Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky trvalo vaším miminkun než se naučily pretacet? Malá ma 7 měsíců, váha 8,80kg a 69cm… Ale zatím se vůbec nepretoci na bříško
od mala nemá rada polohu na bříšku… Ale na bok se otoci, jen ji chybí se úplně dotocit… Zkousim aby se otočila za hračkou, ale vetsinou se otočí jen na bok a konec… U dětské jsme byly a ta mi řekla, ze ji mám nechat prostor, který ma… Už uvazuji o te Vojtove metodě… Mate některá zkušenost? Děkuji ![]()
Mam zkusenost, ze pokud nejde dotocit az na bricho, chybi kousek, muzou to byt slabe brisni svaly. A to jestli ma rado polohu na brichu nebo ne, nemusi byt rozhodujici. Mimca takhle nepremysli, muj se pretacel od ctvrteho mesice a kdyz se pretocil, tak rval, treba 30× do hodiny. To bylo psycho.
I když se nelíbí na bříšku dávat na brisko na paseni koniku posiluje tím zadicka a ty i k tomu úplnému dokončení potřebuje mohou to být i slabé břišní svaly. My tedy vojtovu metodu cvičili z jiného důvodu a cca v těch 7 měsících se přetocil ale až když měl dostane silné svaly na to. Motivovat hračkou na bříšku si a mimi brát aby se nenudilo.
@e008 no to si také pamatuji- klukovi bylo cca 5m, přetocil se na břicho a neuměl se vrátit zpět- a řval a řval, přesně třeba 100× za den… Hrůza ![]()
@Nikol275 asi bych chvilku ještě vydržela s nervem, když to řekl pediatr.
A je celkově pevná? Není hadrová? A na bříšku vypadá jak? Pase pěkně? Na ručičkách se umí vzpřímit? Dcera byla úplně nestabilní - na břiše, na zádech, na boku. Na břichu nechtěla být, protože neměla pevné svaly. A pak celkem logicky, když dítě nechce být na bříšku, tak se tam ani nechce přetáčet. K motivaci více než hračky fungovaly mehračky (klíče, mobil…). Já bych tedy spíš to, že se nechce přetáčet, řešila, že nechce být na tom bříšku. Protože z bříška se pak odehrává všechen další vývoj. Od rehabky si můžeš malou nechat zkouknout. To ještě neznamená, že musíš hnedka cvičit vojtovku, jsou i jiné cviky. Ale pokud by shledala nějaký problém, je lepší začít dřív než později.
Já Vojtovu metodu můžu doporučit. Cvičila jsem s oběma kulukama. V těchto lehkých případech, kde jde jenom o dotáhnutí nějaké dovednosti, tak to ani není „echt“ cvičení Vojtovkou. Spíš se z toho využijí některé prvky.
Rozhodně by stálo za to, zajít na rehabko, kde ji sestra zkontroluje a třeba jenom doporučí, jak miminko motivovat a jak mu dopomoct k tomu, aby se sama otáčela.
@Ivka87 pase hezky, hlavičku ma zvedlou, ale na ruckach se nezvedne… Někdy to zalomi a hlavu polozi.. zkousim to s hhračkami i mobil vše možné, vždy se dostanena bok a pak se vvrátí… Nebo ji někdy postouchnu na to bříško… Možná ze zkouknuti rrehabilitační nebude na škodu..
@Nikol275 nemám tedy zkušenost v takhle pozdějším věku, ale já to dceru naučila ve 4M na posteli. Na zemi se prostě zprvu bála i když tam měla pěnové puzzle a deku
když byla na boku promáčkla jsem jí madraci a bylo
za týden se už točila sama i na zemi..