Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky,
včera jsem byla na houbách a jako bonus jsem si přinesla dvě klíšťata ![]()
Jedno jsem vyndala bez problémů,ale to jedno se mi povedlo přetrhnout ![]()
Vyjde ten zbytek sám nebo musím k dr.(tam se mi nějak nechce)
Dědovi se stalo totéž, klíště měl v oblasti třísel a chtěl si ho vyndat sám, ale přetrhl ho, řekl si, že to nic nebude, ale pak jel k doktorce, jelikož mu to zrudlo ona ho vyndala a říkala, že by byla ráda aby lidé chodili i na vyndání klíštěte, že je to pak mnohem bezpečnější, než když si ho vyndavají sami, najdi si chvilku a skoč si k DR. určitě ho tam nenechávej!!
Tak já zase naopak - taky se mi ho podařilo přetrhnout. Vydezinfikovala jsem a jenom sledovala. Nic se nedělo, tak jsem to nechala.
Mám 2 kamarády lékaře, kteří mě ujištovali, že je to v pohodě s tím, že někteří na pohotovosti už dokonce ani klíšťata nevytahují, ale jenom ustřihnou.
Tak si vyber …
Martina
nikam nechoď…stačí na to dát betadinu /jodisol…něco s jodem…
Hlavička vyhnisá
jen to pak případně sleduj (občas koukni), jestli se tam něco netvoří (tomu už víc než betadina teď nezabrání, ani dr)
Ona tam nezustane ani hlavicka, to je mytus, zustavaji tam pouze kusadla a ty jsou naprosto neskodna. Hlavicka je relativne velka a je vzdy nad povrchem kuze. To, co zustane uvnitr, jsou vazne jen kusadla. Ono se to za par dni zapouzdri a pujde to ven ve forme stroupku. Obzvlast, jestli je to kolem trochu „onipany“ a ta kuze by vyvorila stroupek i bez kusadel. I jen s kusadlama to vylouci. Neni se ceho bat. Pouzij dezinfekci, vice netreba. Linda
Ahojky, též jsem si včela strhla klíště, svědilo to a myslela jsem si, že je to štípanec - pak koukám, že je tam hlava od klíštěte a je to pěkně nateklé. Manža tu hlavičku normálně jednoduše vykroutil ven.
Hlavička by mela vyhnisat ale je lepši sledovat to misto, me se bohuzel v miste kousnuti udelal flek erythem, zavěr lymeska nemoc ( borelioza) ted se lecim ATB:-((
Maminky, jelikož je to diskuze, už nějaký rok stará, zkusím obnovit…
Syn, 5 let. Bohužel, ač jsem se snažila sebe lépe, prostě jsem to klíště utrhla. Použila jsem dezinfekci, před, v průběhu i potom. Použila jsem Atix a klíště zmrazila, ale pak se mi ho nepodařilo bezpečně vytáhnout celé. Shodou okolností jsme dnes museli k MUDr. řekla nechat až vyhnisá a hlídat. Ráda bych ale udělala něco víc, neporadíte… Mám do toho ještě ďoubat a zkusit to dostat ven celé, ale přijde mi, že už to více nejde. Jsem prostě…
![]()
Děkuji.
Udělala jsi, co jsi mohla, tohle se prostě někdy stává. Neďoubej to, ať to nerozdráždíš a zbytečně se tam nerozjede infekce. Dává se na to černá mast a tělo se nechá ať si s tím poradí samo.
@LL Tak to jsem ještě neslyšela u nás když se utrhlo doktor zbytek vytáhl.
Nic s tim nedelej, nicemu to neskodi. Priste dezinfikovat az po vyndani klistete.
@LL včera mi manžel vyndával klíště a taky se přetrhlo a tak jsem si normálně skočila do nemocnice - u nás urgentní příjem a tam mi ten zbytek vyndali jehlou, bylo to rychlý a vůbec to nebolelo a ještě sestřička říkala, že ten den nejsem první, co přišla… osobně bych trvala na vyndání…
Hezký den, dcera měla před 14 dny klíště. Bohužel brácha jí tam kousek nechal a nešlo vyndat. Kontrolovali jsme to a měla to ok. Dnes ráno jsme vstali a zjistili že to místo má oteklé. Má tam černou tečku a má to rudé. Snažím se dovolat lékaři ale zajímá mě pro zatím.. mám to nechat nebo toho lékaře nějak nahánět? ![]()