Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chudak maly.. jeste, ze u nas to nikdo neresi.. Synovi budou brzo 4 a nepretahne.. ono to nejde ani zkusit, jak ma maleho a mekkeho pindika. Kdybych si pockala, kdyz mu stoji (treba po spanku, nebo kdyz si s nim hraje), tak bych si pripadala, ze snad znasilnuji vlastni dite. S WC problem nema, kdyz se mu postavi a do delky opravdu naroste na normalni miru, tak mu nic nevadi, kuzicka netahne, tak proste budu verit, ze se to v te puberte nejak vyresi.. pokud bude nejhure, tak pujde na tu obrizku jako skoro dospely muz, ktery bude vedet co se to deje a proc a nebude muset prozivat muka, jako spousta chlapecku v dnesni dobe.
Jedna navsteva urologie, pretahla po namazani znecitlivujici masti, na drobnou bolest si stezoval do vecera, druhy den na to ani nevzpomnel… 3,5 roku, pretahnuti nutne diky zanetu, sli bychom ale stejne, nehlede na akutni zanet…
My jsme malému od roka pomalu uvolňovali, až se povedlo přetáhnout. Pak si někdy ve 2 letech přetahoval sám a povedlo se mi tam něco natrhnout, co bylo ještě přilepené. Došli jsme pro mastičku a bolelo ho to tak den dva a do týden bylo zahojeno.
Nepřetahováááát… podle všeho opravdu česká specialita. Já teda nemám moc ráda takové ty argumenty „návratu k přírodě“, zejména když dotyčný většinou nemá páru, jak to v přírodě chodí (takové to, jak se zvířatka mají ráda a neubližují svým mladým apod.)… ale v tomhle případě mi připadá namístě uvědomit si, že celá tisíciletí před náma matky neměly čas každodenně synkům tahat za pindíky a děti si vystačily s tím, jak si ho samy dobrovolně žmoulaly a stačilo to…
V nějakém souhrnu od WHO jsem četla, že cca 5 % kluků se předkožka úplně oddělí až v osmnácti (snad si to správně pamatuju)… takže v batolecím věku fakt není kam spěchat. Dokud to od sebe nějaký nenechavý doktor nezačne rvát násilím, ty vrstvy jsou fyziologicky srostlé a prostor mezi nimi sterilní, takže za normálních okolností se tam nic špatného dít nemůže; to až když se to serve dolů, vznikne prostor pro bakterie. (Samozřejmě, když je smůla, může malinkému vzniknout zánět z něčeho jiného, a pak je asi bohužel nutné to nějak řešit.)
Jestli už vám to doktor takhle pokazil, tak asi zkoušet hojit a opatrně přetahovat… ale násilím bych do toho teda nešla, spíš nějaké koupele v bylinkách… tohle opravdu je surové a na hraně znásilnění, IMHO. Škoda, že jste museli narazit na aktivního blba; nejspíš to ještě ke všemu myslel dobře. ![]()
@LenďuleB Asi záleží na doktorovi. Naše dětská právš říkala to, co ty, od roka začít pomalu zkoušet nenásilně přetahovat a rozmasírovávat předkožku. Te´d na 18m prohlídce zkonstatovala, že má syn předkožku zúženou a když jsem se jí ptala, co s tím, tak říkala při přetahování promazávat třeba Bepanthenem, zkoušet dál, ale že se to do tří let neřeší, protože často se to těm chlapečkům spraví samo tím, jak penis a předkožka roste. No a když se to nespraví, tak potom posílá k urologovi. Ale ubezpečovala mě, že posílá k urologovi, se kterým má dobré zkušenosti a který to řeší co nejšetrněji, tak budu doufat, že se to buď spraví samo, nebo že ten urolog bude opravdu rozumný.
Nam taky neslo pretahnout ani o pid, na 3lete preventivce jsem se o tom zminila dr. A ta se podivala a rekla ze ma te predkozky moc, dostali jsme masticku locoid (kortikoidy) 14 dni mazat 14 dni nechat v klidu a zase 14 dni mazat uz po tydnu nam jde pindour krasne stahnout, bez bolesti a sebemensich problemu, vim ze kortikoidy nejsou nic moc ale aspon uz mame klid
Nám radila dr od roka začít žmoulat špičku ve vaně, asi po půl roce zkoušet, ale ne násilím, jen prostě zkusit, no malej si to moc nenechával. Je pravda, že kolem dvou let, když se vzbudil, tak fňukal, asi jak mu stál, tak to asi trochu bolelo. Pak v létě začal běhat bez pleny, pořád si s ním hrál a teď, ve třech letech to jde skoro celé, chybí jen kousíček, já to neřeším, tohle si určitě vyřeší chlapec sám, beztak si s ním pořád hraje.
@adadanda píše:
Chudinka malý.. U nás to vyřešila doktorka, tak že nám dala mastičku na 2 měsíce, každý den jsme to mazali a teď mu jde celý krásně přetáhnout, tak jsem ráda že jsme se těmhle zákrokům vyhnuli
U nás to naštěstí probíhalo stejně. Malýmu až do 5 let to nešlo přetáhnout ani trochu, ale nehrotili jsme to, naše dr taky ne, počkali jsme do jeho 5 let, pak nám dala mastičku a nevěřila jsem vlastním očím když po cca týdnů mazání mu to šlo krásně přetáhnout.
My jsme klukovi nikdy nepřetahovali!
nechali jsme prostě pinďu na pokoji… a to dokonce měl i v 1,5 letech v létě zánět penisu, měl ho jako vánoční kouli, červený a kulatý. mazali jsme očním framykoinem tím stylem, že jen strčit mast pod kůžičku, žádné přetahování.
až byl kluk větší (kolem dvou let??), tak jsme mu začali říkat při koupání, že si musí umýt pindíka, aby si ho trochu vytáhl a umyl. nic víc a nic míň. Nikdo mu na něho nešahal. vždycky jsem jen dozorovala, jestli to dělá a umývá. nejdřív nešlo přetáhnout nic, pak postupně šlo víc a víc.
teď má 4,5 roku a umývá si ho stále sám. ale byl s tátou několik dní pryč, táta samozřejmě na to nemyslel, aby klukovi připomněl… a když se vrátili tak vůbec to nešlo přetáhnout! nevěděli jsem co, tak jsme vzali zase ten framykoin a kluk si to musel mazat, hezky sám. po třech dnech to zase začalo jít.
@Moucharda
kluka bych nenutila přetahovat ani kvůli zánětu!
náš kluk měl zánět penisu dvakrát, dvě léta po sobě (1,5r a 2,5r), v obou případech ještě nepřetahoval. vyléčeno v pohodě a bez jakéhokoliv problému. žádné přetahování, jenom klidná a jemná aplikace masti. oční framykoin je super jak má tu dlouhou aplikační tubičku.
Myslim, ze je nejlepsi pouzit selsky rozum
zadnyho dr jsem se na to neptala, nase dr to nechala byt. My jsme ale od roka pri koupani postupne uvolnovali. Ne nasilim, ale hezky pomaloucku jen co to slo. Ted ve dvou letech mu to jde hezky, je jen trochu na kousku prilepena kuzicka. Hraje si s nim a je ted v pretahovani profik
![]()
Osobne nechapu, proc to nekdo necha dojit az k zanetu. Chudaci kluci
synovec mel ve 3,5 letech taky sileny zanet a pak ho museli trapit na chirurgii a nasilim mu to stahnout ![]()
Proc to nechat zajit tak daleko? Kdyz tomu jde bez bolesti a pekne postupne predchazet? To fakt nepochopim
![]()
@budi v poradku, to je tvoje rozhodnuti, nase bylo jine na zaklade doporuceni od osvedceneho urologa…
Ahoj maminky, obnovuji diskuzi, dnes jsem byla s prckem u doktora v poradně, malému je rok a půl. No a přávě mi říkal, no a už by to chtělo (přetáhnout), no tak já jsem se samozřejmě zděsila, jestli to nemám raději pomaličku zkoušet atd.. že se bojím toho drastické zákroku. Můj pediatr mi říkal, že když to necháme být, může se tam časem dostat zánět, bude to muset stejně přetáhnout a bude to horší, nebo když to pomaličku budeme zkoušet, tak stejný scénář… že tohle je v podstatě nejšetrnější řešení… že to není žádná obřízka, či podobně, že jde o to oddělení, přetáhnutí.. říkal mi také čím dřív tím líp.. a taky mi říkal ať nekoukám na internet, že se tam kolikrát píší nesmysly… například povídal, že se někde na internetu dočetl o nějaké hormonální mastičce, která pomáhá aby se to samo oddělilo a že je to nesmysl… Nevím, dost mu věřím, ale chci samozřejmě pro malého to nejlepší… co myslíte, jak jste to řešily u Vašeho chlapečka??? Děkuji za rady ![]()
@Barushe píše:.. no to mi právě říkal doktor, když to budu zkoušet sama, že právě se mu tam takle ten zánět může dostat
Myslim, ze je nejlepsi pouzit selsky rozumzadnyho dr jsem se na to neptala, nase dr to nechala byt. My jsme ale od roka pri koupani postupne uvolnovali. Ne nasilim, ale hezky pomaloucku jen co to slo. Ted ve dvou letech mu to jde hezky, je jen trochu na kousku prilepena kuzicka. Hraje si s nim a je ted v pretahovani profik
![]()
Osobne nechapu, proc to nekdo necha dojit az k zanetu. Chudaci kluci
synovec mel ve 3,5 letech taky sileny zanet a pak ho museli trapit na chirurgii a nasilim mu to stahnout
Proc to nechat zajit tak daleko? Kdyz tomu jde bez bolesti a pekne postupne predchazet? To fakt nepochopim![]()
![]()
Neřešila jsem to… kluk si s pindíkem vyhraje sám víc než dost, on ví kdy už je mu to nepříjemné. Takže to nechávám úplně na něm. V roce a půl mu nešel prakticky vůbec, doktorka strašila. Teď mu bude 5 a o dost se to zlepšilo, zánět neměl žádný.