Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jemys jasny ses zlata, fakt diky moc, snad to bylo Klaudinky posledni kliste na hooooodne dlouhou dobu ![]()
My zahradu taky sekáme na kraťonko, ale oni prý mají rádi vlhko, proto se drží ve vyšší trávě. Jenže u nás vyšší tráva není, tak kde ty mrchy teda jsou?
Očkovat děti se mi moc nechce. Už nevím přesně, ale je borelioza a encefalitída. Jednoho je mnohem víc než druhého, ale vakcína je účinná zrovna na tu nemoc, kterou způsobují méně. Říkali to v televizi, nějaká odbornice přes vakcinaci nebo co to bylo za doktorku, tak to tam popisovala. Že bohužel je to tak, očkování není 100%.
A je fakt, že jak nemrzlo, tak letos té havětě bude jak naseto, jak klíšťata, tak slimáci a spol. Já našla dětem klíště menší než makové zrníčko, ani to nešlo vzít do pinzety. Jsem myslela, že je to špinka, ale jak to nešlo zaboha dolů, tak jsme koukli lupou a fakt klíště miminko.
Večer jsem dětem prohlížela znamínka lupou ![]()
Taky s dovolením přidám zkušenost
I na nás vcelku B-komplex, zdá se, funguje. Na děti repelent a hlavně důkladně prohlídnout po návratu z přírody ![]()
Očkování existuje proti encefalitidě, která má u malých dětí zhruba průběh jako viróza a ani je často pediatři ani pro děti do cca věku 6 let nedoporučují, že je velikou zátěží pro mladý organismu.
Oblečení říkají, že prát v octu a hodně stupňů, ale zrovna nedávno říkala známá, že takto prohnala oblečení dětí důkladně pračkou, s kýblem octa a když hadříky vytahovala, stejně tam lezly, svině rezistentní! ![]()
@bořková když si vemu, čím vším stříkaj zemědělci pole, selektivní herbicidy, pesticidy, fungicidy, tak se nedivím, že ty svině přežijou i Persil na 60°C a 800 otáček za minutu
zachvíli budou jak potkani, přežijou i atomovej výbuch s cigárkem v kusadlech ![]()
Nevím přesně recept (předpokládám, že se dá najít na google) - - kamarádka vaří rozmarýn a ještě něco, pak to dá do jakéhokoliv rozprašovače a tím stříká děti. Není v tom žádná chemie, nepálí to, může se to i přímo na pokožku… a fakt to dost chválí.
@Anonymní píše:
Nevím přesně recept (předpokládám, že se dá najít na google) - - kamarádka vaří rozmarýn a ještě něco, pak to dá do jakéhokoliv rozprašovače a tím stříká děti. Není v tom žádná chemie, nepálí to, může se to i přímo na pokožku… a fakt to dost chválí.
A anonym proč? ![]()
Doporučuje se taky levandulový nebo tea tree olej. Zkouším na střídačku obojí a zatím (ťuk ťuk) bez klíštěte.
@aakaficko To je možný, ono se to smývá. I z oblečení to po pár hodinách vyprchá. Pak kupuju ještě jeden přírodní, strašně hezky mi voní, ale nemůžu si vzpomenou na jméno
A taky prý pomáhá do Alpy dát cca 30 hřebíčků, nechat uležet několik dní, až Alpa zhnědne. Pak dát do rozprašovače a používat jako repelent. Ale to nemám osobně vyzkoušeno
Kluk míval často klíšťata na krku, protože jsem mu stříkala jen nohy a nedošlo mi, že jak je malej, tak to vymete všechno
Takže si normálně stříknu trochu repelentu do ruky, rozetřu a pročísnu mu tím i vlásky a krk. Ono ty repelenty taky nebudou žádná „zdravá věc“, ale přijde mi lepší dávat repelenty než očkovat nebo mít boreliózu