Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím milé dámy ![]()
Mé dítě je každý rok ve školce v jiné třídě. Tím pádem má jiné učitelky, jsou tam jiné děti. Přišel o kamarády, co si s nimi vytvořil za celý loňský rok vztah. Docela mě to mrzí. Byly tam bezvadný učitelky a kluk je měl moc rád. Teď je ve třídě, kde už je parta 6ti kluků od loňska (ty zůstávají ve stejné třídě) a má to tam docela těžký.
Samozřejmě jsem se ptala na důvod, ale dostalo se mi neurčité odpovědi. On není jediný, koho přesunuli, dost se to tam míchá. V jedné třídě jsou noví 3leťáci i starší.
Zajímá mě, jak je to ve vaší školce ? Chodí celé 3roky do stejné třídy ? Má stejné kamarády i učitelky ?
Děkuju, hezký den ![]()
Pritelova dcerka je uz ve skolce v posledni tride a od zacatku ma stejnou tridu deti a snimi i ucitelku, tak jako by byla ve skole, deti spolu postupuji dale, max. k nim nekdo „propadne“ ![]()
Tak u nás na vsi jsou všechny děti pohromadě bez rozdílu věku
což má své výhody i nevýhody ![]()
u nás jde do dalšího ročníku většinou celá třída - někdy zůstává pár dětí v nižší třídě, když jsou mladší, nebo naopak nejdou do školy. Mění se učitelky, ale kolektiv více méně zůstává stejný.
my to už tenkrát za mě měli tak, že jsme měli stabilní třídu,jen učitelke byla ve „třetí“ jiná, ale myslím, že tehdy kvůli vlastnímu těhoteství. Tohle šoupání je na prd ![]()
Můj syn chodí každý rok do jiné třídy,má jiné učitelky,ale kamarádi jdou s ním.Prostě uvolňují místo pro mladší třídu
Některé děti vždy posunou o třídu výš
Podle toho jak staré děti nastoupí.
Loni mu sebrali kamaráda,ale on si našel jiného
Maty chodí (aktuálně 3. rok) do malé školky - je jen dvoutřídní, děti jsou „věkově smíchané“. Nějaké přesuny u nás nejsou, učitelky má stále stejně - naštěstí ![]()
U nás ve školce se snaží, aby se děti co nejméně přesunovali - jen v rámci nutnosti - nadané děti jdou v předškolním věku do výběrové třídy s angličtinou, odkladové děti a děti, u kterých jsou nějaké výchovné problémy nebo se očekávají poruchy učení, jdou v předškolním věku do třídy speciálně udělané pro ně. Tyto výběry dělá psycholožka - psychotesty, vyšetření, se kterým musí rodiče souhlasit..
Průměrné dítě zůstavá celou dobu školkové docházky v jedné „své třídě“..
U nás ve školce je teď třída - synkova bývalá(taky odešel do výběrové třídy), kde mají 17 nových dětí od 2 do 3 let, mezitím pár starších dětí a dva nebo 3 přeškoláci..Stalo se to tak, že školáci odešli do školy a v této třídě byly velmi šikovné děti, hodně jich odešlo do výběrové třídy..Tříd je ve školce 8 a přesto nikdo dál nedělal „čachry“, děti nemíchal a nepřeřazoval,aby bylo věkové seskupení podobné a učitelky to měly „lehčí“…Do jiných tříd přišlo třeba 5 nových dětí, tady 17, učitelky to mají těžké, ale co už..
Taky bych zuřila, jsem pro stálost prostředí,měnit třídu každý rok není vhodné, ale někdy se nedá nic dělat..Ale nejsem zastáncem smíšených tříd..
Ahoj, tak Domísek chodí v Praze na žižkově do jedné školky, mají tam tři třídy a je tam druhým rokem, ale zustala mu stejná třída, pořád jsou berušky, i fyzicky na stejném místě, na stejném místě je v šatně i se stejným obrázkem a má stejné učitelky, takže se pro něj nic nezměnilo, možná mají pár nováčků ve třídě. Ale jinak nic, vše při starém.
Krom zdražení školkovného teda. ![]()
Tak to vypadá, že ty každoroční přesuny jsou jen u nás. To mě fakt štve, každý rok jiné děti i učitelky, jiná třída, jiný obrázek…
Ale nejvíc mě štve ta parta kluků, co jsou ve stejné třídě od loňska… Jsou to už kamarádi, hrajou si spolu a „cizího“ mezi sebe nechtějí.
Já ti řeknu, jak je to u nás. Ředitelka taky přesouvá děti a hlavně rozděluje kamarády ! ![]()
Schválně. Chce úplatek
. Vím to od ostatních maminek. Jedna jí dala obálku a zařídila, že jí kluka vrátila do třídy k tomu svému kamarádovi. Já úplatek nedala, tak mám kluka jinde, taky je teď bez kamarádů ![]()
Ty kráso, tak to je hustý, to by mě v životě nenapadlo že existujou takovýhle praktiky. O úplatcích kvůli přijetí dítěte do školky vím, ale tohle je masakr teda.
Anonymní píše:
Já ti řeknu, jak je to u nás. Ředitelka taky přesouvá děti a hlavně rozděluje kamarády !
Schválně. Chce úplatek. Vím to od ostatních maminek. Jedna jí dala obálku a zařídila, že jí kluka vrátila do třídy k tomu svému kamarádovi. Já úplatek nedala, tak mám kluka jinde, taky je teď bez kamarádů
Tý jo, to je hustý ![]()
Tak tohle napadlo mého muže ! A už je to tady.
Sebík je taky jinde chodí s ní asi jen 4 děti co loni má jiné učitelky řekla byhc eže je to kvůli vku nastupoval než mu byly 3 roky tak to takhle promíchali aby byly děti věkově shodně resp.aby šli pak stejně do školy ![]()
My jsme se přesouvali, do jiné třídy i k jiným učitelkám, ale myslím, že většina dětí zůstala pospolu ![]()
Teď si to nedovedu představit. Maty chodí do jedné třídy, pořád k těm samým učitelkám, maluju stejnou značku. Máme věkově míchanou třídu, takže předškoláci jsou ve škole a místo nich přišly malé děti. Tuhle změnu chápu a beru, ale bezdůvodné migorvání by se mi nelíbilo.
Kamarádka se taky vztekala jako ty. Jejímu synovi taky rozdělili třídu. Prý aby měli děti ve třídách podle věku
Takže 7 dětí zůstalo v „žížalkách“, zbytek přesunuli do „berušek“ ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.