Budeme mít jen jedno dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
145
21.4.22 15:23

Budeme mít jen jedno dítě

Zajímá mě skutečně to, zda máte někdo podobnou zkušenost, úplně nestojím o přesvědčování, že mít dvě děti je skvělé - jste tu některá rozhodnutá jen pro jedno dítě? Mně se ta myšlenka vkrádá teď čím dál častěji. Synovi budou 3, do školky chodí už půl roku. Je zdravý, myslím, že normálně šikovný, teď někdy uvztekaný, ale prostě normální dítě. Já chodím 2× týdně dopoledne do práce, dvě dopoledne dělám z domova, malý 4 dopoledne ve školce, po obědě vyzvedávám, jeden celý den v týdnu máme jen pro sebe plus samozřejmě víkendy i s tatínkem, ten pres týden dělá cca do 7 večer, domů chodí až na koupání většinou. Od záři jdu do práce naplno, ale já učím na VŠ, takže mám dobrý režim k malému dítěti, bude tam na 3 dopoledne a 2× na spaní ve školce, jinak budeme spolu. Potud vše fajn. Dokud manžel o víkendu nepřišel, že už by brzy třeba byl čas na druhé dítě. Vždy to byl náš společný plán, ale já změnila názor teď a mám výčitky, že manžel s něčím počítal a já to měním. Je mi takhle fajn, malý už leccos umí, mužeme podnikat cokoli, cestovat, pro mě je to jedno dítě asi dost. Měla jsem po porodu poporodní depresi, velká poporodní poranění, nevím, zda je to i tím, vše se to srovnalo v cca 5 měsících malého, ale uplynuly 2,5 roku od té doby a já nemám touhu po dalším dítěti. Manželovi jsem to řekla, on je skvělý, řekl, že rád bude mít jednoho skvělého syna a manželku spokojenou a v pohodě, než za každou cenu děti dvě a manželku zase v depresi třeba a nešťastnou. Já nemám žádnou diagnózu, byla jsem tehdy u psychiatra a řekl, že mám sklony k úzkosti, ale že to není nic závažného, jen že leccos asi řeším víc, než jiní lidé a mám se vyhýbat tomu, co mi úzkosti přináší (pro me třeba velké davy, rozhádané prostředí apod.). Normálně funguju, jsem spokojená. Opravdu jsem šťastná, syna miluju nejvíc na světě, s manželem je vše fajn, práce mě baví. Ale představím si male miminko tady, jak se budí, pláče, nespinká stejně jako náš první do roka a je mi úzko už teď. Manžel to teď vzal skvěle, ale cítím, že on doufá, že ještě změním názor (je nám 33 a 34). Nevidím do budoucna, ale teď si myslím, že nezměním a byla bych spokojena jen takhle. Jak to máte vy? Měly jste to někdo také tak a třeba po 5 letech prvního dítěte se něco změnilo? V těch 3 letech je to teď pro mě nemyslitelné a nevím, zda se to změní :,( moc díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1428
21.4.22 15:28

Letos bude klukovi 6 a manžel od začátku věděl že druhé dítě nebude. Jsem takhle spokojená. Věci na miminko jsou už dávno pryč, takže by mě to vyšlo asi draho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21179
21.4.22 15:29

Čím déle to budete odkládat, tím méně se vám do toho bude chtít.

Lidé, co mají mezi dětmi více než 5 let, tak jsou ti, kterým to prostě nějak nevyšlo, ale dvě děti chtěli od začátku. Lidé, kteří váhali, váhali, tak se jim pak už nechtělo vůbec a zůstali u jednoho. Vyberte si :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.22 15:36

Mám jedno dítě (8 měsíců) a myslím, že u toho zůstane. Necítím se na to mít dvě, hlavně po psychické stránce.
Jediný, co mě teď trápí, tak řeči okolí: kdy bude druhé a že dvě děti jsou přeci lepší. Že jsou tu pro sebe, kdyby cokoli, víc si vyhrají a má to tak být.
Jako kdyby někdo, kdo se rozhodne pro jedno dítě byl divný. :nevim:

Na jednu stranu si říkám, že radši spokojená máma s jedním dítětem než zase vystresovaná a s dvěma dětma…
Jinak manžel o tom ví, jaký názor na to mám. A nechává to rozhodnutí hlavně na mě. Nevadil by mu jedináček, ale ani druhému dítěti by se nebránil.

• Citovat
  • Upravit
53518
21.4.22 15:39

Mám jen jedno dítě. Když jsem po dvou letech po císaři nepociťovala chuť mít další miminko, pak se mi přehoupla 40, tak jsem definitivně miminkování uzavřela. Necítím, že by to nebylo v pořádku. Prostě to tak mám. Asi kdybych první rodila v 28 a ve 30 mělo být druhé, asi bych do toho šla. Ale ne po 5 letech třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
21.4.22 15:41

Ahoj, je to sice trochu jiné, ale u nás se teď také operuje s tím, že asi budeme mít jen jedno dítě.. já bych chtěla dvě, ale můj zdravotní stav nám asi to druhé nedovolí a… mrzí mne to.
Na druhou stranu, na planetě je lidí spousta… A pokud je alespoň jeden přenašeč genů a příjmení, řekla bych, že to je v pohodě :)
Hlavně záleží, jak se domluvíte doma a jak se cítíš Ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32866
21.4.22 15:47

Není povinnost mít víc dětí. Každý se rozhoduje podle sebe. Já asi v 33 bych počkala třeba 2 roky, a když nic, tak konec rozmnožování.
Já mám teda tři, poslední v 35 a mezi druhým a třetím rozdíl 7 let. I to je možnost. Je to zas jiné, než malý rozdíl ( ten mám taky), ale taky možnost, která má i nějaká pozitiva. Ale to spíš u mladších. U tebe bych asi 7 let nečekala no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
21.4.22 15:49
@Anonymní píše:
Mám jedno dítě (8 měsíců) a myslím, že u toho zůstane. Necítím se na to mít dvě, hlavně po psychické stránce.
Jediný, co mě teď trápí, tak řeči okolí: kdy bude druhé a že dvě děti jsou přeci lepší. Že jsou tu pro sebe, kdyby cokoli, víc si vyhrají a má to tak být.
Jako kdyby někdo, kdo se rozhodne pro jedno dítě byl divný. :nevim:Na jednu stranu si říkám, že radši spokojená máma s jedním dítětem než zase vystresovaná a s dvěma dětma…
Jinak manžel o tom ví, jaký názor na to mám. A nechává to rozhodnutí hlavně na mě. Nevadil by mu jedináček, ale ani druhému dítěti by se nebránil.

Je to prave tak, ta ocekavani okoli a toho, co je “normalni”, a podle me mit jedno dite je pro spoustu lidi proste zvlastni a nepochopitelne. Ale prece deti si delame pro nas a ne pro okoli, protoze nikdo z tech, kdo se nas vytrvale ptaji na sourozence, nam pak uspavat ani hlidat nebude. Ale prave kazdy, kdo ma jedno dite, jako kdyby musel mit duvod - vek, potize s pocetim, narocny porod apod., jako kdyby clovek nemohl chtit jedno dite jen tak, proste proto, ze to tak citi. Navic ty argumenty, ze potrebuje partaka atd, ze se jinak nebude umet delit. Uz ted bude mezi nasimi detmi kdyztak 4 roky, to partaci proste nebudou a nebudou do te doby, nez jim bude treba 10 a 14 nebo tak, do te doby jsou 4 roky obrovska propast vekova a kazde je v uplne jine fazi vyvojove. A ani si nedelame deti, aby se o nas nekdo ve stari staral, to mi taky prijde argument tak nejak mimo. Ja nevim, ctu to po sobe a prijdu si jako sobec. Ale starat se budu proste ja z 99%, manzel pracuje hodne a nebude to jinak, proto to i prijal, ze se na dalsi dite necitim a netlaci na me, ale bojim se, ze tu touhu potlaci kvuli mne a jednou se mi to vrati, ze proste bude vuci me zahorkly kvuli tomu, i kdyz ted rika, ze ne. Utesuji se jeste tim, ze mam snad jeste par let, kdy by byla sance na otehotneni a nebijou mo doufam jeste hodi ny na poplach, i kdyz kdo vi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
21.4.22 15:53

@andelka83 dekuju, asi tak nejak to vidim, i kdyz teda starsi jsem ja, tech 34 je mne :lol: ale dam si dva roky do 36 a kdyz se to nezmeni, budeme proste tri musketyri a spokojeni jako jsme doted. Nelituju rozhodnuti mit dite, je to to nejlepsi, co se nam mohlo stat, syn je bezvadnej kluk, spravnak, partak. Ale necitim, ze mi tu jeste nekdo chybi. Aspon zatim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
21.4.22 15:54

Taky budeme mít jedno a vůbec mě to netrápí. Nepřipadá mi to jen, někdo nemá žádné. Já ještě před pár lety žádné nechtěla takže i tohle je úspěch. Co si o tom kdo myslí je jedno. Lidi nám děti vychovávat nebudou. Není to o penězích, mohli bychom mít i dvě ale já o to nestojím a takhle mi to stačí. Už teď nám to někteří plánují že pak ještě jedno :roll: takže je ihned zarazím že prostě ne. A taky už nejsme nejmladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
21.4.22 15:56
@CrewGirl píše: … Nevidím do budoucna, ale teď si myslím, že nezměním a byla bych spokojena jen takhle. Jak to máte vy? Měly jste to někdo také tak a třeba po 5 letech prvního dítěte se něco změnilo? V těch 3 letech je to teď pro mě nemyslitelné a nevím, zda se to změní :,( moc díky :kytka:

muj nazor je, ze kazda zenska je nastavena na urcity pocet deti, ja kdyz mela prvorozene (cisar, KP, nedonosene), vnitrne jsem citila, ze nejsme jeste komplet. po narozeni druhorozeho tyto pocity vymizely a jsem vnitrne naplnena… + si myslim, ze okoli se ptava spise ze zdvorilosti nez ze by je to doopravdy zajimalo a nejak te odsuzovalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148232
21.4.22 16:03

Mám děti dvě, protože jsem to chtěla já, ne proto že to tak být má, nebo že rodina tlačí atd. Moje dcera má jedno dítě a víc jich neplánuje, chápu to, její věc a nikoho jiného. Dej na sebe a své pocity, jestli jste s partnerem za jedno, to je to nejdůležitější a nikomu jinému do toho není vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.22 16:06
@markytka3 píše:
muj nazor je, ze kazda zenska je nastavena na urcity pocet deti, ja kdyz mela prvorozene (cisar, KP, nedonosene), vnitrne jsem citila, ze nejsme jeste komplet. po narozeni druhorozeho tyto pocity vymizely a jsem vnitrne naplnena… + si myslim, ze okoli se ptava spise ze zdvorilosti nez ze by je to doopravdy zajimalo a nejak te odsuzovalo

Souhlasim.
Při druhém mi bylo líto, že už to nezaziju. Asi sem ani nechtěla třetí. Nebo chtěla. Nevím.
No a bum, najednou třetí. A to už sem věděla, že už je to konečná. Ze víc nechci. A sem naplněna a ted po pěti letech, mě myšlenka na další, ani nenapadne.
Takze ano. Jsme nastavený, na urcity pocet deti.

• Citovat
  • Upravit
601
21.4.22 16:09

Hele pokud se na to necitis tak to tak nech ;) není to povinnost, nemyslím že jedinaček bude strádat ;) jediné co, kdyby se mu něco stalo budete bez dětí :-( což se snad samozřejmě nestane ale je tu to riziko. Proto já chtěla dvě, ale můj bratr v 6 letech zemřel na leukémii proto to vidím hlavně z tohoto úhlu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
21.4.22 16:11

@Layana no sem sve myslenky radsi nepoustim, je to pravda, i kdyz je to kruty. Je mi moc lito Tveho bratra, to je moc smutne. O tomhle samozrejme premyslim, jen si ti nepripoustim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin