Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V porodnici /v Podolí/ nám doporučili dokonca i dávali miminkám pár kvapiek Epsumizan ak im bolelo bruško. Pre istotu som to aj ja nakúpila do domácej lekárničky, no včera mi taťkovci brutálne vynadali, či sa cítim byť normálna keď chcem také niečo dať miminku. / podotýkam pri bolení brucha logicky clovek najprv skúsi cvičiť nožičkami, teplý obklad, masáž alebo teplú kúpeľ ale keď ani to všetko nepomáhá?!/
Klidne dej, je to bezpečné a šetrné. Mému synovi ovšem zabíral jen chvíli, a později jsem přešla na kminovy odvar (tuším rasca) - 1 lžičku mletého kminu zalit 250 ml horke vody, nechat klidne hodinku odstat a podle potřeby jsem malému dávala 1/2-1 lžičku 2-3× denně. A jelikož jsem kojila, zbytek jsem popíjela ja. A to zabralo naprosto perfektně, od te doby neznám pláč z bolení bříška.
Klidně můžeš dávat. U nás byl espumisan jediné co zabiralo. Pokud mimču nevadí a pomáhá neresila bych. Pokud chceš něco přírodního můžeš zkusit baby calm. ![]()
Espumisan neublíží. My jsme kapali jak dceri tak ted synovi do každého krmeni 5kapek.
My Espu máme také doma, ale nezabírá nám, tak kupujeme Sab Simplex (: Kapičky se nevstřebávají - jenom projdou traktem a posbírají vzduch ve střevech (:
Mě také tchyně říkala, že proč jí to dávám, akorát do ní cpu chemii a zvykne si na to a atd… Tak jsem jí lehce naštvaně řekla, že svoje dítě nenechám brečet od bolesti a těch 10 kapek jí neublíží, dneska jsou možnosti jak miminku pomoct od bolesti, tak proč je nevyužít a od té doby je klid ![]()
Taky nám jej dávalo a doporučili v fn Ostrava, ale nějak mi přišlo, že žádný účinek nebyl. Zkusili jsme různé, ale jedině pomáhaly až fenyklové kapky, přírodní, z lékárny Baby calm.
My davali bio gaia.. sice draysi, ale ucinnejsi.. Je plno kapicek..
@Ajvi89 píše:
My davali bio gaia.. sice draysi, ale ucinnejsi.. Je plno kapicek..
Biogaia je úplně něco jiného, to jsou probiotika, Espumisan je na prdíky.
Obvykle se dává oboje, pokud jsou problémy, ne jedno nebo druhé.
@Liwi Můžeš dávat bez problému.
Hele, tak se jdi projít a nech ty chytré doma s brečícím miminkem. Ještě rádi budou kapat. Syn na ně moc netrpěl, hodně kopal nohama, ale doma byl pro případ nouze. Je i mastička Pupík a tou se může jemně hladit bříško.
Kždému dítěti zabírá něco jiného, někomu Espumisan, někomu Sab Simplex (taky na prdíky, ale má jinou účinnou látku, takže až ti někdo bude tvrdit, že je to to sam tak ne, není) nebo BabyCalm. To jsou přírodní kapky (fenykl, kmín a další bylinky v glycerinu), dceři to pomáhalo jak na prdy tak jí to regulovalo stolici, bývala spíš ucpaná, ale tohle stačio. A narozdíl od výše zmíněných funguje BC mnohem rychleji.
@Marie432875 ja mu davam fenyklovy cajik bezne to taky pomaha. A priznam sa to ze ja to piju neviem ci sa to prejavi aj u prcka… no kazdopadne vyskusam i ten kminovy odvar
diky