Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mě by zajmalo, jestli některé z vás mají tu zkušenost, že po očkování Prevenarem nebo během trojitého očkování dítě onemocnělo zápalem plic či zánětem ucha?
![]()
@little-foxi
U vlastnich deti ani z doslechu nevim o nikom, nicmene prevenar neni urcen jako prevence otitid, ale jako prevence invazivnich pnrumokokovych onemocneni.
U deti jsou otitidy nejcasteji virove, taktez pneumonie, kolem 5ti let veku nastupuji taky mycoplasmata, chlamydie… takze v tomto pripade te zadna vakcina samozrejme nechrani.
Dali jsme prevenar 13 ve trech mesicich, mala byla uolakana, ospala. mmhirecky sice nemla, ale nejak se ve me neco zlomilobabdalsi davky jiz nechci. nevite, jestli tim, ue jsme jednuvdalivavdalsi uz nechceme nenadelame vice skody nez uzitku? ze by bylo lepsi dojet alespon ve schematu 2*1 s vetsim casovym odstuoem?(coz mudr. uplne nastvalo, ze nestihnem ti davky 7 mesicu veku, ze iz to poslala na pojistovnu).
Ahojte, toť otázka jestli nechat očkovat či nikoliv… Prosím poraďte..Malá má od narození alergiii na prášek i aviváž a celkově má to tělíčko takový citlivý…Nevím si rady…Jaké jsou potom následky a co hrozí…Spíš mě zajímají ty negativní věci..Maminky tu píšou že se můžou stát ty nejhorší věci ale jaké?? Díky za rady ![]()
@Dadulkaalaura To, z čeho pramení asi největší obavy jsou různé nevratné neurologické reakce a regres ve vývoji. Doporučuji pohrabat se ve dvou zdrojích. Tím prvním, proočkovacím, jsou stránky vakciny.net. Tím druhým, kritickým zdrojem, je kniha „očkování pro a proti“ od M. Hirte. @Dadulkaalaura
Mam negativni zkusenost z druheho brehu… kolegu - pediatra nedavno zazalovala „neockovaci“ matka pro zanedbani pece… jeji ani ne rocni ditko zemrelo na pnemokokovou meningitidu… Ty „nejhorsi“ veci se mohou stat nejen v dusledku ockovani ale i v dusledku neockovani ![]()
@Agrion Zanedbání péče?? V jakém smyslu? Prevenar je přeci nepovinná vakcina…??
@Agrion píše:
Mam negativni zkusenost z druheho brehu… kolegu - pediatra nedavno zazalovala „neockovaci“ matka pro zanedbani pece… jeji ani ne rocni ditko zemrelo na pnemokokovou meningitidu… Ty „nejhorsi“ veci se mohou stat nejen v dusledku ockovani ale i v dusledku neockovani
A to jako proč a jak je to vůbec možné? Prevenar je přece nepovinný, tak za co ho žalovala? Ne spíš za včasné nerozpoznání příznaků a neadekvtání péči a léčbu?(čímž netvrdím, že by se kolega pediatr provinil, jen mě to zajímá)-
@Urtica-dioica píše:
@Dadulkaalaura To, z čeho pramení asi největší obavy jsou různé nevratné neurologické reakce a regres ve vývoji. Doporučuji pohrabat se ve dvou zdrojích. Tím prvním, proočkovacím, jsou stránky vakciny.net. Tím druhým, kritickým zdrojem, je kniha „očkování pro a proti“ od M. Hirte. @Dadulkaalaura
Děkuju…A mám ještě jednu otázku..Může se očkovat prevenar o něco déle nebo je to dané podle stáří miminka…Já jen ze když jsou takhle malé, že nevíme jak reagují a na co vše mají alergie atd…Že prostě tak dobře je nezname…Doufám že mi rozumíte..Nevím jak lépe to napsat ![]()
@Dadulkaalaura píše:
Děkuju…A mám ještě jednu otázku..Může se očkovat prevenar o něco déle nebo je to dané podle stáří miminka…Já jen ze když jsou takhle malé, že nevíme jak reagují a na co vše mají alergie atd…Že prostě tak dobře je nezname…Doufám že mi rozumíte..Nevím jak lépe to napsat
Prevenar je nepovinný, takže ho můžete nechat naočkovat kdykoliv. Apropo - lékař nesmí očkovat proti vůli rodičů, takže navzdory tomu, co se píše v zákoně - pokud nedáte svolení, nemusíte nechat očkovat nic( nebo jen vybrané nemoci, které uznáte za vhodné…).
@luca241 Bylo to cele strasne… zazalovali ho vicemene za vsechno nestesti jejich zivota
Jednak ze je o moznosti ockovani adekvatne neinformoval, pritom to byla ze zasady neockovaci rodina. Dite nemelo naockovane nic ( v De neni ocko povinne)
A taky ze infekci vcas nerozpoznal… coz je ale prakticky nemozne…S zalobou neuspeli ale vsichni si prosli peklem…
@Urtica-dioica Smysl ovsem ma jen ockovani deti do 2 let… potom totiz vyskyt invazivnich pneumokok. infekci statisticky vyznamne klesa diky vyzralemu imunitnimu systemu…
@Agrion Vidíte, to je taková ironie. Nám bylo očko proti pneumokokům doporučeno nejdříve ve dvou letech, vzhledem k výskytu autoimunitního onemocnění v rodině.