Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den můj více dotazů tak snad mi někdo poradite
Jsem ve 13tt těhotenství. Je mi 35let a byla jsem v úterý na prvním scree. ultrazvuku.
Podle krve mi vyšlo Zvýšené riziko trizomie c.13 1:110 a Dawnův syndrom 1:90.
Dle ultrazvuku se riziko snížilo a vypadá to docela nadějně. Muj první dotaz z ní, zda i někomu z vás výšly tahle rizika a na utz bylo vše v pořádku.
Dále mi sdělily že mám riziko preklamsie před 37 týdnem pozitivní a že malý/malá mají riziko růstové restrikce.Na preklamsii jsem dostala na noc 150g stacylu.
Můj další dotaz je zda některá z vás jste taky měly tu preklamsii a jak to vlastně já od včera mám vyšší tlak a jsem z toho dost nervózní.
Potřebovala bych nějaké zkušenosti názory.
Myslíte si že mě děťátko může být v pořádku že tam preklamsie nás oba dva nezničí prosím o rady cokoliv protože od Dr jsem vyletěla jako splasena a moc sem si od toho nevzala MNOHOKRAT DEKUJI ![]()
Máš doopravdy vyšší tlak a nebo je to z nervů? Je třeba se prvně nějak, jakkoliv, uklidnit s měřit si ho sama doma.
Měla jsem vypočtené velmi vysoké riziko preklampsie a růstové restrikce, následně taky cukrovka a zase hrozba velkého dítěte. Dítě se narodilo velikostně naprosto akorát, vzhledem k cukrovce i přesto, že jsem brala godasal na to riziko preklampsie. Je to jen výpočet rizika, neznamená, že musí nastat.
Držím palce, ať je zdravé, tam nemám jak poradit ![]()
@Temnástranasíly
Děkuji.
Já už před utz jsem cítila jak mi rychleji buší srdce párkrát do týdne.
Teď je to možné i stresem nevím co maličké co nás čeká. Děkuji za odpověď
@mart410 píše: Více
Bušení srdce, nebo tento pocit, s vysokým tlakem nemusí nijak souviset. Stres se projevuje různě a vysoký tlak prostě nebolí. Měj přístroj doma, v klidu se premer párkrát denně a uvidíš, já mám btw u doktora vysoký tlak
takže hodnota od tama u mě nehraje žádnou roli.
Já jsem měla hodnoty Trizomie 21 1z139, Trizomie 18 1z84 a Trizomie 13 1z327.
Růstová restrikce plodu před 37. týdnem 1z11, Preeklampsie 1z248
A syn je zdravý ![]()
Nebo alespoň podle 2. screeningu.
Preeklampsii jsem měla a od začátku šestého měsíce s ní byla hospitalizovaná v porodnici. Byly to hlavně velké otoky, velmi časté močení, bolesti hlavy a hodně vysoký tlak. Riziko různých syndromů jsem měla o dost nižší než ty (bylo mi také 35), ale i tak jsem si nechala v začátku těhotenství udělat genetický test z krve, jestli je miminko zdravé.
Ahoj, zrovna jsem byla minulý měsíc na amniocentéze kvůli riziku trizomie 13 1:20 (!) + chromozom 21 nešlo z odběrů krve vyšetřit. Riziko jsem měla takto spočítané, přestože mimi bylo na ultrazvuku úplně v poho i krásně rostlo jak má. V těch výpočtech asi dost hraje roli ten věk, mně je už 36. No každopádně z odběru plodovky jsem měla fakt strach, ale proběhlo to v pohodě a miminko je zcela v pořádku. Jo a ty rizika byly spočítaný z odběrů NIPT, který mi dělali, protože jim vyšel zvláštně už ten odběr krve při integrovaném testu (co mi nabírali ještě před ultrazvukem).
@mart410 bohuzel ti nikdo nerekne, jak na tom zrovna tvoje dite je. Doctes se plno pozitivnich komentaru, kde to dopadlo dobre a doctes se i plno spatnych koncu, kde i pres ukazkovej ultrazvuk nakonec byla anamneza potvrzena. S timhle vysledkem ti byl urcite doporuceny dalsi postup. Preju ti moc stesti, aby bylo vse v poradku a testy dopadly dobre. ![]()
Jinak tohle těhu mám tlak v poho, ale v minulém jsem ho měla dost vyšší celou dobu, taky doporučuju mít doma tlakoměr a prostě se měřit každý den doma v absolutním klidu. U doktora mám tlak vždycky vyšší.
Ahoj, chápu, že to musí být stresující. Moje kamarádka měla podobné výsledky a nakonec bylo všechno v pořádku. Hlavně poslouchej doktory, odpočívej a snaž se zůstat v klidu. Preeklampsie je vážná, ale s dobrou péčí to zvládnete. Držím palce!
Ahoj, je mi teda 24, ale riziko DS jsem mela 1:30. Naštěstí se nepotvrdilo.
Riziko preeklampsie 1:9
A riziko růstové restrikce 1:20
Tlak mam vysoký od puberty.
A léky mi nasadili, tak doufam, ze vše bude v pořádku. Jsem v 15+2tt