Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Otázkou je v jakej je maminka stavu jestli dokáže ještě vůbec něco podepsat.
Co si ptedstavujes pod pojmem prepis???
Maminka ti muze byt darovat darovaci smlouvou.
@cecetka ano myslela jsem darovat… @kintly podepsat se maminka může- mluvit už moc nemůže není jí rozumět, takže komunikuje písemně. Volali nám, že se s ní máme přijít rozloučit, tak jsem tam teď o víkendu byla a dle jejího stavu bych řekla, že ještě několik týdnů vydrží, ale nejsem doktor..
Nejlíp to vyřešíš s právníkem, měl by ti říct i lhůtu, ve které se to dá stihnout.
Ta plna moc musí mít ověřeny podpis, víš to?
Jinak smlouva je platna ke dni podpisu a účinná zpětné ke dni podání na katastr, takže pokud se to stihne podat, mělo by to byt cajk. Pokud by to vsak zamítli a muselo se to dělat znovu, to by už neslo, pokud by umřela.
Jinak Dan darovací se mezi přímými příbuznými neplatí, plati se však odměna notáře za dědické řízení,, taky dost vysoká.
Pro tebe bude nejvýhodnější udělat darovací smlouvu, ale budete si muset sehnat někoho kdo vám ověří podpisy
a to nevím jestli se vám podaří, záleží v jakém je maminka stavu
Ok. Hlavně nezapomeň na ten ověřeny podpis. Buď na plné moci nebo na smlouvě pokud bude podepisovat přímo maminka. Pokud bude podepisovat teta, tak taky ověřit na smlouvě.
@Anonymní píše:Čistého času trvá darování úplně stejně jako prodej. Na katastru probíhá obojí úplně stejně. Prodej může protáhnout vyřizování hypotéky.
@cecetka ano myslela jsem darovat… @kintly podepsat se maminka může- mluvit už moc nemůže není jí rozumět, takže komunikuje písemně. Volali nám, že se s ní máme přijít rozloučit, tak jsem tam teď o víkendu byla a dle jejího stavu bych řekla, že ještě několik týdnů vydrží, ale nejsem doktor..
@Tunrida aha.. hypotéka se vyřizovat nebude, nicméně bych radši byla pro to darování. Zajdu se poradit s právníkem a sepsat nějakou tu darovací smlouvu a bude.
@Anonymní píše:
@Tunrida aha.. hypotéka se vyřizovat nebude, nicméně bych radši byla pro to darování. Zajdu se poradit s právníkem a sepsat nějakou tu darovací smlouvu a bude.
Napiš mi sz ![]()
Tak ještě já… pan zájemce na mě celkem tlačí, bude prý mít na víkend připravenou smlouvu o koupi pro mamku a plnou moc pro tetu na případný pozdější přepis energií atd kolem bytu místo mamky. Navíc mi chce poslat po podpisu smlouvy zálohu a po přepisu bytu zbytek peněz-to mi přijde divné, peníze bych radši měla někde u právníka v úschově. Když se to řeší takhle bez realitky jak probíhá platba zálohy a zbytku peněz, máte někdo ponětí?
Cena za byt kterou nabízí je o cca 200 000 nižší než se prodávají v dané lokalitě jiné byty ve stejném stavu. Řekla jsem mu, že si chci udělat nejdří svůj odhad ceny bytu a raději bych, kdyby mi byt maminka darovala a pak já následně jemu prodala…
No musím říct, že zavčas začnu tyhle praktické věci řešit s ohledem na mé děti, aby nemusely zažívat pak takové stavy jako já. ![]()
Potřebuji poradit-maminka má ALS, dá se říci, že už je v konečném stadiu, takže nevím jak dlouho ještě bude žít. Má byt ve kterém už nebydlí-je v domově, kde má veškerou péči. O byt má zájem jeden známý a chce ho koupit.
Takže přišel s tím, že by se s maminkou sepsala kupní smlouva a zároveň by ji v této věci zastupovala moje teta-dostala by plnou moc, která bydlí ve stejném městě. Peníze za prodej by šly na můj účet.
Já žiju na opačném konci republiky a byla bych radši, kdyby se byt přepsal na mě a já ho pak prodala známému. Jde o to abych nemusela pak v rámci dědictví platit x tisíc na poplatcích notáři… ale je otázka, zda jednu či druhou variantu stihneme… Za maminkou se dostanu tento víkend.
Máte zkušenost, že pokud se sepíše kupní smlouva na byt a prodejce za pár dní zemře, že vše doběhne jak má a nebudou komplikace? Vím, že z katastru rádi věci kvůli chybám v číslech vrací-nebyl by pak problém, že už to maminka znovu vlastně nemůže podepsat?
Nebo kdyby byt přepsala na mě a zemřela, tak spadal nebo nespadal by pak už ten byt do dědictví?
Díky za rady