Přepis domu na dceru

Anonymní
26.1.20 12:40

Přepis domu na dceru

Mohl by prosím někdo poradit? Po doplacení hypotéky by jsme chtěli s manželem přepsat náš dům na dceru, manžel má ještě syna z prvního manželství ale roky se nestýkají a asi ani nebudou, syn nemá o otce zájem. Zajímalo by nás, jak by to jednou bylo až tady nebudeme? Musela by dcera bratra vyplácet, nebo je to tak, že dům by byl prostě její a on by na něj už neměl nárok? Za svého života si můžeme s majetkem udělat co chceme, to je jasný, jen jestli to pak není napadnutelné. Nebo je lepší závětˇkde se sepíše že dům dědí výhradně dcera?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35676
26.1.20 12:43

To spíš ta závěť je napadnutelna. Když napíšete dům na ní, bude její nemusí nikoho vyplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
26.1.20 12:46

Převést ještě za života na dceru darem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1694
26.1.20 12:47

Určitě lepší za života přepsat, nechat tam vás zapsat jako vecne bremeno, ze tam budete bydlet dokud budete na živu a mate to vyřešené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
26.1.20 12:48

Proč to řešíte na internetu a ne s právníkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.20 12:48
@Anonymní píše:
Mohl by prosím někdo poradit? Po doplacení hypotéky by jsme chtěli s manželem přepsat náš dům na dceru, manžel má ještě syna z prvního manželství ale roky se nestýkají a asi ani nebudou, syn nemá o otce zájem. Zajímalo by nás, jak by to jednou bylo až tady nebudeme? Musela by dcera bratra vyplácet, nebo je to tak, že dům by byl prostě její a on by na něj už neměl nárok? Za svého života si můžeme s majetkem udělat co chceme, to je jasný, jen jestli to pak není napadnutelné. Nebo je lepší závětˇkde se sepíše že dům dědí výhradně dcera?

Udělejte to, jestli to tak chcete. Syn z prvního manželství nemůže nic dědit, protože nebude co. A pokud to nebude darování týden před smrtí otce, tak to nikdo ani napadnout nemůže. Darování je nejlepší. Nezapomeňte na věcné břemeno pro sebe.
Já dostala dům od rodičů, z nichž matka byla moje vlastní, otec nevlastní. Rodiče jsem dochovala a starala se o ně. Žádný ze sourozenců ani z jedné strany nic nenapadl, protože všichni byli rádi, že se starat nemuseli a viděli, jak to bylo hrozné. Raději anonymně, protože mě tady za chvíli sežerou :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit
Janli
26.1.20 12:49

Takovýto přepis napadnutelný nebude, ale můžeš dceři věřit, že vás jednou nepřipraví vlastní hloupostí o střechu nad hlavou? Dejte si tam aspoň věcný břemeno dožití… Přepisovat nemovitosti, ve kterých rodiče žijí na děti, považuju za jednu z největších hloupostí, co může člověk udělat.

• Citovat
  • Upravit
11565
26.1.20 13:00

Jednoznačně přepis + služebnost: nejen věcné břemeno, ale i to, že se o vás majitel nemovitosti (tzn. dcera) bude muset starat. Doporučuju pečlivě konzultovat s právníkem. Případy, kdy rodiče darují, obdarované dítě se nestará a oni si pak rvou vlasy, že nemají ani možnost si např. služby zaplatit (z projede nemovitosti), nejsou výjimečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
26.1.20 13:00

@Janli Proc? Pokud jsou vztahy v rodine v poradku, tak neni duvod, to tak neudelat. U nas to bylo stejne, pul domu jsem dostala a pul jako koupila (vyplatila jsem bratra) a v pohode. Dnes za to rozhodnuti dekuji, tenkrat totiz hodnota domu byla oproti dnesku mnohem nizsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
26.1.20 13:01

Prepsat s vecnym bremenem. At tam muzete dozit.

• Citovat
  • Upravit
lolink
26.1.20 13:04
@Janli píše:
Takovýto přepis napadnutelný nebude, ale můžeš dceři věřit, že vás jednou nepřipraví vlastní hloupostí o střechu nad hlavou? Dejte si tam aspoň věcný břemeno dožití… Přepisovat nemovitosti, ve kterých rodiče žijí na děti, považuju za jednu z největších hloupostí, co může člověk udělat.

Presne. Pravnici mluvi uplne stejne. Videlas ten dokument, jak otce vystehovali na prosklenou terasu, postavili zed a on tam s temi vecmi narvanej brecel? A pred tim vztahy ok. Take mu to dal darem. To mne tak poznamenalo, ze tohle nikdy neudelam.

• Citovat
  • Upravit
5571
26.1.20 13:04

@Janli ona stačí, když si dcera najde špatného partnera. znám případ, když holka podědila po matce půlku baráku a druhou půlku vlastnil její bezdětný svobodný strýc, tak jí ji daroval, s tím, že ho tam nechá (jen na dobré slovo). Ona si dovedla borečka o dost mladšího. Sama byla rozvedená s 2 dětmi. Díky borečkovi se zadlužila a musela barák prodat. Boreček šel o dům dál a jí v tom nechal :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.20 13:07

Děkuji všem za rady. Samozřejmě by jsme měli v domě věcné břemeno na dožití.

• Citovat
  • Upravit
26856
26.1.20 13:09
@Anonymní píše:
Děkuji všem za rady. Samozřejmě by jsme měli v domě věcné břemeno na dožití.

Da se vlozit i dolozka, pokud by se nechovala v souladu s darovaci smlouvou, od smlouvy odstoupit a dcera by musela dar vtatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.20 13:21

@cecetka To je dobré vědět, děkuji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat