Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím a prosím o radu nebo názor…
Od čvrtka do neděle jsem byla poprvé déle pryč z domova (déle než pracovní směnu, do práce chodím jeden den v týdnu), malou (1 rok) hlídala babička a pak tatínek. Když jsem odjížděla, tak malá používala cca 10 slov. Po návratu jí zůstala slova 4. Přestala říkat i táta, přestala křičet na kachny ga ga a spoustu jiných (ale ta dvě jsou nejvýraznější). Teď nevím, co se děje, proč teď malá nemluví (začlo to už o víkendu)
Říkám si, jestli ji babička nezahltila podněty (pořád jí nutí knížky, nutí jí kostky a tak)?
Stalo se to také někomu? Upravilo se to samo? Jak dlouho to trvalo? Mám to řešit s doktorkou?
Prosím vynechte názory typu, jak sis dovolila odjet na pár dní od ročního dítka… Díky
Myslim, ze rocek je dost malo a mala se proste jen nejak potrebovala vyrovnat s tim, ze jsi pryc a jednoduse smutnila!
Jak dlouho jsi doma???
Vsadila bych se, ze se zase rozpovida, dej ji cas! ![]()
řekla bych,že se to srovná,neboj.A to,že si odjela by mě ani nenapadlo kritizovat
proč jako????já odjela na týden od desetiměsíčního,já byla se starším u moře a manža s prckem v chorvatsku a nevidím na tom nic špatného.Snad je táta stejně jako máma ne?teda u nás to tak aspon je
.A co já bych dala za to,kdyby malej tolik mluvil.Ten má tak 3 slova a svojí čínštinu
![]()
Já nejsem expert
, ale myslím, že to s tvým odjezdem vůbec nemusí souviset. Můj syn taky používal určitá slova a od dalšího dne je zase neuměl a začal používat úplně jiná. Možná je to zlomový bod, kdy třeba místo „táta“ začne říkat „tatínek“ apod. (jen pro příklad
)
Mmch. teď jsou mu dva a pryč a rozhodně není žádný velký řečník. ![]()
kamikaa píše: řekla bych,že se to srovná,neboj.A to,že si odjela by mě ani nenapadlo kritizovatproč jako????já odjela na týden od desetiměsíčního,já byla se starším u moře a manža s prckem v chorvatsku a nevidím na tom nic špatného.Snad je táta stejně jako máma ne?teda u nás to tak aspon je
.A co já bych dala za to,kdyby malej tolik mluvil.Ten má tak 3 slova a svojí čínštinu
![]()
Ale ja jsem NEKRITIZOVALA! Ja jsem byla pryc na pet dni kdyz male bylo pul roku a taky na tom nic spatneho nevidim.
Ale rok je malo na to, aby to diteti bylo jedno.
Tak kdyztak prvne cti… ![]()
BaraDolezal píše:kamikaa píše: řekla bych,že se to srovná,neboj.A to,že si odjela by mě ani nenapadlo kritizovatAle ja jsem NEKRITIZOVALA! Ja jsem byla pryc na pet dni kdyz male bylo pul roku a taky na tom nic spatneho nevidim.proč jako????já odjela na týden od desetiměsíčního,já byla se starším u moře a manža s prckem v chorvatsku a nevidím na tom nic špatného.Snad je táta stejně jako máma ne?teda u nás to tak aspon je
![]()
Ale rok je malo na to, aby to diteti bylo jedno.
Tak kdyztak prvne cti…
Syn taky nedávno zapomněl některá slova, která dříve znal… A to jsem nikam neodjela (pokud nepočítám těch pár hodin). Nedělala bych si starosti, zase mluvit začne
Díky, jsem doma dva dny… tak snad se to brzy spraví a bude zase povídat jako dřív.
U moji dcery takto „zpetne“ obcas probihal fyzicky versus psychicky vyvoj. Napr.zapomnela nejake slova, ale zacala se stavet, to stejny s pocatkem chozeni. Asi na pokroky fyzicke a psychicke neni dost energie soucasne..
Uvidis, treba vas prekvapi nejakym pohybovym kouskem a k zapomenutym slovum se brzy vrati. Neboj!
Aha, tak promin i ty, ja jsem si to hned vztahla na sebe, protoze tam byl prvni prispev ten muj… ![]()