Přespis auta je nutný?

1696
1.8.14 22:01

Přespis auta je nutný?

Mám Favorita r. v. 1990, dnes s mýma rodičema velká hádka, chci darovat auta bez přepisu, prý je to cesta do kriminálu, riskuju sebe, rodinu. Řekli mi několik případů, že jsem blbá, kdy na to známí doplatili. Jsem vytočená, Favorit je po mých rodičích, byl to dar, myslela jsem si, že když je můj, je to má věc, nebezpečí necítím, asi neznám dnešní zákony, ale člověku, který ho dostane, 100% věřím. Bude mít na sebe pojistku, ale majitel budu já. Je to doopravdy dle zákona risk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17630
1.8.14 22:04

Je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
1.8.14 22:05

A proč ho nemůžeš na toho člověka i přepsat :nevim: Za takovou plechovku bys v autobazaru stejně nic nedostala, pokud chce obdarovaný auto, ať ho má se vším všudy, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
1.8.14 22:05

Také jsem měla takhle auto „darované“, já byla ten nový provozovatel.
Je to o důvěře, protože samozřejmě, případné průšvihy jdou za tebou jako majitelem.
My to aspoN trochu pořešily tak, že jsme si spolu napsali nájemní smlouvu na auto, kde já jsem se mimo jiné zavazovala k hrazení pojistek, oprav auta a v případě potřeby i zajištění likvidace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.8.14 22:06
@Bibi239 píše:
A proč ho nemůžeš na toho člověka i přepsat :nevim: Za takovou plechovku bys v autobazaru stejně nic nedostala, pokud chce obdarovaný auto, ať ho má se vším všudy, ne?

myslím, že jde o 10 tis ekologickou daň což chápu, ale převedla bych vlastnictví z různých důvodů, zákony - nezákony. Cokoliv se stane, mohla by s tím mít poměrně problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
1.8.14 22:08

Chápu, v čem je problém: při přepisu se platí deset tisíc darovací daň.

Pokud novému majiteli věříš, že bude platit pojistky, nebude ignorovat pokuty a nenabourá opilej, tak to risknout můžeš. Ale risk to je.

Možná by pomohlo to řešení s nájemní smlouvou: aby bylo jasné, že to auto používá někdo jiný, kdo se zároveň zavazuje dbát o pojištění, technický stav atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
1.8.14 22:09

@Bibi239 no já měla třeba takhle staré clio - hodnota auta 5000,– přepis 10 tis. nebo kolik…
to se prostě nevyplatí přepisovat takhle stará auta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
1.8.14 22:09

@statecna.oslice Jo. Nedávno přišla sousedovi pokuta na auto, co už x let nemá. Tak teda psal vysvětlení, naštěstí od toho nějaký papír měl. A to si to ten kupující jen „zapomněl“ napsat na sebe, pokud jsem to dobře pochopila.
To je přepis takový problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
1.8.14 22:10

Taky bych do toho nešla, ale když už, napiš k tomu plnou moc o užívání auta druhou osobou notářsky ověřenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
1.8.14 22:11

Skoro pětadvacetiletý pekáč bych shodila ze skály, ale budiž. Je v tvém zájmu auto nechat přespat na nového majitele se vším všudy, je to halířová položka, resp. poplatek za registraci vozidla cca 800,– takže žádná strašná položka to není.

Příspěvek upraven 01.08.14 v 22:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
1.8.14 22:11

@Knihomyš Problém to není, ale 10 000,– jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
1.8.14 22:12

@kočička Evička Aha. O ekologické dani jsem netušila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
1.8.14 22:12

@Shreya No, mě 10 000,– jako haléřová položka moc nepřijde :think: jasně zaplatí to nový majitel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
1.8.14 22:14
@j.a.n.i1 píše:
@Shreya No, mě 10 000,– jako haléřová položka moc nepřijde :think: jasně zaplatí to nový majitel…

Deset tisíc, to dneska nejsou žádný peníze. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1696
1.8.14 22:16

Viz výše, přepis stojí 10000 Kč, což auto takovou hodnotu ani nemá. Kamarád nemá peníze, staví barák (došly mu peníze z hypotéky, nemá ani na bojler)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová