkuji, já mám právě pořád v hlavě nutkání trávit čas všichni spolu jako rodina a přemýšlím, jak to udělat.
Tak běžte do normální zoo a pak do kina a do mekace na nějaké jídlo. Triletak v koně vydrží a starší se ve velké zoo snad taky budou neukouše.
Můžete jít i na výlet do přírody, do nejakeho muzea, na hrad… a vůbec, když děti frfňají, je nejlepší vymyslet si výlet podle sebe, ať si to uzijes aspoň ty
děti budou mít námitky vždy, takže tím se úplně řídit stejně neda.
Jsou pak i různé areály s aktivitami pro děti, jako Mirakulum v Milovicich, Botanicus a podobne, kde by se něco mohlo zalíbit každému. Ale nevím, odkud jsi.
To je blbý, u nás máme zoo rádi všichni ve věku 0-99. ![]()
Jinak prostě to dělíme - když se jde s malýma, tak starší jdou někdy jako výpomoc, ne jako účastníci (nepovažuju to za problém - prostě součást výchovy; zas jako nechodí vždycky a navíc se ptáme, jestli můžou, a většinou jdou dobrovolně). A když mají program starší, tak jsou prťata doma nebo jinde. Plus teda pomáhá, že se takhle družíme víc rodin, takže někdy jdou děti s mamkou/taťkou, jindy s „tetou/strejdou“. Je to lepší, „cizí“ děcka si tak nedovolí a drží štábní kulturu. ![]()
Máme nejmladší a nejstarší od sebe přesně 4 roky a dělíme se. Když jsem na ně sama, tak se nejmladší veze ve vleku starších dětí. Co se nám osvědčuje, je sportovní vyžití na uzavřeném prostoru, jako sjezdovka, bazén, kluziště, zajímavější hřiště… Tam si najdou své všichni. Aktivity typu kola, které jsou závislé na fyzické zdatnosti děti, jsou v jednom člověku opruz.
Máme tři děti 4-9 let. A třeba chození na hřiště, kola, koloběžky, in-line, výlety, zoo, kino, bazén baví všechny
Ahoj syn miluje dinosaury, takže u nás objíždíme Dinoparky, teď naposledy jsme byli v Praze (máme to kousek) a moc se nám tam líbilo. Dinopark je na střeše obchodního centra Galerie Harfa, prošli jsme si to za hoďku, pak jsme šli do 4D kina, které je v ceně a skvěle jsem si to užili a já pak ještě něco nakoupila i v OC
. Takže jsme spojili příjemné s užitečným!
Dobrý den,
v rámci své diplomové práce zkoumám kritéria rodičů pro výběr dětského letního tábora a hledám respondenty rodiče dětí ve věku 6-15 let. Dotazník je anonymní, zabere pár minut a mně hodně pomůže každá odpověď. Děkuji ![]()
Dotazník k diplomové práci
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.