Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,za měsíc máme jít s malým na očkování a bylo nám nabídnuto i očkování proti neštovicím…
Tak váhám zda nechat nebo tomu nechat volný průběh ![]()
nechala bych volný průběh-není dobré očkovat zase proti všemu, to bychom za chvíli neměli už žádnou imunitu a byli bysme příliš zhýčkaní. Neštovice nejsou tak strašné onemocnění, aby se proti němu muselo očkovat. Jsou samozřejmě nepříjemné, ale která nemoc není. Píšu to i jako zdravotník a jsou to i slova přímo doktorů, taky jsem se pár ptala, jaký na to mají názor a měli stejný jako já.
nechala bych volny prubeh, pripadne bych maleho nechala treba v zime planovane od nekoho nakazit.
Ted nevim, jak to je, ale kdyz jsme resili tohle ockovani my, tak se rikalo, ze neni vakcina 100%ne ucinna a ze je nova, tak se nevi, jestli se nebude muset treba kazdych 10 let preockovavat. Jestli ma nekdo nove info, tak sem s nim!
Tak mi to prislo jako nesmysl, aby si dite pak muselo do konce zivota hlidat, aby se zaslo preockovat, kdyby v 50 zapomnelo, tak by si uzilo drsny dospelacky prubeh… Takze radsi prodelat ![]()
…ale omezenou dobu účinnosti mají skoro všechny vakcíny a i očkovaní mohou onemocnět. Na to se docela zapomíná
.
Já bych neštovice nedala a myslím, že se to u nás doplácí(1700?).
Nechala bych(a nechám)ho nakazit.
Nechala jsem a jsem za to rada - sama jako dite jsem mela sileny prubeh s 600 pupinky a vysoke horecky s halucinacema.
Mimochodem nestovky dostala nase neter a fakt to byla chutovka drzet ji tri nedele v cervenci ve vedrech doma, zvlast kdyz maji zahradu a bazen. Ani jedna holka to od ni nechytla a i kdyby - bude mit lehky prubeh. Neter to zvladla s asi 300 pupinky a moc neteplotila, jen se drbala.
Jinak u nas ve skolce byly uz ctyrikrat a ve skole dvakrat a starsi holka je taky imunni, nechytla ani jednou. Stejne planuju dat pred pubertou ocko na meningokoka a rovnou jim necham udelat protilatky na nestovky…
at si to kazdy udela jak uzna za vhodne… ![]()
Hanko - když ty jsi je prodělala, tak máš doživotní imunitu. Částečně jsi přenesla protilátky i na své děti.
Z očkování přenos protilátek z matky na dítě nefunguje.
PeBa píše:
Hanko - když ty jsi je prodělala, tak máš doživotní imunitu. Částečně jsi přenesla protilátky i na své děti.
Z očkování přenos protilátek z matky na dítě nefunguje.
PeBa, kez by mely i holky dozivotni imunitu. Mne se prodelane nestovice obcas vraceji v herpes viru, ktery zustava v tele a to tak, ze pri oslabeni imunity mam u pusy opar (jednou i ze slunicka) a dvakrat jsem mela pasovy opar a to taky neni nic moc..- ![]()
Hanka1 píše:
Nechala jsem a jsem za to rada - sama jako dite jsem mela sileny prubeh s 600 pupinky a vysoke horecky s halucinacema.Mimochodem nestovky dostala nase neter a fakt to byla chutovka drzet ji tri nedele v cervenci ve vedrech doma, zvlast kdyz maji zahradu a bazen. Ani jedna holka to od ni nechytla a i kdyby - bude mit lehky prubeh.
Jj, nechytily, ale kdoví, jak na tom budou s protilátkama, až budou plánovat rodinu. Očkování tu není zas tak dlouho, aby se vědělo, jak dlouho ty protilátky vydrží. Ale máš pravdu, ať si to každý dělá, jak myslí
. Anežku jsem očkovat nenechala a pokud by je nedostala, než půjde do školy, tak bych očkování pak zvažovala (přeci jen starší děti mívají horší průběh a u holčiček bych se bála, že by mohla neštovice chytit v době kolem porodu). Anežka měla neštovice před 2 roky, v létě, měsíc jsme byly doma. Průběh měla hladký (pár pupínků, bez horeček), ale protože se nesmí na sluníčko, dokud jsou pupínky a tenkrát byl celý měsíc slunečný, byly jsme zavřené doma (a já těhotná). Ale i tak jsem ráda, že si je prodělala a snad má doživotně vytvořenou imunitu. U mladší to plánuju stejně - pokud je neprodělá do školního věku, budu uvažovat o očkování.
Nenechala jsem očkovat..Děti prodělaly bez komplikací(malá v roce a kousek)..
Nechala bych očkovat až před pubertou, dítě které neprodělalo a po vyšetření protilátek v krvi(taky jsem neprodělala, ale protilátky mám jak po prodělaných, tak jsem je mohla prodělat bezpříznakově). Chtěla jsem se nechat v dospělosti očkovat, ale mudr. mi napřed nabídnul, že mi udělají testy na protilátky. Jsem ráda, že jsem si ušetřila peníze..
Já jsem někde četla, že vakcína Varilrix má účinnost 10 let, potom je vhodné přeočkování. Jako součást priorixu tetra jsem na dobu ochrany nikde nenarazila, ale je to taky nové, tak pochybuju, že budou prokazatelné studie. V celoživotní imunitu nevěřím ![]()
Ahoj,
po zkušenosti z letošního jara bych očkovat nechala. Starší syn se nakazil ve školce, měl 4 dny horečky, na svědění mu moc nepomáhal ani Dithiaden, byl osypaný úplně celý (i v zadečku) a dva dny chvílemi i brečel jak ho to svědilo. Mladší to chytil přesně za 14 dní a průběh měl velice podobný. Chtělo se mi brečet s nimi, že jim nemůžu pomoct. Navíc udržet 2 kluky měsíc doma když je venku hezky je taky nadlidský úkol. Jsem ráda, že už je to za námi, ale kdybych se mphla rozhodnout znovu nechala bych je naočkovat.
Já, jsem neštovice neměla, ale plánovali jsme mimčo a měla jsem strach abych se v těhotenství nenakazila, tak jsem se nechala očkovat, nejdřív mě vzal doktor krev, kdybych je náhodou už někdy měla abych se zbytečně nenechala očkovat, prý už se mu to stalo, že lidi ani neví že je prodělali. Říkal, že skutečně neví jak dlouho látka působí, ale své děti také nechal naočkovat, což mě taky přijde zbytečné. Přítel neštovice prodělal, ale několikrát se mu vytvořil pásový opar, tak nevím zda by to nějak ohrozilo mě kdybych nebyla očkovaná.
žijeme v Lucemnbursku, očkování proti neštovicím je tu povinné. zato se neočkuje proti tbc.. taky bych to raději prohodila ![]()
jinak k neštovicím, měla jsem je 2×, jednou jako malá a podruhé coby 22-letá. to jsem si myslela, že umřu… 5× denně 40 st.horečky, pokaždé jsem se jen vypotila a začlo to zas stoupat.. do toho průjmy, migrény, zvracení… o pupenech nemluvím. bylo to taky v létě. nakazila jsem se v práci-zdravotník ještě i s jednou kolegyní ve stejný den. potkali jsme se u dr…