Při odchodu brečí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5
11.6.15 08:50

Při odchodu brečí

Ahoj,

ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti. Mám dceru (6), v září jde do školy. Nemáme spolu žádné problémy, občas trošku zlobí nebo odmlouvá, ale nic strašného. Ale problém nastává ve chvili, kdy se máme rozloučit. Dvakrát do týdne chodím večer pryč a ve chvíli, kdy se to dozví, začne oheň na střeše. :? Začne strašně brečet. Dokola opakuje, že se jí bude stýskat, že mě má moc ráda a šíleně ječí. Začíná to být pro mě docela těžký, protože v tom případě ji nikdo nechce hlídat. I když se těší k přibuzným mezi děti, tak jak vidí, že odcházím, tak zase začne. Je to pro mě fakt vysilující. Nevím, co s tím mám dělat. Vím, že po mém odchodu brzo přestane. Ale třeba u mojí mamky, když měla být přes noc, tak hodinu tam bulela. A prostě nikdo nemá náladu dceru poslouchat, tak raději volají, ať si pro ni přijedu.

Tuhle závislot na mně má odmalinka. Vždycky všechno máma - máma bude vozit kočárek, máma tohle máma tamhleto…

Mám obavu, jak to bude zvláda ve škole…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
11.6.15 08:54

A do školky teda nechodí?
Moje dcera to měla taky, ale o 3 roky dříve… Právě školka jí dost pomohla - odcházela jsem každý den, prostě si zvykla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
11.6.15 08:55

Píšeš fakt o šestileté a ne o tříleté? 8o A do školky nechodí? Půjde až do školy? Já vůbec nevím co ti poradit, na tom asi chtělo začít pracovat mnohem mnohem dřív :nevim: Mám 3,5 letýho a je to pekelnej závislák takže vím o čem mluvíš, ale 6 letá holt už bude muset pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
11.6.15 08:56

Jo a jestli si pro ni pokaždé přijedeš, když spustí - proč by teda neřvala, když jí to pomáhá k „dosažení cíle“ - dělám bengál a maminka pro mě pěkně přiběhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
11.6.15 08:58

Zkuste se poradit ve školce jak postupovat, aby dcera odchody lépe zvládala- pokud tedy chodí. nebo pak konzultovat s pediatričkou, myslím, že dcera Vás takto citově vydírá, ví že to špatně ponesete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.6.15 09:02

No takhle, ona asi do 4 let chodila na noc pryč úplně v pohodě, a pak se něco zlomilo… Do školky nechodí, je se mnou doma. Chodila do školky první rok… taky si ráno občas pobrečela, ale šla. Vím, že s tím musím něco udělat. Ale právě se už bojím ji na noc dát někam jinam, aby někde nedělala cirkus a já pro ni nemusela jezdit. Právě aby ji nebylo jasný, že přijedu.
Minulý týden si vymyslela, že půjde spát k tetě, za půl hodiny mi ji dovezla, že dělala scény. A to jsem do ní vkladala naděje, že si s ní poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caramelkaa
11.6.15 09:03

Maminčina mazlínka :kytka: Jak zvládala školku v pohodě nebo ze začátku brečela?
Určitě si časem zvykne, někomu to trvá déle.
Možná je potřeba si spolu sednout a pěkně vysvětlit, že ji neopouštíte napořád a, že se zase vrátíte.
Ve školce byl takový chlapeček, bez maminky ani ránu ani nechtěl obědvat,( protože baští jen co uvaří máma)a teď je prvnáček a školu zvláda lépe než školku. Mámě zamává a pádído školy ani se neohlídne. Je to spolužák mého syna. Prostě dozrál do stádia, že zvládne odloučení od mámy.
A nebojte do plnoletosti se vaší sukně držet nebude :mavam:

• Citovat
  • Upravit
74219
11.6.15 09:10

Škoda, ze jste tu školku nezvládly a je doma, ta by ji pomohla, aby přestala být mamanek. Mela si ji ve skolce nechat.
Je zvykla byt jen doma tak se nediv, ze je nespolecenska a hroutí se, kdyz odejdes.
Takovým přístupem a výchovou bude mít jednou hodne těžký život az zjistí, ze bude muset zvládat cokoliv i bez mámy. Tak se složí.
Asi si budeš muset udělat kurz asistenta a sedět s ni ve škole v lavici, aby to zvládla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
11.6.15 09:13

@Snowie A jak probíhala separační úzkost kolem roku? Odcházela jsi od ní hodně a nechávala ji třeba s řevem u babičky, nebo sis ji naopak s sebou brala pomalu i na záchod?
Separační úzkost se někdy vrací v předškolním věku, u dětí, které ji přirozeně neměly silnou a nebyly na matku tolik fixované, nevadilo jim, že odejde(to ale asi nebude váš případ).Nebo u dětí, které ji naopak měly silnou, ale matka v dobré víře od dítěte často odcházela a s řevem ho někde nechávala.

Ten první případ byla jedna z mých dcer, separačku neměla silnou, ale kolem 5 let se na čas vrátila. V té době nechtěla nikde být a nechtěla spát ani u babičky. Respektovali jsme to. Přešlo to.Dnes v 6,5 letech je v pohodě sama doma i venku.

Nechala bych tomu volnější průběh, protože čím víc budete tlačit, tím to bude horší. Když nechce spát u babičky, tak tam prostě spát nebude, problém v tom nevidím. Spíš bych ji zvykala, aby byla část dne bez Tebe(školka, u kamarádky s podobně starým dítětem, příbuzní, ale netrvala bych na tom, že musí někde spát).

Co se týče školy, tu mnohé děti zvládají lépe než školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.6.15 09:15

Néé, já si spíš myslím, že ona mě jenom citově vydírá. Protože, když ví, že tam nebude spát, tak brečí celou dobu, co jsem ještě doma a jenom se za mnou zabouchnou dveře, tak do 2 minut je zticha. Problém je, když bych ji odvezla k našim, že tam bude spát. To fakt bude brečet a čekat, že přijdu.

Ale já bych chtěla, aby ty odchody zvládala stejně jako když jde její tatínek do práce. Prostě pusu a ahoj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
11.6.15 09:19

@Snowie promiň a proč se teda necháš vydírat, holka tě má dobře omotanou kolem prstu :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.6.15 09:19

@Jana206 nene, ona hodně času trávila se mnou. Všechny babičky chodí do práce a ty, co ne tak na ni neměly čas. Takže byla převážně jenom se mnou. Třeba jednou do měsíce šla k mojí mamince. No a pak školka, tak to plakala asi 2 týdny chvilku ráno, a pak to bylo ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
11.6.15 09:23
@Snowie píše:
Néé, já si spíš myslím, že ona mě jenom citově vydírá. Protože, když ví, že tam nebude spát, tak brečí celou dobu, co jsem ještě doma a jenom se za mnou zabouchnou dveře, tak do 2 minut je zticha. Problém je, když bych ji odvezla k našim, že tam bude spát. To fakt bude brečet a čekat, že přijdu.Ale já bych chtěla, aby ty odchody zvládala stejně jako když jde její tatínek do práce. Prostě pusu a ahoj :)

A proč trváš na tom, aby někde spala? Kdyby mi 6,5 letá dcera řekla, že u babičky spát nebude nebo že nepojede např. nikam na prázdniny, tak prostě nepojede, spát tam nebude. Nutit ji nebudu. Nevidím důvod. Copak ta meta osamostatnění je spánek v cizím prostředí, bez rodičů? Pokud to zvládá přes den, je to podle mě v pořádku.
My jsme to tak dlouhou dobu měli a respektovali jsme to. Ostatní, ať si trhnou(u nás ale nikdo nedělal problémy, babičce to třeba bylo líto, ale respektovala to).U ní je problém ještě jiný, trpěla na noční děsy, teď už je epizoda jen sporadicky.
Co se týče toho „vydírání“,i moje děti někdy zkouší, že by raději šly se mnou(pokud mají pocit, že jdu na zajímavější místo než třeba oni s babičkou),než aby byly tam.Ale prostě jim řeknu, že musím jít/vyřídit si to, sama.

Není problém v tom, že ji třeba někde necháváš moc dlouho? A co vaši? Mají pro ni zajímavý program - tím nutně nemyslím nějaké atrakce, výlety, ale jestli mají třeba dvorek, zahrádku, možnost výběhu, má tam kamarády? Třeba je to o tom, že by tam byla dlouho(a přes noc) sama a nudila by se tam.
Moje děti vydrží dlouho tam, kde je to baví a kde je to pro ně zajímavé. Kdyby měli jet na týden každý zvlášť k našim do vesničky, sice malebné, ale mimo civilizaci, kde další děti pomalu nejsou, tak tam prostě nepojedou. Spolu to tam pár dní vydrží.

Zhodnotila bych ty okolnosti, pokud se ale k něčemu rozhodneš, tak se s ní dále nevybavuj. Adekvátní mi přijde nechat ji u vašich třeba dopoledne, nebo přes den, s tím, že nebude sedět doma u televize, ale budou se jí přiměřeně věnovat, má tam třeba kamarády. Nenutila bych ji tam spát. A to ani v případě, že je to daleko, nevyplatí se pro ni třeba na otočku jet, nebo to třeba babička vyžaduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
11.6.15 09:24

Tohle je situace, do které jste se dostaly výhradně Tvou vinou.

Naučila sis ji, že když bude dostatečně vřískat, dosáhne svého - Ty nikam nepůjdeš a přijedeš si pro ni.

Že nechodí do školky, je zásadní chyba a další věc, s jejímž přispěním sis z děvčete udělala pořádného rozmazlence.

Pokud s tím chceš něco dělat (jako že bys měla, takovéhle chování je u šestiletého dítěte opravdu hodně nepřiměřené), tak budeš muset v první řadě změnit sama sebe a nastolit jasná pravidla ve smyslu „úterý a čtvrtek chodím cvičit“… „z pátku na sobotu spíš u babičky“ nebo cokoli podobného… a potom za žádnou cenu nepovolit a nezměnit plány, bez ohledu na pláč, vztek či cokoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
11.6.15 09:25

@Snowie
Nechci ti kecat do rozhodnutí, ale já osobně bych školní docházku o rok odložila a dala malou do školky. Se školou přijde spousta povinností a pro ní bude hrozný šok už jen to, že najednou, z ničeho nic bude každý den několik hodin někde pryč a bude muset poslouchat někoho jiného, než jsi ty. Myslím si, že to pro ni bude hodně psychicky náročný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí