Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jahůdka píše:
Tak malá má 3 roky a můžu jí od 2 let nechat očkovat Prevenrem23 za 700,– a je už to jen jedna dávka. Tu mladší můžu nechat očkovat proti 10 druhům zadarmo, nebo proti 13 s doplatkem a to je víc dávek.
já se na to pneumo na alergologii ptala a víc mi doporučili „prevenary“, protože je to konjugovaný a to Pneumo23 je polysacharidový, ale zaboha nepamatuju, jak mi to vysvětlil…ale souvisí to s tim, že to jsou malý děti
polysacharidová Pneumo23 byla vyvíjená pro seniory, kteří jsou také rizikovou skupinou pro vážné onemocnění způsobené pneumokokem a prevenar je konjugovaná vakcína vyvíjená a testovaná pro kojence a malé děti… Prevenar je doporučovaný až do 5ti let věku dítěte.
hezký večer, ve středu 21.7 jsem byla se svou 3,5 měsíční dcerkou na 1. očkování kombinace hexa + prevenar 13 (na můj dotaz, zda to není příliš velká zátěž pro dítě mi dr. řekla, že to děti snáší dobře, přitom u syna mi před 3mi lety říkala, že pro lepší snášení dáme Hexu a za 14 dní prevenar, říkala jsem si fajn, doba šla dopředu třeba je to vakcína šetrnější a nechala teda naočkovat. kolem půlnoci přišla reakce teplota po odečtu 38,6 jedna dávka Nurofenu to spravila a ráno jsem měla zas spokojenou holčičku. jak řekla dr. je moc šikovná, projevuje se jak půlroční mimino a dcerunka dostála svého a vystřihla otočku ze zad na bříško, jen ta poslední fáze vytáhnutí ručky-to si žádá mou pomoc. přetáčí se kdykoliv zjistí, že má tu možnost, většinou, když je bez plíny. nicméně od té očkovací středy ztratila zájem o otáčení, je dál spokojená leží si na zádech kope o106 nožičkama, ale jakoby zapomněla co uměla minulý týden a jak ji to bavilo, hned na to se točila i ze zad na bříško a ted prostě nic.není taková akční, dřív ji stačila i chvilka při přebalování a už se točila, nevím, jestli to může mít souvislost, nebo má jen x dní po sobě nechuť nebo nevím čemu to připsat. vím, že děti se tak nějak průměrně přetáčí později, ale ona to prostě uměla. na netu jsem nic podobného nenašla, jen malou poznámku, že očkování může zpomalit motorický vývoj.úplně se bojím dalšího očkování. neměli jste se svými dětmi někdy podobnou zkušenost?
Milá Claris,
jeden z největších problémů očkování je, že se téměř nedá dokázat jeho následek. Má dcera dostala po očkování epileptické záchvaty. Nikdo z lékařů to však nenahlásil jako následek po očkování. Udělala jsem to tedy já a na SÚKL jsem náš případ nahlásila. Jejich odpověď byla, že se souvislost nedá vyloučit ani potvrdit. Jediná možnost je, naočkovat ji znovu a čekat, jestli se záchvaty objeví či nikoli. Takovou ruskou ruletu jsme odmítli a dcera je již 3 roky bez záchvatů /a bez očkování/.
Chování Vaší dcery může být následkem očkování, ale také vůbec nemusí. Pokud ji budete pozorovat jako dosud a všímat si jejího dalšího vývoje, věřím, že intuitivně sama poznáte, zda-li očkovat či ne, případně vakcinaci třeba jen posunout do pozdějšího věku. Vy nejlépe znáte svou dceru a z toho důvodu bych rozhodnutí nenechávala na lékaři.
Přeji hodně štěstí a zdraví.
…a určitě dejte vědět, Claris, jak se malé daří… protože teď tady visí obrovský úlek pro ostatní maminky…kdybych měla ještě tak malé dítě jako máte vy malou, tak by mě to dost rozhodilo a vyděsilo… na hexu musí každé miminko a i Prevenar je pro dost dětí důležitý…
Navarko, na hexu nemusí každé miminko. Mnoho rodičů své děti očkovat nenechá
.
…jasně, ale dáš dítěti, pakliže tedy není nějaký jiný vážný důvod, jiné vakcíny, tak aby dítě bylo očkované proti nemocem, které ze zákona jako rodič máš povinnost u dítěte očkovat…ale také jsem kdesi četla, že i když jich je několik, tak celkem dohromady jsou šetrnější než hexavakcína …ale bohužel pitomý argument také dražší a méně komfortní pro mimčo z důvodu většího počtu aplikací…nebo si myslela jinou možnost? …no a pakliže dítě nemůže být z nějakého důvodu vůbec očkováno, pak bych ale řekla, že je dobře, že ostatní zdravější dětičky v okolí daného děťátka očkované jsou (jako že kolektivní imunita)…
Ne,ne Navarko. Tím jsem myslela, že jsou rodiče, kteří neočkují své naprosto zdravé děti, jelikož pro ně tato prevence není přijatelná.
Kolektivní imunita je mýtus, který nemá žádné logické opodstatnění.
no ale pak je to o nějakých přestupkových řízeních. nebo se pletu? ale pokud je asi někdo skálopevně rozhodnutý neočkovat, tak asi jiné východisko nemá…
myslím že pojem kolektivní imunita neskrývá zcela nelogickou záležitost, ale v tom se asi opravdu neshodneme…
tak jsem se sice jen od kamarádek dozvěděla, že i týden prý může trvat něco jako únava těla po očkování, i když navenek je dítko spokojené. takže dnes to byl týden, zas ležela snad hodinu bez plíny, veselá, kopala ale zas ani náznak přetočení. 25.8. máme jít na další očkování, vůbec nevím co se bude dít, minimálně budu trvat na nepíchnutí obou dávek najednou. na neočkování vůbec nemám odvahu.
Claris,podle stanoviska právního odboru Ministerstva zdravotnictví ČR je možné očkování odložit až do 18. měsíce věku dítěte. Zde je odkaz:
http://www.rozalio.cz/index.php?…
A tady je ještě jeden odkaz na projekt Ligy lidských práv - Férová nemocnice, zde se očkováním také zabývají, třeba Vám to pomůže.
Ahojky holky, sice to pro nás není ještě pár měsíců aktualní, ale otázka očkování mě hodně zajímá.
Mohu po narození miminka požadovat rovnou imuno vyšetření a kde? Musím si to sama vyběhat, vyžebrat apod. nebo mohu např. v porodnici požádat? ( Možná hloupé otázky, ale moc se v tom ještě neorientuji ).
A netušíte, od kdy se používá hexa? Od kterého roku? Jen mě to zajímá, kolik práce si dali s testováním apod., jako je tomu u více vakcín…
JAko malá jsem měla klasické očkování ( na jednotlivé nemoci, žádnou „směs“ 6 nemocí apod. ), sice je to víc píchání, ale přijde mi to šetrnější. Je to dnes ještě možné?
Díky za odpovědi
Markéto moc děkuji za odkazy,možná se budou hodit.došla jsem ve svém rozhodování dál, pokud do toho 25.8. (druhé očkování) neudělá to co uměla předtím, nenechám ji očkovat vůbec (odložím) dokud nebudu mít jistotu, že je v pořádku, otáčí se apod. jsem ráda, že to viděla i dr. co umí a jsem zvědavá na její reakci, ale si jako většina lékařů to nebude spojovat s očkováním. možná jen plaším a zbytečně ji pozoruju, ale budu ve střehu.